Ana Maria Apostol, medic primar ORL cu competențe în chirurgie endoscopică și chirurgie ORL pediatrică, ne explică de ce ajungem dependenți de picături de nas, cum și când le putem folosi fără riscul dependenței și de ce suntem mai vulnerabili atunci când trăim într-un oraș mare și poluat.
Când se poate spune despre o persoană că a devenit dependentă de picături de nas?
În momentul în care își pune spray-uri vasoconstrictoare mai mult de o săptămână. Aceste picături de nas s-au inventat cu scopul de a scădea inflamația mucoasei nazale și de a decongestiona nasul în răceală. Când răcim, mucoaza nazală se inflamează dintr-odată foarte mult și nu mai poate da înapoi, pentru că luptă cu virusul sau bacteria care a intrat în interior și a infectat mucoasa.
În concluzie, spray-urile vasoconstrictoare sunt foarte bune strict în răceală, folosite de cel mult două, trei ori pe zi și nu mai mult de 5 zile. Ele au rolul de a închide vasul de sânge din interiorul mucoasei nazale, ceea ce se traduce în nas eliberat. În acel moment, tu poți să sufli nasul corect și să-l cureți de toate secrețiile.
Dacă avem nevoie de ele mai mult de 5 zile, înseamnă că mai e un proces inflamator la nivelul mucoasei.
Nevoia de a continua cu picăturile vine din faptul că se simte plăcut să ai nasul desfundat, însă tratamentul care depășește 5, hai 7 zile, nu mai este corect. Odată ce ajungem să folosim picături o lună, două, sigur avem de-a face cu o dependență.
Ce se întâmplă în nasul nostru când devenim dependenți de picăturile de nas?
Nasul, în mod normal, este o cavitate liberă. Însă pe peretele lateral, are o mucoasă concretizată în niște structuri care se numesc cornete nazale, care sunt un fel de „umflături” din interiorul nasului și ocupă, să zicem, un sfert din cavitatea nazală.
Mucoasa are rolul de a încălzi aerul pe care îl respirăm. Astfel, dacă inspirăm pe nas un aer de 15°C, în gât va ajunge aer la 36°C. Pe lângă asta, umidifică, sterilizează și purifică aerul, deci rolul mucoasei nazale este de protecție.
În momentul în care vine o cantitate foarte mare de praf, noxe, poluare, alergeni și o cantitate mare de germeni, mucoasa nazală va lupta să elimine toți acești factori agresivi. Vasul de sânge din interiorul mucoasei nazale va crește în volum ca să aducă mediatori care luptă și ca să încălzească aerul, mucoasa nazală se va inflama și așa ajungem, treptat, la nas înfundat.
În cazul unei răceli, când vine o cantitate foarte mare de germeni deodată, nazul se înfundă brusc și se creează obstrucție nazală totală. Dar nasul se poate înfunda brusc și în alergii.
Mai observăm și înfundarea progresivă a nasului, de la săptămână la săptămână, de la an la an, iar aici principalul vinovat este aerul din ce în ce mai poluat pe care îl respirăm.
Mucoasa respiratorie luptă să țină la distanță noxele care ne înconjoară și de aceea ne luptăm cu tot mai multe cazuri de obstrucție nazală. Prima și cea mai simplă variantă de tratament la care oamenii apelează sunt exact picăturile de nas. Ele funcționează, dar, din păcate, nu sunt o soluție pentru acest tip de nas înfundat!
Practic, picăturile care ne ajută în răceală, pe termen scurt, nu fac decât să mascheze obstrucția nazală progresivă, provocată de poluare și care devine tot mai frecventă.
Spray-urile vasoconstrictoare sunt ca un drog: se duc la nivelul mucoasei nazale, strâng vasul de sânge și decongestionează nasul. Efectul lor durează câteva ore, după care substanța se metabolizează, iese din sistem și vasele de sânge se umflă la loc, adică ne trezim iar cu nasul înfundat. Tocmai pentru că picăturile nu tratează, de fapt, nimic.
Există și o componentă psihică în dependența de picături?
Odată ce omul vede că se simte bine după ce-și pune picături, chiar dacă iese din mediul agresiv în care se afla (răceală, sezon de alergii sau oraș poluat), deși nasul se desfundă, continuă să folosească picăturile pentru că vin cu o senzație de bine, de plăcere. De aceea le putem asemăna cu dependența de droguri sau de nicotină.
