Color Block – soluția pentru orice imperfecțiune a siluetei

Cum să folosești culorile ca să îți pui în valoare calitățile și să ascunzi ce nu-ți place.

Suntem toate frumoase, și toate imperfecte. Mai ales când suntem și pofticioase. Infama aia de prăjitură se așază, în funcție de tipul de siluetă cu care ne-a înzestrat Mama natură, în diferite zone ale corpului – la unele se așază pe coapse, la altele pe brațe sau pe abdomen.

Fatalistele vor zice că așa a fost să fie și, eventual, se vor ascunde sub o rochiță fără forme sau sub un outfit total black.

Luptatoarele vor căuta soluții: cum să facă, până când eforturile de la sală își vor arăta rezultatele, să-și minimizeze din punct de vedere vizual colaceii nesuferiți?

Și vin cu o soluție de care poate nu ai auzit, încă.

Ce e Color Blocking?

Color Blocking (CB) e o tehnică de îmbinare cromatică, în care se asociază două sau trei culori și forme simple pentru a genera un anumit impact. Vei regăsi conceptul de color blocking peste tot în artă, îmbrăcăminte și decor.

Se bazează pe noțiuni de teoria culorilor, în principal despre contrast: culorile puse una lângă alta tind să se respingă și diferențele dintre ele tind să se accentueze. De aceea, culorile complementare puse una lângă altă par mai intense: o  culoare caldă plasată lângă o culoare rece va părea mai caldă; o culoare închisă pare mai închisă când e alături de una deschisă.



Color Blocking în modă

În domeniul modei, adevăratul boom al acestui trend s-a manifestat în anii 60-70, când experimentele cu culoarea a unor designeri precum Yves Saint Laurent, Courrèges sau Stephen Burrows, fascinați de artiști plastici precum Rothko, Mondrian sau Vasarely, au atras atenția asupra magnetismului culorii și posibilităților lor de combinare.

OK, dar ce legătură are conceptul cu silueta?

Prin prisma impactului sau, Color Blocking-ul poate fi o soluție eficientă de echilibrare a siluetei.

Cu acest obiectiv în minte și folosit ca tehnică de camuflaj, color blocking înseamnă acostarea strategică a două culori contrastante, una închisă și una deschisă, cu scopul de a le accentua impactul de minimizare sau maximizare, acolo unde este nevoie: culoare închisă unde trebuie minimizat volumul și deschisă acolo unde îl vrem maximizat.

1. În cea mai simplă variantă a sa, CB înseamnă crearea unei ținute din articole monocromatice, dar contrastante între ele (exemplu bluza albă și fusta neagră).  Culoarea închisă va părea și mai închisă, în urma plasării sale lângă cea deschisă, cu efect de diminuare o zonei pe care o acoperă. Este soluția optimă în cazul siluetelor cu diferențiere clară de volum între partea de sus și partea de jos a corpului (Triunghi/Pară și Triunghi Întors).

2. Exista și haine color block: articolul de îmbrăcăminte e împărțit în două secțiuni de-a lungul unei linii drepte, unde o parte folosește culoarea „A” și cealaltă folosește culoarea „B”, creînd blocuri de culoare (de unde și numele „color block”).

Gândește-te la o bluză care până sub bust e neagră și de la bust în sus e albă. Ghici pe cine va pune în valoare?? Îți spun eu: o siluetă Pară, cu bust și umeri mici.

3. Dar dovada supremă că strategia color block este o super soluție de echilibrare a siluetei o vei găsi la rochiile bicolore, cu culoarea “conturului” diferită de cea a parții interioare. E rochia care ar reuși să transforme inclusiv o siluetă cu forme generoase în siluetă de divă. De aceea o tot vedem purtată de celebrități pe covorul roșu.

Color Blocking pentru fiecare siluetă

Să vedem cum așezăm strategic cele două culori contrastante, în funcție de silueta ta:

Silueta CLEPSIDRĂ: deși, teoretic, ai silueta ideală, tot pe la talie poți să plasezi culoarea închisă, iar cea deschisă o vei rezerva pentru zona bustului.


Silueta ovală:  toată zona abdomenului (inferior și superior) va fi acoperită de culoarea închisă. Pe cea deschisă o poți plasa în zona umerilor și, eventual, pe poale, dacă e vorba de o rochie sau de o bluză lungă.


Silueta DREPTUNGHI: aducem cât mai multă culoare închisă în zona taliei.


Silueta TRIUNGHI (PARĂ): de la talie în jos culoarea închisă, deasupra culoarea deschisă.


Silueta TRIUNGHI ÎNTORS: umerii de culoare închisă, restul de culoare deschisă.

 

Ai înțeles cum funcționează?

Data viitoare când mergi la shopping, caută articole color blocking. Cu explicațiile de mai sus, îți va fi ușor să le alegi pe cele care îți pun în valoare silueta!