În primul rând, fac o precizare: invit la curaj prin vulnerabilitate și la cunoaștere prin dezbatere. În al doilea rând, hai să pornim de la context:
• Rata divorțului din România a crescut de la 16% în 1990 la 28.5% în 2020;
• Ultimul recensământ arată că, în 2021, existau 186.171 de bărbați divorțați cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani în țară;
• În 2022, existau peste 272.000 de familii monoparentale.
Altfel spus, ne apropiem de o cifră complicată: 3 din 10 căsătorii în România sfârșesc prin divorț.
OK, oamenii „se mai și despart”. Trăiești, te cutremuri, suferi, înveți. Dar ce faci când este un copil la mijloc? Și, ca să vin mai aproape de subiectul articolului, ce faci ca tată când este un copil la mijloc?
După divorț, eu am avut norocul unei persoane drage care a avut măiestria și blândețea de a mă inspira să mă uit la lucruri diferit, fără să-mi dea sfaturi necerute. Am avut, în același timp, binecuvântarea unui băiat care debordează de iubire și optimism.
Îmi închipui că sunt mulți tați din România care nu au acest noroc.
Curajul de a nu renunța la o promisiune
În urmă cu 4 ani, m-am uitat după un loc unde să găsesc soluții, răspunsuri, date științifice, specialiști și strategii care să mă ajute să navighez prin perioada apăsătoare de după divorț. Nu l-am găsit.
Mi-ar fi plăcut să pot lua legătura cu alți tați care fie erau în situații similare, fie au trecut prin ele și au reușit să se pună la loc. Voiam să înțeleg cum creezi o relație sănătoasă și puternică cu copilul tău, după divorț. N-am găsit o comunitate de astfel de oameni.
Mi-am promis atunci că, la un moment dat, voi încerca să fac ceva spre a umple acest gol. Am avut nevoie de peste 3 ani să prind curaj să transform nevoia mea de-atunci în DadsAround.
Ce este DadsAround?
Un proiect prin care caut să ajung la alți tați divorțați care poate au și ei nevoie de informare, sprijin și înțelegere, așa cum am avut eu în urmă cu 4 ani. Așa cum am eu și acum.
Sigur, natural mi se pare să mă adresez taților divorțați, motivul principal fiind acela că și eu sunt unul dintre ei și cred că este important să vorbesc din perspectivă proprie. Dar, odată puse lucrurile în mișcare, am observat că misiunea mea se adresează de fapt și taților căsătoriți, fiindcă paradigma limitativă în care este încadrat tatăl în România este aceeași. Ca să explic la ce mă refer când vorbesc despre această paradigmă, mi-ar trebui încă un articol.
Proiectul are 2 dimensiuni, una online și una offline. Cred că ambele sunt la fel de importante.
#1 www.dadsaround.com – o platformă digitală (momentan în dezvoltare)
Este un loc unde tații divorțați și, prin extensie, toți tații din România, pot găsi informații cu bază științifică despre parenting-ul modern. Modern în acest context înseamnă pentru mine că tatăl și mama sunt parteneri în creșterea copilului. Adică tatăl se scutură de etichete depășite tip „provider și responsabilul cu disciplina” și își ia rolul în serios, fiind implicat, dedicat, informat, activ.
Tații vor găsi aici conținut util, mijloace ce pot fi aplicate în viața reală și care să aibă rezultate. De la interviuri cu specialiști din domenii relevante la curatoriat pe conținut și surse de informare, de la un podcast dedicat la o serie de alte materiale în diverse formate. Totul cu scopul de a susține misiunea DadsAround: de a-i ajuta pe tați să-și atingă întregul potențial de părinte.
#2 DadsAround Sessions – workshop offline realizat în parteneriat cu terapeutul Matei Stănculescu
Matei Stănculescu este cofondator al centrului Eka – Centrul Stării de Bine și un terapeut cu ani de experiență. Eu am avut norocul să îl cunosc într-un incubator de start-up-uri, unde mi-a fost mentor. I-am povestit despre proiect și mi-a spus că este interesat să se implice și el. Bineînțeles că m-am bucurat, mai ales că această colaborare s-a transformat spontan și într-o prietenie.
Pe scurt, DadsAround Sessions este o întâlnire informală dedicată taților divorțați. Atelierele au loc la Centrul Eka, iar următoarea ediție o vom ține pe 25 noiembrie. Intrarea este liberă, pe baza unei rezervări în prealabil. Înscrierile se fac aici.
Misiunea mea este să încurajez tații din România să-și conștientizeze propria putere și responsabilitate de a participa activ la dezvoltarea copiilor lor. Dorința mea este să descoperim împreună perspectivele individuale ale fiecăruia dintre noi, tocmai pentru a dezbate mijloacele și soluțiile care se potrivesc fiecărui caz individual.
Ești un tată divorțat și simți că ți-ar plăcea să participi la atelierul informal de la Centrul Eka? Rezervă-ți locul!
Știi un tată divorțat care și-ar dori să participe sau căruia i-ar prinde bine o astfel de întâlnire? Te rog, ajută-ne să ajungem la el.
P.S. Am obiceiul de a încheia orice material pe care îl scriu cu un „mulțumesc” adresat tuturor taților care au luat decizia de a fi #supertată și cu o invitație la dezbatere #dadsaround!
Foto: Unsplash