Diana Vasile, doctor în psihologie: „Spre deosebire de traumă, stresul poate avea și conotații pozitive.”

Despre diferența dintre stres și traumă, pe care tindem să le confundăm.

Am purtat o discuție fascinantă cu Diana Vasile, unul dintre cei mai potriviți oameni care pot explica ce înseamnă, cum funcționează și ce consecințe are trauma asupra unei persoane. 

Diana Vasile este cadru didactic universitar, doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut, președintă și membru fondator al ISTT, adică Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.

Am pornit discuția de la o observație: cuvântul „traumă” a intrat în vocabularul nostru cotidian și tinde să înlocuiască ceva ce seamănă, mai degrabă, cu stresul. Îl aud de la fiul meu, când are multe teme. Îl aud de la vecina mea, când o deranjează bormașina. De la mine însămi, când casa e iar cu fundul în sus și mă simt prea obosită să scot aspiratorul. Cât e de cinstit e să abuzăm de „traumă”, să trivializăm suferința și să o confundăm cu stresul de zi cu zi?

Diana Vasile explică diferența dintre stres și traumă: trauma survine după un eveniment care ne pune în pericol viața sau integritatea fizică și psihică. Este o experiență internă care ne pune în imposibilitatea de a ne folosi abilități pe care le avem (de exemplu, auzim, dar nu mai înțelegem sensul cuvintelor). E firesc ca, după o traumă, mintea noastră să aibă nevoie de o pauză de adaptare la o nouă realitate, însă după aproximativ o lună, oamenii tind să învețe din nou să trăiască și să se reconecteze cu capacitățile proprii.

În consecință, prea multe teme, bormașina sau aspiratul sunt pur și simplu factori stresori, firești, pe care îi putem gestiona chiar dacă nu sunt plăcuți. Trauma e altă mâncare de pește.

Diana Vasile explică: „Moartea unui părinte de 80 și ceva de ani nu este o traumă, intră în firescul vieții. După o perioadă de doliu natural, sănătos, suferința începe să te lase să funcționezi. În schimb, moartea bruscă, violentă și neașteptată a cuiva drag poate declanșa o traumă pentru că iese din sfera factorilor stresanți firești din existența unui om.”

În fața stresului, omul poate avea reacția de „luptă sau fugă”. Ne mobilizăm resursele pentru a căuta o soluție și suntem conștienți că e o chestiune de timp să o găsim (luptă). Ori ne îndepărtăm de situația stresantă (fugă). 

În schimb, în cazul traumei, ne blocăm. Înțepenim. Nu vedem nicio ieșire, nicio soluție și asta poate fi una dintre diferențele fundamentale dintre stres și traumă.

Diana Vasile vorbește în podcastul Magic People despre resursele pe care le putem accesa în cazul unui eveniment stresant: educația, capacitatea de autocontrol asupra propriei vieți și capacitatea de reglaj emoțional. 

  • Educația înseamnă să culegem informații, cunoștințe, să ne antrenăm continuu pentru a fi satisfăcuți de ceea ce știm că putem face noi înșine.
  • Capacitatea de autocontrol se referă la ceea suntem dispuși să facem pentru a ne apăra de o situație de risc (de exemplu, în cazul pierderii locului de muncă, știm că suntem capabili să o luăm de la capăt într-un job nou).
  • Capacitatea de reglaj emoțional are legătură cu abilitatea de a ne studia și înțelege emoțiile, astfel încât să le percepem ca pe un ghid spre soluțiile potrivite pentru noi. 

Diana Vasile spune și că o traumă, la fel ca orice altă experiență de viață, ne va defini pentru tot restul vieții. Însă dacă nu lăsăm blocajul să persiste, ne va transforma în oameni mai înțelepți. 

Pentru asta, este nevoie de ajutor: pe lângă mecanismele firești de apărare ale organismului, ajutorul de specialitate ne va sprijini în procesul de vindecare, în cazul unei traume. Psihoterapia și tratamentul traumei ne ajută să mergem înainte cu o experiență în plus, nu cu o bucată din noi înșine în minus.

Ascultă podcastul Magic People pentru a învăța cum să faci față stresului zilnic, unei eventuale traume, dar și cum să sprijini mai bine oamenii dragi care trec prin suferință!


    Magic People: Diana Vasile. Despre diferența dintre stres și traumă.

    Make Life Magic, 00:56:39

    Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

    Make Life Magic, 01:00:42

    Mihai Constantin Marinescu, medic endocrinolog. Despre menopauză, tratament hormonal și mirajul medicamentelor de slăbit.

    Make Life Magic, 00:45:37

    Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

    Make Life Magic, 00:30:23

    Iar dacă dorești să afli mai multe pe temă, între 10 și 12 noiembrie are loc Conferința Internațională de Psihotraumatologie (CiNPT), organizată de ISTT, ce reunește unii dintre cei mai apreciați experți naționali și internaționali în domeniu, precum și cele mai recente lucrări științifice din sfera traumatologiei și sănătății psihice. Găsiți aici mai multe detalii despre eveniment.

    Foto: Roxana Neacșu