Astenia de toamnă și remediile care o țin la distanță

Trecerea la un nou sezon, în special trecerea de la vară la toamnă, este întotdeauna marcată de o schimbare a stării de spirit.

Vara a trecut, la fel și concediile, dar ne rămân amintirile frumoase, relaxarea și odihna binemeritate de care ne-am bucurat. Însă mai e ceva: organismul nostru încearcă să se adapteze la noile condiții atmosferice și să își recapete un nou echilibru la nivel fizic și emoțional.

Ce ne lipsește cel mai mult la început de toamnă

Cu toții ne simțim mai obosiți, avem un randament fizic și psihic mai scăzut. Categoric, toate acestea se întâmplă deoarece venirea toamnei aduce, în primul rând, zile mai scurte, mai puțin soare care să ne încălzească și să ne stimuleze sinteza de Vitamina D (legată direct de imunitatea noastră, dar și de bună-dispoziție). 

Mai vin și variațiile de temperatură, presiune atmosferică, umiditate și așa mai departe, care ne influențează, mai mult sau mai puțin, nivelul energetic și starea de spirit. Să nu uităm nici de nostalgia vacanțelor de vară, a timpului petrecut alături de cei dragi.

De ce ne scade nivelul de energie când anotimpul devine rece

În acest context, apare astenia de toamnă. Adică o stare de oboseală continuă, capacitate scăzută de concentrare, dureri de cap, stări de nervozitate/melancolie, tulburări somn, tulburări alimentare, stare de tristețe și melancolie. 

Astenia de toamnă nu este o afecțiune în sine și dispare, în mod normal, în 10-15 zile. 

Dar în cazul unor persoane cu predispoziție pentru tulburări afective, poate fi un semnal de alarmă. În acest caz, de la astenie la depresie nu este decât un singur pas.

Care e legătura între anotimpuri și starea noastră de spirit

În natură, dar și în viață noastră, totul este ciclic. Deci, după perioada de energie maximă, agitație specifice verii, toamna ne apare că un anotimp al liniștii, al reconectarii cu natură, dar și cu noi înșine.

Ce putem schimba în alimentație

Toamna este anotimpul culorilor calde, mângâietoare și vibrante, galben auriu și portocaliu, deci mâncați legume și fructe colorate care să ne conecteze cu energia pământului: ardei gras , tomate, dovleac, caise, nectarine. Folosiți condimente de toamnă- scorțișoară, ghimbir, turmenic, rozmarin, cimbru.

Este anotimpul mâncărurilor calde – supe și ciorbe, tocănițe de legume; dovleac sau mere la cuptor cu scorțișoară.

Iar ceaiurile calde de hibiscus, fructe de pădure, curcumina/ghimbir cu lămâie ne încălzesc și ne dau energie.


De asemenea, că recomand să profitați de vremea superbă de afară și să faceți zilnic mișcare în aer liber.

Ce putem schimba în rutina de somn

Respectarea orelor de odihnă este esențială. Încercați să dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte. Cum nu mai suntem în vacanță, iar copiii au început școala, noi toți avem nevoie de un program mai riguros de somn, iar optim ar fi să dormim deja la ora 23.

Care sunt cele mai sănătoase bucurii care ne pot încărca bateriile

Ce am putea face pentru a reduce stresul din viață, pentru a stimula acei hormoni ai fericirii care ne pot face să avem o toamnă plăcută și liniștită?

În primul rând, ne ajută stimularea secreției de serotonină și dopamină, hormonii plăcerii și ai recompensei: plimbări în aer liber, în natură, sport, meditație, mici recompense care ne fac plăcere, realizarea unor scopuri, îndeplinirea unor sarcini, activități de selfcare

Oxitocina sau hormonul iubirii și atașamentului, este stimulată prin îmbrățișare, socializare, muzică

Potrivit medicinii chinezești, elementul asociat toamnei este metalul, gustul - picant, organe - plămânul ca organ Yin și intestinul gros ca organ Yang, iar ca emoție, tristețea.

În consecință, avem nevoie de aer pur, de plimbări în parcuri, grădini, păduri; avem nevoie de o alimentație care să ne ajute la detoxifierea organismului și la vitaminizarea lui, pregătindu-l pentru perioada anotimpului rece, care va veni cu infecții respiratorii, cu mâncare mai calorică și cu mai puțină mișcare în aer liber.

 

Avem nevoie și de multă gândire pozitivă, optimism și încredere în viitor. Pentru că, așa cum spunea Albert Camus, „Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză este o floare.” 

Foto: Unsplash, Giphy