A venit toamna cu tot ce înseamnă ea: simfonie de culori, miresme, melancolii, nostalgii. A venit să ne amintească de bucuria savurării unei cești cu ceai aromat alături de cei dragi.
Însă, ca să ne bucurăm deplin de frumusețea și bogăția acestui anotimp, avem nevoie de o imunitate bună, care să ne ajute să facem față infecțiilor respiratorii de sezon. Și mai avem nevoie de energie și vitalitate, de bună-dispoziție, care ne vor da o mână de ajutor să depășim provocările vremii și ale vremurilor.
Vă sugerez să folosiți cu încredere, în această toamnă, 5 plante care exact asta fac: ne mențin sănătatea, imunitatea și optimismul.
1. Echinaceea
Este una dintre cele mai studiate și utilizate plante din lume. Echinaceea are o extraordinară capacitate de a ne stimula imunitatea nespecifică a organismului, plus efect antiinflamator, antibiotic și antiviral.
Poate fi administrată preventiv, în cure de 2-3 săptămâni, pentru a reduce riscul de a contracta o viroză sau curativ, 7-10 zile, pentru diminuarea rapidă a simptomelor și pentru a evita posibilele complicații ale unei viroze.
2. Cătină
Cătina este unul dintre cele mai valoroase și utilizate fructe autotohtone, cu reale calități terapeutice. Ajută atât în profilaxie (crește imunitatea organismului, luptă împotriva radicalilor liberi, previne apariției afecțiunilor degenerative cardiace și neurologice, a afecțiunilor tumorale, are proprietăți vitaminizante, energizante, tonice) cât și pentru tratamentul diferitelor afecțiuni acute și cronice.
Este momentul să ne preparam acasă un aliment- medicament de excepție: miere cu cătină !
3. Soc
Socul este o plantă puternică cu efecte detoxifiante, depurative, de întărire a imunității. De asemenea, ajută la scăderea febrei, îmbunătățește digestia și fluidifică secrețiile bronșice.
Să nu uităm de faptul că socul este un prieten care ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Delectați-vă cu un ceai de soc călduț, băut seara, pentru a înlătura senzația de frig și stresul zilei!
4. Ghimbir
Este recunoscut din timpuri străvechi în medicina ayurvedică (cu rădăcini în India antică). Ghimbirul are efecte imunostimulatoare, antioxidante și antiinflamatorii. Îmbunătățește circulația sanguină și circulația limfatică și ne ajută să înlăturăm senzația de frig. Ghimbirul mai poate fi folosit pentru a ameliora simptomele gripei și durerile în gât. În plus, are efecte energizante, tonice, înlătură tristețea și ține depresia la distanță, ne redă buna dispoziție și pofta de viață. O limonadă cu ghimbir ras este exact ce ce avem nevoie când ne simțim obosiți și triști.
5. Rhodiola Rosea
Este una dintre cele mai eficiente plante adaptogene, care ne este de un real folos în această perioadă de mari schimbări exterioare (variații de temperatură, de presiune, zile mai scurte, mai puțin însorite), dar și interioare. Toamna, nivelul de energie fizică scade și se poate întâmpla să devenim mai triști sau mai melancolici. Rhodiola ne ajută tocmai prin reducerea oboselii și susținerea stării de bine fizic, psihic și emoțional.
Vă invit, așadar, să privim cu bucurie venirea toamnei și să nu uităm să avem grijă de noi și de sănătatea noastră. Iar un punct excelent de pornire este, pe lângă aprovizionarea cu plantele despre care v-am povestit, să ne dăm răgaz, din când în când, să ne așezăm cu un zâmbet pe buze și să privim, pur și simplu, căderea frunzelor. Este un exercițiu minunat de mindfulness și o ocazie perfectă să ne sincronizăm ritmul interior cu ritmul firesc al naturii.