De ce ne simțim mai bine când respirăm aer curat de munte sau de mare? Mulți dependenți de picături simt o diferență!
Poluarea din orașe, praful, smogul și noxele sunt principalii factori care declanșează procesul inflamator. Același aer este și cel care intră în casele noastre din marile orașe. Pentru că, din păcate, aerisim și apoi ne închidem în case cu tot praful care intrat pe fereastră. Nasul va reacționa: se va înfunda.
În plus, vara, mai avem și aerul condiționat setat sub 20°, 21 ° de grade, pe ventilație mare: sunt condiții foarte neprielnice pentru mucoasa nazală, care se va congestiona, va forma secreții și nasul se va bloca.
La munte sau la mare, se schimbă calitatea aerului din jurul nostru. Mucoasa nu mai are atât de mult de luptat: aerul este mult mai pur, nu mai are noxe, nu mai are praf de la construcții sau de la mașini.
Deci, într-adevăr, ne vom simți mult mai bine și mult mai decongestionați când respirăm aer curat.
Cum mulți dintre noi suntem nevoiți să locuim în orașe, putem să schimbăm ceva din calitatea aerului din casă. Ne ajută aparatele de purificare a aerului, care nu rezolva complet problema, e drept, dar ne ajută să fie ceva mai bine. Vă recomand să aveți un aparat de purificat aerul în camera în care stați mai mult sau în camera în care dormiți. Este ideal să alegeți un purificator care are și funcția de a umidifica aerul, să curățați filtrele regulat și vă veți simți mai bine.
Cum putem scăpa de dependența de picături?
Dacă inflamația nu e severă, putem ține sub control dependența de picături curățând nasul: imaginați-vă că în nas se strânge mizeria pe care o vedem și în jur, pe mobile. Pe lângă praf, se adaugă germeni și substanțe din mediul poluat care, împreună, irită constant mucoasa nazală.
Vă recomand să spălați nasul zilnic, cu un spray cu apă de mare, iar acest gest să intre în rutină la fel cum ne spălăm corpul sau dinții.
Frecvența spălării mucoasei nazale este de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Dacă aerul pe care îl respirați e foarte poluat, dacă fumați, dacă lucrați în construcții sau sunteți în toiul renovărilor, atunci ar trebui să vă spălați nasul mai des, pentru că veți respira mai ușor.
E foarte important să realizați corect spălarea nasului. Scopul operațiunii este să eliminăm secrețiile din spatele nasului, așa că este foarte important ca în momentul în care aplicăm spray-ul cu apă de mare să stăm cu capul drept și, imediat după ce am introdus apa, să suflăm bine nasul.
Pentru persoanele care au o inflamație foarte severă a mucoasei nazale din cauza anilor petrecuți în poluare, purificatoarele de aer și spray-urile cu apă de mare nu mai funcționează pentru că, din păcate, creșterea cornetelor nazale este o leziune ireversibilă. În cazul acestora, există soluții medicale.
Imaginați-vă că aceste cornete că sunt ca un balon care crește, încetul cu încetul, până când ocupă toată cavitatea nazală. Noi trebuie să le micșorăm în volum ca să creăm un spațiu respirator.
Există diferite metode de a le micșora: cauterizare prin radiofrecvență sau prin coblație și micșorarea cornetelor prin shaver, care diferă de cauterizare. Aceste intervenții se fac în sala de operație, cu anestezie generală și implică o perioadă de vindecare a mucoasei nazale de câteva săptămâni. Dar după ce s-a vindecat nasul, totul este perfect. Nasul va respira foarte bine și va rămâne așa toată viața, dacă avem grijă de noi. Cornetele nu se vor mai umfla, cu condiția să respectăm igiena nasului, despre care am vorbim mai sus.
În plus, ne mai poate ajuta să desfundăm nasul și să calmăm mucoasa nazală sportul.
Cornetele nazale se umflă mai ales noaptea, când stăm la orizontală, pentru că se adună sânge în interior și stagnează în vasele de sânge. Dacă facem sport regulat, zi de zi, sângele va circula mult mai alert și nu va staționa în țesuturi, așa că pe lângă alte beneficii, ne vom bucura și de un nas desfundat!
Mai multe informații oferite de Dr. Ana Maria Apostol găsești pe blogul său, alertaorl.ro
Foto: arhiva personală