Make Life Magic

Elena Manea: „Situațiile tragice te duc mai aproape de cine ești”

Despre experiența la limita dintre viață și moarte și despre renașterea unei supraviețuitoare.

Poate vă amintiți cazul Elenei Manea, jurnalista care, acum 7 ani, a primit o transfuzie greșită de sânge. În timpul unei operații, Elenei i-a fost administrată o unitate de sânge AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv. La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie.

Prof. Dr. A.V. Ciurea scrie, despre cazul Eleni: „...ca să ieşiţi din starea de comă Glasgow 3, să reuşiţi să ieşiţi şi din această schimbare de grupă sanguină şi să vă reveniţi total, ÎNTR-ADEVĂR ESTE O MINUNE! Cine v-a ajutat la această minune? Dorinţa de viaţă, probabil copilul pe care îl aveţi, familia, care probabil vă iubeşte şi nu rămâne decât CEL DE SUS, care v-a dat binecuvântarea şi v-a întins mâna să trăiţi.”

Elena a supraviețuit miraculos, iar azi povestea ei s-a transformat în carte. „Trezită la viață- Jurnalul unei supraviețuitoare” este titlul sub care Elena povestește despre experiența sa la limita dintre viață și moarte. Lansarea cărții va avea loc pe data de 21 martie, la Grand Hotel Continental, pe Calea Victoriei. 

Am invitat-o pe Elena la podcastul Magic People și mi-am dat seama că sunt, realmente, față în față cu o minune. Dialogul este plin de emoție pentru că nu prea ai cum să porți altfel o astfel de conversație. Am discutat despre experiența care a urmat transfuziei greșite, despre cum s-a comportat creierul Elenei în comă, despre sprijinul pe care l-a primit din partea medicilor, a colegilor de breaslă în timpul recuperării, însă și despre legătura specială și profundă pe care a simțit-o cu fiul ei în timpul zilelor în care se zbătea între viață și moarte.

Cartea Elenei, din care puteți citi un capitol aici și o puteți comanda la precomandă, va fi un ghid pentru descoperirea de sine. „În șase luni, am aflat de un diagnostic crunt, cancer de col, am supraviețuit unei transfuzii greșite și am divorțat”, povestește Elena în podcast. Însă toate aceste experiențe au transformat-o într-un om mai curajos, cu mai multă încredere în sine și în propriile decizii. Elena spune că situațiile tragice ne pot aduce mai aproape de cine suntem cu adevărat. Însă, adaugă ea, dacă trăim conștient, putem face schimbările de care avem nevoie și fără să trăim situații limită. Cartea sa, „Trezită la viață- Jurnalul unei supraviețuitoare”, este exact acest ghid spre propriul suflet, spre transformarea din victimă în învingător. 

Cât despre iertare, nu are cum să fie simplu după ce treci prin așa ceva. Însă Elena spune: „Nu mori de la o mușcătură de șarpe, ci de la venin”. Așa că decizia ei a fost să își trăiască viața conștientă că forța și răspunsurile sunt în noi și că nu este corect să îi facem pe alții responsabili de fericirea noastră.

Vă invit să ascultați un podcast care vă va aminti cât de norocoși și de privilegiați suntem cu toții, odată ce deschidem ochii și vedem viața la justa sa valoare.

Magic People: Elena Manea. Despre experiența la limita dintre viață și moarte și despre renașterea unei supraviețuitoare.

Make Life Magic, 00:28:06

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36