Tristețea ne poate îmbolnăvi!

Toamna a venit cu tot alaiul ei de culori, arome, cu bogăția de legume și fructe specifice, dar și cu o incidență crescută a bolilor de sezon.

Noi, medicii, remarcăm în fiecare an cum numărul infecțiilor respiratorii, în principal al virozelor respiratorii, crește brusc la instalarea sezonului rece.

Aș vrea să vă propun o perspectivă pe care merită să o luăm în calcul când discutăm despre bolile tipice anotimpului (mai) rece. 

Potrivit medicinii chineze, toamna este anotimpul elementului metal, iar unul dintre organele asociate acestuia este plămânul. Așa ne dăm seama că ar trebui, cel puțin în această perioadă, să avem mai multă grijă de plămânii noștri pentru că prin ei respirăm viață, adică oxigenul necesar fiecărei celule.

Aer curat

Este necesar să profităm de vremea care este încă plăcută și să ne plimbam cât mai mult în natură, să respirăm aer curat, care se traduce pur și simplu în sănătate. Este necesar să învățăm să respirăm profund și să ne imaginăm că fiecare inspir aduce sănătate și energie pozitivă în corpul nostru, în timp ce prin expir eliminăm toate supărările, blocajele, fricile și tristețile.

Liniște și armonie

Emoțiile asociate plămânilor sunt tristețea și anxietatea. Așadar, urmând acest fir logic, faptul că oamenii stresați, supărați se îmbolnăvesc mult mai ușor și fac forme trenante, nu este o simplă coincidență. 

Se știe că nu stresul ne îmbolnăvește! Până la urmă, stresul este o constantă firească a vieții fiecărui om. În schimb, diferența o face atitudinea cu care întâmpinăm situațiile și provocarile cotidiene.

Haideți să învățăm să privim cu optimism fiecare zi a vieții noastre, să găsim soluții pentru fiecare conflict sau provocare stresantă.

Imunitatea înseamnă echilibru între corpul fizic, latura noastră psihică și cea emoțională.

Ce ne ajută să avem o imunitate optimă ?

Alimentația sănătoasă, bogată în legume și fructe proaspete de toamna, verdețuri; proteine de calitate (pui, curcan, pește, ouă, lactate acide); grăsimi sănătoase (pește, ulei de măsline, nuci, migdale, semințe)

Hidratarea suficientă: limonade, ceaiuri care susțin imunitatea și ne ajută să ne adaptăm organismul la noile condiții atmosferice (echinaceea, ghimbr, turmeric, hibiscus, soc, fructe de pădure)

Respectarea orelor de odihnă (7-8 ore de somn pe noapte)

Reducerea stresului: deși nu putem să îl eliminăm total, odată ce învățăm să ne raportăm corect la provocări, îl vom aduce la un nivel cu care putem funcționa

Mișcarea în aer liber: menținerea unui tonus energetic optim, fizic, psihic, emoțional.

Terapiile cu plante și substanțe naturale ce stimulează și modulează imunitatea: echinaceea, ghimbirul și curcumina (ce sunt și condimente), monolaurina din nuca de cocos, quercetina extrasă din flori de salcâm japonez. 

Ne ajută și plantele adaptogene, care ne redau tonusul energetic și buna-dispoziție: rodiola, ginseng, reishi, busuioc, lemn-dulce, precum și produsele apicole, care reprezintă un booster de sănătate și energie.

Ședințele de reflexoterapie, acupunctură, aromoterapie cu uleiuri esențiale, masaj de relaxare.

Nu uitați: „Ce gândești, devii. Ce simți, atragi. Ce îți imaginezi, creezi”. Sfatul meu: învață să te bucuri!