4 idei toxice despre dragoste

Și câteva lucruri grozave despre ce înseamnă iubirea.

Se spune că, atunci când nu poți defini ce ESTE ceva, o strategie bună e să definești ce NU este sau ce NU AR TREBUI să fie acel ceva. 

1. „Dragostea este îndelung răbdătoare”. În multe cupluri, se traduce într-o sentință pentru partenerul care face concesii peste concesii în favoarea celuilalt, în detrimentul propriei sale bucurii de viaţă. Pentru a trăi plinătatea vieții, avem nevoie să știm să schimbăm macazul, atunci când drumul pe care mergem ne este potrivnic. Să nu rămânem încremeniți în frica supremă, mascată în „răbdare”, sub vălul prețios al înțelepciunii și al cumpătării paralizante. 

2. „Dragostea nu se poartă necuviincios”. Cu siguranță, îndemnul acesta sună a slogan gol de sens pentru milioanele de parteneri – femei și bărbați - înșelați cu zâmbetul pe buze și cu telefonul blocat de parole complicate. Statisticile arată că sunt nenumărate cazuri în care, deși în cuplu există dragoste, partenerii înșală, dezamăgesc și mint.

Motivele din spatele acestor lucruri fac deseori subiectul a zeci de ore de terapie, pentru cei care caută soluții: de la imaturitate la nesiguranță, de la așteptări nerealiste la nevoia de validare, de la teama de propriile emoții la o lipsă de înțelegere a ceea ce înseamnă, de fapt, iubirea în cuplu. 

3. „Dragostea nu se mânie”. Dar sunt cazuri în care relațiile de cuplu sunt afectate puternic de furie, îndeosebi atunci când ceea ce oamenii numesc „iubire” este, de fapt, un blocaj emoțional, o dependență de celălalt, care funcționează similar cu dependența de shopping sau de adrenalină. 

Dependența emotională de partener nu este un „combustibil” bun în cuplu. Iubirea este, de fapt, „combustibilul” care alimenteaza corect relația dintre parteneri. 

Iar iubirea reală, senină apare când rănile noastre emoționale s-au vindecat.

4. „Dragostea nu se gândește la rău”. Dar lipsa de conexiune cu celălat, momentele în care treci neobservat și neauzit pe lângă partener, clipele în care simți că nu contezi îți fac rău, sapă răni adânci în ființa ta, în încrederea de sine, în identitatea ta. 

Și atunci, ce e dragostea?

Antoine de Saint Exupery spunea: „Să iubeşti nu înseamnă să vă priviţi unul pe altul, ci să priviţi amândoi în aceeaşi direcţie". 

Cred cu tărie că iubirea răsare acolo unde doi oameni, umăr la umăr, privesc în direcția acelorași răsărituri și apusuri.

Cred că iubirea înseamnă să simți că în momente de cumpănă celălalt este acolo, lângă tine, cu o îmbrățișare sau o încurajare, că ai un om cu care să muți munții din loc, dar și să dansezi și să râzi în bucătărie, cu un pahar de vin în mână, în timp ce stați cu ochii pe friptura la cuptor.

Cred că iubirea înseamnă să îți privești copiii crescând, grădina înflorind sau cățelul jucându-se, dar și să strângeți cot la cot apa după ce v-au inundat vecinii de sus. 

Cred că iubirea înseamnă să ai pe cineva cu care nu ți-e teamă să te mai și îngrași, să-ți faci primii ochelari „de aproape” sau, pur și simplu, să îmbătrânești.    

Foto; Freepik