Make Life Magic

Când ne ajută să mergem la psiholog

Și cum ne poate sprijini terapia în viața de zi cu zi.

Sunt momente în care simți că lipsește ceva și nu reușești să faci lucrurile așa cum ai vrea sau cum ți-ai propus? Ești în situația în care nu găsești calea spre reușită nici pe plan emoțional, nici în mediul de lucru? 

Sunt doar câteva dintre situațiile în care intervenția psihologică este binevenită și de luat în calcul pentru a putea schimba lucrurile în bine.

Cum lucrează mintea noastră

Mintea noastră este educată să asocieze anumite evenimente și situații cu stări și emoții. Structura inconștientă ne determină în mod categoric modul de a reacționa și de a ne comporta la interacțiunea cu anumiți stimuli. Acest aspect conține atât factori de natură fiziologică, cât și de natură psihologică.

 Sunt doua paliere de luat în calcul când discutăm despre nevoia de a merge la psiholog. De multe ori, această nevoie este urgentă și aici discutăm despre partea clinică. Adică despre atacuri de panică, depresie, anxietate, tulburări de personalitate. Când discutăm de partea clinică, este necesar să acționăm la cel mai mic simptom sau situație în care simțim disconfort.

Ca în fiecare latură ce ține de sănătate, este utilă și binevenită prevenția. De multe ori, neglijăm simptomele sau avem impresia că stările vor trece de la sine, lucru care ne va afunda mai mult în această situație și stările vor devini tot mai acaparatoare și mult mai greu de gestionat. 

Ce face psihologul

Când începem un demers terapeutic pentru a ține sub control și a reduce aceste stări deloc plăcute, în funcție de diagnosticul personal, psihologul stabilește un plan de intervenție util pentru persoana în cauză.

Scopul psihoterapeutului este să reconstruiască o personalitate puternică, să te învețe să îți gestionezi adecvat emoțiile, să îți îmbunătățească rezistența la situații tensionate în care ieși din zona de confort. Lucrul cu un terapeut te ajută să crești toleranța la frustrare și capacitatea de a te adapta la situații noi, aducătoare de stres. Terapia presupune un travaliu psihologic, chiar dacă vei întămpina situații și momente în care îți va veni să renunți, încearcă să rămâi setat pe obiectivele inițiale. 

Fiecare persoană are calități și resurse proprii. Este util să ne raportăm în funcție de nevoile personale și de capacitatea proprie, atât emoțională cât și fizică.

Celălalt palier se referă la toate situațiile personale: interacțiuni în familie, părinți, cuplu, serviciu, prieteni și în toate contextele sociale și de dezvoltare în care ne setăm anumite obiective și vrem să le atingem, dar simțim că ceva ne lipsește și nu putem reuși singuri.

Etapele psihoterapiei

Psihoterapia ne poate ajuta să reușim într-un context social, adică să facem față unor provocări. Pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le-am propus, vom parcurge niște etape, care de multe ori implică și eșecuri, dezamăgiri, nemulțumiri. 

Dacă ai trecut prin asemenea situații și nu ai știut să le gestionezi, atunci psihologul te poate ajuta în acest sens. Sunt situații când ai vrut să pui capăt unor relații, dar nu ai reușit să le gestionezi cum ai vrut. Sunt momente în care avem impresia că repetăm același tipar, cu toate că nu ne este favorabil și nu pricepem de ce. Sunt stimuli în subconștient care ne determină să gândim și să acționăm după un anumit tipar. Dacă nu suntem ghidați, avem tendința să renunțăm când dăm de un lucru care necesită efort psihologic. Intervenția psihologului îți va influența motivația și cooperarea, fapt care va crește eficiența personală și te va ajuta să îți atingi scopul. Psihologul te sprijină și te ghidează să-ți găsești motivația prin redescoperirea, potențarea și folosirea resurselor proprii de care tu nu esti conștient.

 Pentru a ieși învingător dintr-o provocare, este nevoie să apelezi la anumite aptitudini de care dispui, acestea fiind diferite în funcție de o serie de variabile interpersonale. Este nevoie să-ți conștientizezi atuurile și să te mobilizezi, punându-le la treabă.

Foto: Freepik