7 Decembrie - Crăciunul pe Glob

Aşteptat deopotrivă de cei mici şi de cei mari, Crăciunul soseşte negreşit în fiecare colţ al lumii creştine.

Sărbătorit prima dată la Roma, în anul 336, adus la rang de sărbătoare de Carol cel Mare, proclamat rege într-o zi de 25 decembrie, interzis în secolul XVII şi căpătându-şi strălucirea în secolul al XIX-lea, Crăciunul e sărbătoarea familiei, a cântecelor, darurilor şi a generozităţii. Împodobirea bradului cadourile, dulciurile specifice sunt simboluri ale acestei sărbători atât de aşteptate.

Dacă în cele mai multe ţări, Crăciunul e sărbătorit pe 25 decembrie, alţii încep mai devreme, precum irlandezii care au între 12 şi 24 decembrie The Little Christmas, scandinavii o celebrează pe 13 decembrie pe Sfânta Lucia, o sărbătoare a luminii, în timp ce în Mexic sărbătoarea începe pe 16 decembrie şi durează 9 zile.

În Grecia există numeroase tradiţii şi superstiţii legate de Crăciun şi de Anul Nou şi multe preparate tradiţionale delicioase. De Crăciun se face o pâine specială care are amprenta mânii, simbol al faptului că Isus a fost cel care binecuvânta pâinea cu mult timp în urmă.

În Italia, Crăciunul se numeşte “Novena”, iar cadourile se primesc pe 6 ianuarie când toată lumea o aşteaptă pe Befana, o vrăjitoare urâtă, dar bună la suflet. Şi în Spania, darurile sunt oferite pe 6 ianuarie când e sărbătoarea Celor 3 Regi.

 În Elveţia, Samichlaus (Moş Crăciun) este cel care aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor, un obicei care se păstrează încă din anul 1775.

Cina din Ajunul Crăciunului începe în Polonia după ce copiii văd pe cer prima stea, iar pe mese se pune un tacâm în plus pentru un vizitator neaşteptat.

Știai că în Japonia există un zeu cunoscut sub numele de Hoteiosho, personaj similar cu Moş Crăciun, un bătrân cu ochi la spate, care aduce mereu cadouri copiilor cuminți? Sau că în China sărbătoarea Crăciunului este întâmpinată prin împodobirea bradului, pe care îl numesc „Copacul Luminii”, cu ghirlande colorate, făcute din hârtie, cu luminițe și globuri.

Dacă pentru mulţi Crăciunul înseamnă iarnă, zăpadă şi Moş Crăciun în sania trasă de reni, în Australia moşul cel darnic vine pe apă, iar locuitorii sărbătoresc Crăciunul cu un picnic pe plajă, în timp ce se bronzează.

Crăciunul este marcat diferit peste tot pe glob, dar îți garantăm că o tradiție este comună peste tot – familiile se strâng în jurul mesei și se bucură de o sumedenie de gusturi și arome.

Ne este astăzi alături Hello Holidays, care te ajută să ajungi în unele dintre cele mai frumoase destinaţii.