Make Life Magic

Irina Chițu: „Dobânda compusă e marele secret al bogăției”

Despre cum să organizezi banii casei și să profiți de dobânda cumulată pe o generează economiile bine investite.

Irina Chițu are o experienţă de peste 20 ani în domeniul educaţiei financiar - bancare, este fondatoarea ghidului financiar FinZoom și autoarea cărții „Secretul banilor - Educația financiară pe care nu o înveți la școală”.

Invitată la podcastul Magic People cu Ruxandra Rusan, Irina ne-a vorbit despre educație financiară, economii și despre cum poate dobânda cumulată să ne asigure un viitor confortabil. 

Discuția a pornit de la ideea că a avea bani suficienți nu depinde de câți bani intră în casă, ci de cum îi gestionăm. O persoană cu venit mediu (care gestionează banii cu cap) poate fi mai bogată decât o persoană cu venit de mii de euro (care cheltuiește mai mult decât câștigă). Educația financiară este cea care face diferența. Iar educația financiară, spune Irina, este 80% despre comportament, 20% despre informație. Banii nu reprezintă un scop în sine, ci un instrument pe care îl folosim ca să ne atingem obiectivele.

În podcast, Irina ne învață cum să construim un buget inteligent, ce înseamnă rația 50-30-20 și cum să profităm de avantajele dobânzii compuse, despre care Einstein spunea că reprezintă a 8-a minune a lumii moderne.

În ultimii 20 de ani, interesul românilor pentru investiții și educație financiară a crescut, deși suntem încă tributari vieții în comunism și perioadei de fiasco de după Revoluție. Experiențe precum Caritas au știrbit încrederea românilor în instrumente precum titluri de stat, acțiuni - bursă, însă azi devenim tot mai conștienți de avantajele pe care ni le aduce o gestionare corectă și conștientă a veniturilor noastre, folosind instrumente corecte și smart.

Irina Chițu va susține atelierul de educație financiară „Secretul banilor” la Fundația Calea Victoriei, începând cu data de 11 martie. 

Magic People: Irina Chițu. Despre cum să organizezi banii casei și să profiți de dobânda cumulată pe care ți-o pot aduce economiile.

Make Life Magic, 00:49:58

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

Foto: Roxana Neacșu