Mulți dintre noi ne petrecem timpul fie prinși în trecutul plin de regrete, fie îngrijorați de un viitor pe care nu putem să-l controlăm. Eckhart Tolle oferă în „Puterea prezentului” mai multe metode de navigare pe terenul complex al vieții interioare și a relațiilor cu trecutul, prezentul și viitorul.
În centrul filosofiei (foarte practice) a lui Tolle accentul este pus pe trăirea momentului prezent ca o modalitate de a evita cea mai mare parte a durerii. În acest scop, cartea se concentrează pe conexiunea dintre minte și suferință, oferind o varietate de perspective asupra numeroaselor moduri autodistructive prin care ne folosim mintea – de exemplu, pentru a ne prinde în cicluri de suferință și a ne împiedica să fim fericiți.
Mulți dintre noi dorim să găsim pacea interioară, dar nu știm ce pași să facem pentru asta. Ori de câte ori simțim ceva, acel sentiment este trăit în prezent, pentru că simțurile nu ne pot oferi decât informații despre acest moment. Deci, atunci când spunem că ceva s-a întâmplat în trecut, nu este chiar adevărat: s-a întâmplat de fapt într-un singur moment prezent.
Ceea ce numim „trecut” este într-adevăr o colecție de momente odată prezente care au trecut. La fel, „viitorul” este alcătuit din momente prezente care încă nu au sosit.
Nu există avantaje să ne facem griji cu privire la viitor sau să trăim în trecut, dar există multe pentru a trăi „în prezent”. Dacă reușim să realizăm acest lucru, nu vom întâmpina probleme majore, ci doar mici, care pot fi rezolvate pe măsură ce apar, spune Eckhart Tolle.
O parte din noi are nevoie de durere pentru a supraviețui și creează cea mai mare parte a durerii pe care o experimentăm. Simțim durere atunci când nu suntem mulțumiți de felul în care sunt lucrurile, dar nu ne simțim suficient de puternici pentru a le schimba.
„Egoul” este și el o parte a minții care ne oprește să fim fericiți. Deoarece nu poate fi observat cu ușurință, nu știm în ce măsură ne controlează viața. Acesta depinde de nefericirea noastră pentru a exista, așa că obstrucționează fericirea la fiecare pas, acționând împotriva propriului nostru interes. Egoul ne conduce în situații de conflict cu ceilalți și ne face nemulțumiți de situația actuală, astfel încât să poată câștiga controlul asupra comportamentului și gândirii noastre.
Pentru a ne separa de mintea noastră, trebuie să devenim pe deplin conștienți de ea și de puterea pe care o are asupra noastră. Altfel, nu vom înțelege niciodată nenumăratele moduri mici și subtile în care ne influențează gândirea și comportamentul – și, prin urmare, fericirea.
De asemenea, putem încerca să adoptăm o altă tehnică: așteptarea activă. De exemplu, în timpul unui examen, ar trebui să nu pierdem timpul făcându-ne griji cu privire la rezultate, ci, în schimb, să rămânem pe deplin prezenți și să acordăm o atenție deosebită lucrării din fața noastră. În timp ce ne aflăm în această stare, acordăm atenție și corpului nostru, deoarece acesta trebuie să fie pregătit pentru orice se întâmplă.
A trăi în prezent este un proces interior de simțire și perspicacitate și nu implică nevoia de a dezvolta un comportament extern pasiv. Trăind în prezent nu vezi de fapt nicio problemă – doar situații individuale, gestionabile, pe care le poți rezolva, una câte una. Concentrându-ne asupra prezentului și păstrând trecutul și viitorul la locul lor, suntem mai capabili să vedem clar orice este greșit în orice moment și avem, de asemenea, puterea de a schimba acele lucruri în bine.
„Puterea prezentului” de Eckhart Tolle se găsește la Bookster, prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni.
Ce este Bookster?
Experiența Bookster aduce cărțile mai aproape de oameni, inspirând angajații din peste 1.200 de companii să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 127.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.