Make Life Magic

Dorotheea Petre: „Nu trebuie să ajungi la 40 de ani cu angoasele din copilărie!”

Despre tehnicile din actorie care te ajută în viața de zi cu zi, chiar dacă nu ești actor.

Unul dintre cele mai iubite cursuri de la Fundația Calea Victoriei este „Dezvoltarea încrederii în sine prin tehnici de actorie”. 

Atelierul susținut de actrița Dorotheea Petre este destinat tuturor persoanelor de peste 16 ani, indiferent dacă vorbim despre oameni care simt că au o înclinație spre actorie sau, dimpotrivă, dacă se simt mai confortabil în postura de spectatori. „Nu ai nevoie de veleități artistice pentru a participa la cursul meu, ai nevoie doar de un pic de curaj și de dorința de a experimenta”, spune Dorotheea.

Am invitat-o pe Dorotheea la podcastul Magic People ca să înțelegem mai bine în ce mod ar putea tehnicile din actorie să ne fie de folos dacă meseriile noastre nu au nimic în comun cu scena. Am înțeles că este vorba despre a ne apropia de emoțiile noastre într-un mod mai asumat și mai relaxat, în același timp: „actoria e despre a crea o relație cu ceilalți, indiferent dacă ești introvert sau extrovert și despre a înțelege că textul este doar un pretext.” Dorotheea a explicat, de asemenea, că un punct culminant al acestei meserii este cel în care înveți să te sprijini pe ceea ce ți se împotrivește. A pus lumina reflectoarelor pe un concept care ne sperie, dacă nu îl înțelegem: pierderea. „Pierderea este inevitabilă în viața unui om, așa că ne ajută să avem o relație bună cu ea. Este plăcut să nu-ți pui singur mize foarte puternice, să înveți să renunți la a avea ambiții foarte mari”, spune ea. 

Mecanismul este simplu și fascinant:

- când înveți să pierzi, prinzi curaj să încerci, să renunți la ideea de a deține control absolut. Odată ce nu ne mai temi să pierzi, câștigi libertatea de a fi bine cu tine și te expui mai mult la situații și oameni care ies din zona ta de confort. În plus, pierderile vin, în mod surprinzător, nu doar cu renunțare, ci și cu un bagaj mai ușor de cărat în spate. Și, chiar dacă sună contraintuitiv, când ne acceptăm emoțiile ca fiind firești, dar fără valoare de adevăr, devenim mai siguri pe noi înșine!

 

Magic People: Dorotheea Petre. Despre ce putem învăța din arta actoriei, chiar dacă nu suntem actori.

Make Life Magic, 00:48:51

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36