Ziua bună se cunoaște după mantra de dimineață!

Iar partea grozavă a ideii de mantră este că se poate rescrie în fiecare zi.

Ziua bună se cunoaște de la primii pași pe care îi facem după ce ne dăm jos din pat.

Acum imaginează-ți, te rog, aceste două tablouri:

1. Deschizi ochii, alarma urlă, la fel cum urlă și corpul tău că ar mai vrea să lenevească. Dar cobori repede din pat. Nu ai timp să te gândești la cum te simți. Task-urile încep să curgă în mintea ta. Te speli pe dinți pe pilot automat. Faci cafeaua repede. Te rogi de filtru să scoată picăturile alea mai repede. Tragi repede ceva pe tine și ieși val-vârtej pe ușă, pentru că ești deja în mare întârziere. Micul-dejun e ceva utopic. Încă o zi începută cu stângul!

Sau...

2. Te trezești în tihnă, deschizi ochii și îți iei un minut să răspunzi în minte la întrebarea “Cum mă simt?”. Îți faci o scanare în corp ca să afli daca e ceva înțepenit pe-acolo. Îți faci o scanare în minte, ca să vezi ce gânduri/vise s-au trezit odată cu tine. Zâmbești recunoscător pentru că și astăzi poți să inspiri și să expiri, iar inima îți bate. Cobori din pat și privești cerul pe fereastră. Apoi îți începi „ritualul de curățare” fizică și mentală. 

Adevărul este că într-o lume în care totul este VUCA (volatil, nesigur, complex și ambiguu), avem nevoie să ne construim ancore. Așa că dacă 95% din activitatea zilnică este imprevizibilă, măcar pe cei 5% să îi facem să depindă de noi. Iar asta poate să se refere la felul în care ne începem zilele, la momentele noastre de “do not disturb”, când ne găsim ritmul, concentrarea și continuitatea.

Așa că, după un somn odihnitor de minimum 7 ore, diminețile în tihnă care anunță zile de succes ar putea include în „meniu”:

1. Un moment meditativ de recunoștință pentru că o nouă zi se așterne în fața noastră și o setare de intenție pentru prosperitate și abundență. Mesajul pe care îl dăm mai departe pentru creier: “Azi mă deschid să primesc și să ofer abundență”. 

2. Activitate fizică intensă, fie că ea înseamnă gimnastică la sală, acasă, în parcul de lângă bloc – este dovedit faptul că mișcarea scade stresul, anxietatea și depresia. Mesajul pe care îl dăm mai departe pentru creier: “Azi sunt puternic”.

3. Un duș rece – Tony Robbins își începe diminețile sărind în piscina cu apă de 13 grade Celsius. Care sunt beneficiile? Metabolism accelerat, sistem imunitar întărit, circulație mai bună a sângelui. Mesajul pe care îl dăm mai departe pentru creier: „Azi sunt neînfricat”.

4. Contactul cu un conținut inspirațional – fie că asculți sau citești, asigură-te că îți iei de undeva porția de inspirație, și nu doar de divertisment.  Mesajul pe care îl dăm mai departe pentru creier: „Azi iau decizii inspirate”.

5. Jurnalul în care ai notate obiectivele tale pe termen lung – dacă le revizuiești în fiecare dimineață, îți crești șansele ca ele să devină realitate! Mesajul pe care îl dăm mai departe pentru creier: „Azi sunt cu un pas mai aproape de Visul meu”.

Până la urmă, fiecare zi poate să înceapă cu un crez sau cu o mantră. Și în fiecare zi avem ocazia să o alegem, să o rostim, să o facem să fie a noastră. Iar ea poate să funcționeze ca un „titlu” pentru acea zi. Povestea vieții noastre se scrie zi după zi, în funcție de ceea ce vrem să lăsăm în urmă, de ceea ce facem și de felul în care vrem să îi facem pe cei din jurul nostru să se simtă. Așadar, care este mantra ta astăzi?  

Foto: Pexels