Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii se comportă într-un anumit fel? De ce par aroganți, obraznici, superiori, nesuferiți? Ți s-a întâmplat vreodată să te enervezi pe cineva pentru că a fost arogant, sarcastic sau pur și simplu enervant, doar ca mai târziu să descoperi că, de fapt, omul respectiv era extrem de nesigur pe el? Adevărul este că, uneori, ceea ce interpretăm ca fiind „obraznic”, “agresiv” sau “nepoliticos” este doar o mască sub care noi, oamenii, ne ascundem vulnerabilitățile, temerile și neîncrederile.
Hai să vedem șase astfel de comportamente și ce ar putea fi în spatele lor. Poate vei recunoaște pe cineva. Poate te vei recunoaște chiar pe tine.
1. Nevoia de control
Been there, done that, ca să zic așa. Ai avut vreodată un șef care verifică absolut tot ce faci? Care îți corectează și virgulele din emailuri și insistă să-l ții la curent la fiecare pas? Care îți spune că are „încredere în tine”, dar îți cere raport la fiecare jumătate de oră? Meteahna asta nu este valabilă doar celor care au poziție de conducere, poate că fiecare din noi am fost în acest rol într-un anumit moment al vieții.
Ce se ascunde, de fapt, în spate? Frica de eșec și multă nesiguranță legat de capabilitățile noastre. Cine vrea să fie în control nu o face pentru că îi place să chinuie oamenii, ci pentru că este convins că, dacă nu este în control, poate apărea o greșeală, poate fi perceput ca incompentent și frica de a fi criticat intră în joc.
2. Ironia și sarcasmul excesiv
Aceste comportamente sunt considerate pasiv-agresive, iar oameni care se folosesc de ele par să aibă mereu un comentariu ironic, fac glume acide și par să nu ia nimic în serios. Acest comportament poate părea răutacios, lipsit de empatie, enervant, dar de fapt în spate ascunde altceva. Este o barieră de protecție împotriva emoțiilor și vulnerabilității.
Cineva care a eșuat într-o arie și a renunțat, poate să se folosească de sarcasm pentru a-i descuraja pe toți. Folosește sarcasmul ca pe un scut pentru că, dacă râzi primul, nu te mai poate răni nimeni. Necesită vulnerabilitate să poți vorbi despre un eșec sau lucruri personale, așa că e mai ușor să te ascunzi în spatele unui astfel de comportament. Dacă nu sunt văzut așa cum sunt eu, sunt șanse mici să fiu rănit.
3. Aroganța și atitudinea de superioritate
Oamenii care se laudă non-stop, te corectează în mod constant sau simt nevoia să-ți arate că ei sunt cei mai inteligenți din încăpere pot fi enervanți, lumea vrea să îi evite și nici nu mai ascultă ce zic. Dar de fapt, de cele mai multe ori, în sinea lor ei nu cred asta deloc, ba mai mult au o părere proastă despre ei.
Un astfel de comportament ascunde o stimă de sine fragilă, o neîncredere și o stare în care nu sunt OK cu ei și aleg să ascundă asta printr-un astfel de comportament. Ironia este că, de multe ori, tocmai acest comportament îi îndepărtează de ceilalți. În loc să fie admirați, sunt evitați. În loc să fie respectați, sunt tolerați. Iar în spatele acestei măști de aroganță, se ascunde o dorință profundă de a fi acceptați și validați.
4. Persoana care întârzie mereu sau anulează planurile
Ai un prieten care anulează în ultimul moment sau întârzie la fiecare întâlnire? Eu sigur am avut și tare mă enerva la început, până când am înțeles că nu este despre mine, de fapt. O persoană de felul acesta pare lipsită de respect, nepăsătoare, neorganizată, dar este ceva mult mai profund în spate.
Este un comportament care maschează anxietatea socială, frica de a se expune în afara casei, frica de a nu fi suficient de interesant sau de a nu face față interacțiunilor, poate chiar și depresie, stare în care nu ai chef de nimic. Și nu este pentru că nu vrea, ci pentru că îi este teamă că nu se va integra sau că ceilalți vor judeca fiecare lucru pe care îl spune, iar teama aceasta este mai mare și acaparează.
5. Persoana care evită să vorbească sau evită contactul vizual
Făcând multe interviuri pe vremea când eram recruiter, am observat des acest comportament în care, deși puneam întrebări deschise, celălalt îmi răspundea foarte scurt și evita contactul vizual. Acest tip de comportament te face să pari complet dezinteresat de conversație, rece și arogant. Însă în spate se ascunde multă timiditate sau teama de a spune ceva greșit sau frica de interacțiunea cu alții. În exemplul oferit mai sus apare și teama de a greși la interviu, de a nu trece mai departe în proces și de a rata, poate, job-ul dorit.
Poate pare antisocială o astfel de persoană, dar adevărul este că mintea ei rulează scenarii despre cum fiecare cuvânt pe care îl spune ar putea fi interpretat greșit și ce ar putea crede celălalt despre ea.
6. Persoana care vrea tot timpul să aibă dreptate
Ai fost vreodată în mijlocul unei conversații și, înainte să apuci să-ți duci ideea până la capăt, celălalt te întrerupe să-ți spună că nu ai dreptate? Că, de fapt, lucrurile stau altfel și el știe exact care e realitatea?
O astfel de persoană poate părea enervantă, nerăbdătoare, lipsită de respect, un atotștiutor care simte nevoia să aibă mereu ultimul cuvânt. Dar dincolo de această atitudine aparent autoritară se ascunde adesea o frică profundă de a fi perceput ca insuficient. Pentru cineva care simte că valoarea lui depinde de cât de „deștept” sau „competent” este, a admite că nu are dreptate poate fi resimțit ca o amenințare la adresa identității sale. Poate a crescut într-un mediu unde greșeala era aspru criticată, unde doar cei care „știau mai bine” erau respectați.
Așa că acum, fără să își dea seama, transformă fiecare conversație într-un teren de luptă pentru validare. Când înțelegem asta, devine mai ușor să răspundem cu răbdare, în loc să intrăm, la rândul nostru, într-o luptă de putere.
Din lucrul meu cu oamenii, prin coaching, am descoperit că lumea nu e, de fapt, doar în alb-negru. În spatele unui comportament aparent poate să fie de fapt altceva. Noi, oamenii, obișnuim să ne punem măști și trăim cu ele multă vreme. Așa că, data viitoare când cineva pare enervant, poate merită să te întrebi: „Oare ce e în spate?”.
Și, dacă te-ai recunoscut în vreuna din aceste situații, nu e un capăt de lume. Uneori, primul pas spre schimbare este să înțelegi de unde vin reacțiile tale și să ai alături un profesionist care să te susțină în acest proces. Să fie de folos!
Foto: Freepik