Trăim vremuri în care femeile se bucură de privilegii pe care predecesoarele noastre le-au câștigat cu greu - de exemplu, accesul în zone rezervate până de curând cu preponderenta bărbaților. Acest lucru, desigur, vine și cu responsabilitatea de a face și de a fi mai mult. Odată ajunse în medii dominate de bărbați, femeile constată deseori că, pentru a accesa roluri de lider, sunt nevoite să aducă în prim plan atuuri masculine. Firesc, aceste medii create de și pentru bărbați sunt axate pe logică, focus pe rezultat, putere - toate trăsături masculine care au propulsat dezvoltarea umanității cu o viteză uluitoare și rezultate remarcabile. La o privire mai atentă, observăm azi impactul unor aspecte neglijate, care necesită trăsături mai degrabă feminine, precum intuiția, grija, cooperarea, receptivitatea.
Lucrând cu femei implicate activ în medii dominate de bărbați, am recunoscut de-a lungul timpului trăsături care apar recurent în sesiunile mele de coaching cu ele. Voi vorbi despre trei trăsături care susțin femeile în a crea impact maxim în rolul de lider. Ele nu sunt trăsături exclusiv feminine, sunt însă atuuri pe care liderii feminini le pot aduce cu naturalețe și ușurință în mediile dominate de bărbați și modul în care femeile pot contribui la transformarea acestor medii pentru comunități și organizații echilibrate și durabile.
Inteligența emoțională.
Inteligența emoțională este capacitatea de a înțelege și a gestiona propriile emoții și emoțiile celor din jur. Cele cinci elemente cheie ale inteligenței emoționale sunt:
- cunoașterea de sine (ne ajută să recunoaștem impactul pe care propriile acțiuni îl pot avea asupra noastră și asupra celorlalți și ne responsabilizează. Totodată, ne ajută să observăm modalitățile în care comportamentul celor din jur ne influențează starea emoțională),
- reglarea propriilor emoții (ne ajută să ne adaptăm mai ușor, să răspundem adecvat în loc să reacționăm impulsiv),
- motivația (ne permite să stabilim obiective și sisteme proprii de măsurare a succesului, lucru care aduce după sine calm și auto apreciere dar și ambiție și perseverență),
- empatia (ne ajută să construim relații sănătoase, eficiente și benefice pentru noi și cei din jurul nostru),
- abilitățile sociale (ne ajută să îi înțelegem pe ceilalți - ce îi motivează, ce îi conduce spre acțiune - să îi influențăm și să prevenim conflictele).
Inteligența emoțională ridicată devine astfel un factor important în conducerea echipelor de succes. Ea ajută la crearea unei atmosfere de lucru colaborative, pozitive și inclusive. Contribuie la gestionarea conflictelor și la încurajarea unui mediu de lucru sănătos și echilibrat.
În momente stresante sau presante, inteligența emoțională este cea care ne ajută sa ne conștientizăm emoțiile și să acționăm potrivit pentru toți cei implicați. De asemenea, un lider cu o inteligență emoțională ridicată va încuraja diversitatea prin deschidere către nevoile și perspectivele celorlalți.
Fiecare din cele cinci elemente care constituie inteligența emoțională pot fi cultivate, educate și îmbunătățite pornind din interiorul nostru și apoi exersate constant.
Elasticitatea mentală și emoțională
Reziliența sau elasticitatea reprezintă capacitatea de a face față cu succes stresului și provocărilor, de ne recupera și de a continua progresul chiar și în fața condițiilor dificile. Ea implică adaptare și flexibilitate dar și abilitatea de a ne înțelege, gestiona și procesa emoțiile pentru a ne putea atinge obiectivele.
Viața este presărată cu provocări personale - boală, pierderea celor dragi, abuz, instabilitate financiară sau profesională - sau sociale - război, pandemii, crize economice etc. Învățarea de a face față situațiilor de stres ridicat este o combinație de putere interioară cu resursele exterioare pe care fiecare din noi le avem la îndemână.
Elasticitatea mentală și emoțională poate fi antrenată. Procesul implică dezvoltarea cunoașterii de sine, reglarea emoțiilor dar și tehnici specifice de reducere a stresului și dezvoltarea unui sistem de suport.
Curajul și confortul de a spune „nu știu”
Paradoxal pentru cei dintre noi care vrem să avem toate răspunsurile, curajul și confortul de a nu ști reprezintă una dintre cheile de a ne crește influența, a dezvolta colaborarea și a rezolva probleme. Când știm, nu mai este loc de nou. Curiozitatea și modestia autentică sunt cele care creează mediul fertil și încurajator pentru oameni să contribuie cu idei noi.
Și în acest caz, procesul începe tot din interior, pornind de la conștientizarea nevoii de control - de a avea toate răspunsurile -, încrederea în abilitățile noastre și ale celor din jurul nostru. Apoi, procesul continuă în exteriorul nostru prin adresarea întrebărilor potrivite, oamenilor potriviți și ascultarea activă, dar și prin promovarea unui mediu sigur pentru cei din jurul nostru de a se exprima și a explora idei noi.
Cultivarea acestor trăsături ne permite să creștem impactul pe care dorim sa îl avem în relațiile personale și profesionale și să transformăm mediile în care activăm în medii echilibrate și durabile.
Foto: Pexels