Make Life Magic

Mic ghid practic pentru gestionarea furiei

În viața cotidiană, ajungem de multe ori în situații pline de încărcătură emoțională la care recționăm impulsiv.

Sunt momente în care reacționăm cu furie și agresivitate, aparent neadecvate contextului sau spațiului în care ne aflăm. După ce conștientizăm cum am reacționat, putem ajunge să ne regretăm comportamentul. Adică ne pare rău sau ne simțim vinovați de modul greșit în care am reacționat. Și atunci, firesc, vom încerca să reparăm ce am stricat.

Acest lucru va duce la un travaliu psihologic și la un consum mare de energie al persoanei în cauză.

Ce generează furia

Nu evenimentul în sine este cel care generează emoții precum furia, ci interpretările referitoare la eveniment, ceea ce noi credem despre acesta, ce gânduri atribuim noi situației.

Furia este deseori asociată cu o emoție distructivă, dar sunt situații când poate fi transpusă într-o  emoție pozitivă.

Există situații în care furia ne poate face mai creativi, ne poate mobiliza să realizăm ce ne-am propus și să funcționeze ca un catalizator pentru a schimba o atitudine și modul de a interacționa cu oamenii.

Furia este o emoție care poate varia ca intensitate: de la ușoară irascibilitate la agresivitate sau chiar la violență.

Furie versus agresivitate

Furia este o adevărată problemă atunci cănd este resimțită prea des, mult prea intens și devine uneori chiar un mod de relaționare sau funcționare. În aceată situație, furia generează atăt tensiuni fizice în organism cât și tensiuni la nivel psihologic și relațional.

Agresivitatea, pe de altă parte, este un comportament care cauzează rănirea, jignirea unei alte persoane sau poate să provoace daune materiale. Acestea includ abuzul verbal, amenințări sau acte de violență.

Cum este construită furia

Furia, ca oricare altă emoție, este compusă din mai multe componente:

Componentele fiziologice – când experimentăm un episod de furie, mușchii sunt încordați, crește tensiunea arterială, crește pulsul și respirația se accelerează, ne trec valuri de căldură și transpirăm.

Componentele cognitive - sunt factori declanșatori importanți, implicați în menținerea și natura răspunsului la furie. Ceea ce gândim depre un eveniment ne poate conduce sau nu spre un episod de furie.

Componentele emoționale – evidențiază faptul că furia poate coexista cu alte emoții negative, care o întăresc și o folosesc ca mijloc de exprimare, distragere sau reducere a disconfortului subiectiv. Pentru a ne putea conține și gestiona furia, este important să conștientizăm care este emoția - cheie care o declanșează.

Cum arată furia

Comportamentele sunt, de cele mai multe ori, învățate prin imitare. Există o varietate largă de expresii comportamentale ale furiei: trosnitul degetelor, încleștarea maxilarului, agitație, vocea ridicată, înjurăturile, jignirile, aruncatul de obiecte, lovirea cuiva.

Exită evenimente care ating arii sensibile pentru noi, care se referă la anumite situații din trecut în care am resimțit furie. Experiența prezentă poate declanșa un eveniment din trecut care ne-a provocat furie. Este suficient să ne gândim la aceste evenimente și să resimțim furie.

Controlul furiei – strategii de aplicat

pentru a putea controla episoadele de furie

În funcție de locul și de situația în care suntem când avem un episod de furie, este indicat să facem următorii pași:

Identificarea evenimentelor care ne declanșează furia, precum și indiciile asociate fiecărui eveniment. Acest lucru ne va ajuta să ne dăm seama dacă este o situație punctuală sau dacă este un eveniment care aduce în atenție o emoție din trecut.

Luăm o pauză, alegem să ne luăm timp să gândim în loc să reacționăm imediat, respirăm adânc de câteva ori, până simțim că tensiunea din corp se reduce. 

Uneori este util să parăsim pur și simplu situația care a generat escaladarea furiei sau să stopăm discuția care ne-a provocat această stare. Această pauză poate însemna să mergem afară pentru a ne plimba. Putem lua o pauză pentru a suna un prieten de încredere sau un membru al familiei cu care putem discuta.

Relaxarea prin exerciții de respirație – prin acest exercițiu eliberăm tensiunea care este acumulată în corp si ne simțim mult mai bine.

„Stop gând” - reprezintă o tehnică pe care o putem utiliza pentru a ne controla și gestiona furia. În această tehnică ne adresăm nouă înșine cu o serie de afirmații care să stopeze gândurile care generează furia, vom încerca să stopăm pattern-ul obișnuit de răspuns cognitiv la un eveniment care ne înfurie, înainte ca acesta să escaladeze către furie sau pierderea controlului.

Identificarea consecințelor – este util să ne gândim la ce urmări negative poate avea o reacție agresivă când avem un episod de furie, atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

După aplicarea acestui  mini ghid de gestionarea și controlul furiei, ar trebui să fim în măsură să putem alege soluția cea mai potrivită, să ne putem exprima corect propria percepție asupra unei situații conflictuale. Avem șanse mai mari să reușim să identificăm cele mai bune soluții posibile pentru rezolvarea unor situații pline de încărcătură emoțională.

Foto: Getty Images (Oscar, 2022)