Make Life Magic

Zaz: „Cânt pentru că mă conectează la bucuria mea interioară”

Înainte de energicul concert de la Sala Palatului de duminică seara, una dintre cele mai apreciate artiste din Franța de azi ne-a răspuns câtorva întrebări.

La a doua sa cântare în România, la un deceniu după prima, solista franceză Zaz (pe numele său real Isabelle Geffroy) a sedus asistența de la Sala Palatului, oricum deja cucerită, cu un concert excelent.

De-a lungul acestuia, artista și-a pus în valoare atât vocea care a făcut-o cunoscută în toată lumea, cât și repertoriul ales în turneul „Organique”. Într-o sală plină ochi, Zaz a dialogat cu publicul și l-a magnetizat, miile de spectatori demonstrând o bună cunoaștere a pieselor artistei franceze. S-a aplaudat la scenă deschisă și s-a dansat pe ritmuri de pop-rock, de jazz și de șansonete care i-au adus aprecierea lui Zaz pe toate meridianele, datorită unor hituri precum „Imagine”, „Je veux” sau cover-uri după Maurice Chevalier și Edith Piaf. Fata care a plecat din Tours pentru a-și completa solidele studii muzicale e azi o pariziană care a ajuns vedetă internațională în mare vogă, cu peste cinci milioane de albume vândute. 

Isabelle, după ce ai cântat pentru trecători în Montmartre, ai ajuns una dintre cele mai bine vândute artiste din Europa și ai fost în peste 50 de țări. Ce așteptări ai de la această vizită?

Mă aștept să mă distrez, să împărtășesc energia și emoțiile cu oamenii, care să plece de la concert cu ochii strălucitori și inima deschisă, cu dorința de a gusta viața și de a face o mulțime de lucruri. 

Cum te simți când unul dintre cei care te-au influențat, Enrico Macias, va cânta după tine, tot la Sala Palatului, dar în luna octombrie?

Când eram mică eram nebună după el! Chiar recent am pus melodiile sale, îmi dau o stare pozitivă, eram într-o mașină și am ascultat o casetă pe ambele părți! E un tip vesel și cu valori frumoase, să-l saluți din partea mea! 

Cum te-au schimbat cei 13 ani de succes pe scenele lumii?

Am experimentat o sumedenie de lucruri și m-am descoperit pe mine. Am câștigat în nuanțe, în maturitate și sunt mai puțin naivă. Încă mai am inima și sufletul de copil, asta nu s-a schimbat. De aceea, sunt în continuare la fel, cu excepția faptului că am experimentat o mulțime de lucruri, așa că știu mai bine ce este bine pentru mine. Și știu mai bine ce nu e bine pentru mine! 

În timpul turneului, pictezi?

Nu, când mă ocup de ceva, nu pot face și altceva. Pentru pictat e nevoie de pregătire, de timp, ar fi prea multă presiune în turneu.  

Vezi viața în roz, precum cântecul lui Edith Piaf?

În orice caz, încerc să o văd așa. Să profit de ceea ce am, să fiu conștientă de șansa de a putea spune că sunt bine când sunt bine și că nu sunt bine când nu sunt bine, să accept că să fiu tristă nu e atât de grav, e o parte a vieții, ține de emoții și de sentimente. Nu trebuie să respingi totul doar pentru a fi vesel. De fapt, e o acceptare a momentelor mai întunecate. E bine să încerci, de asemenea, să fii mai binevoitor cu tine însuți, mai blând, și să încerci să accepți mai mult această parte pentru a putea să treci mai bine peste încercări. Inevitabil, toți avem momente mai puțin senine. 

Isabelle, de ce cânți?

De ce cânt? Pentru că mă conectează la bucuria mea interioară. Și îmi permite să mă conectez cu oamenii, să împărtășesc valori, emoții. Iubesc muzica, iar când sunt pe scenă, simt că schimbăm lumea de fapt, din moment ce o facem mai bună, e ceva magic. Mi-aduc aminte prima dată când am fost plătită să urc pe scenă, am zis wow! Mi se părea ciudat să iau bani, pentru că era grozav să fiu pur și simplu pe scenă. Între timp, am înțeles că e o meserie. Dar mai presus de toate, cântatul este ceva care îmi permite să mă exprim și să împărtășesc energia mea.  

Ce e magic în viața ta?

Magic? Wow! Ei bine, cred că în viața tuturor este magie. De fapt, depinde de noi să vedem lucruri magice sau nu. Dar, în realitate, viața e magică, viața care ne face să plutim într-un balon prin univers. Plantezi o sămânță, crește, devine un copac, sosește un copil, vezi în culori... Simplul fapt de a putea fi în viață este deja magie!

Foto: German Quality Entertainment