Make Life Magic

Muşcatele - Cele mai populare flori din grădini şi balcoane. Cum le îngrijim corect

De mulți ani, mușcatele sunt cele mai populare plante cu flori pentru grădini și balcoane. Și cu motiv întemeiat: mușcatele vin în numeroase culori și forme.

Ele cresc rapid, înfloresc abundent și continuu din primăvară până în toamnă și sunt ușor de întreținut și rezistente. Nu trebuie să fii un expert pentru ca mușcatele tale să prospere. Această plantă oferă și începătorilor în grădinărit un sentiment de realizare dacă urmează câteva sfaturi simple. Experții de la Mușcate pentru Europa (Pelargonium for Europe) știu exact ce este important atunci când plantezi și îngrijești mușcatele.

Care este cel mai bun moment pentru a planta mușcatele?

De îndată ce vin primele zile calde de primăvară, ai putea să începi să le plantezi pe balcon sau terasă. Dar ai grijă cu mușcatele, deoarece ele nu tolerează bine frigul. Ele ar trebui să fie plantate doar când nopțile sunt consecvent fără îngheț și temperaturile de peste zi sunt peste 10°C. Dacă nu poți să aștepți, fii pregătit să-ți protejezi mușcatele de frig, dacă este necesar. De exemplu, atunci când temperatura exterioară este scăzută, plantele tale vor fi mai bine așezate pe un pervaz, pe un raft pe peretele casei sau sub streașina casei decât pe o balustradă unde este curent sau într-un ghiveci pus jos, direct pe pământul rece. Noaptea poți proteja mușcatele de îngheț cu o pânză de grădină, folie cu bule sau o pătură. Cu toate acestea, dacă devine din nou foarte frig, ar trebui să-ți plasezi temporar plantele într-un spațiu interior protejat. Sera, casa de vară sau garajul sunt adăposturi de urgență potrivite - ideal cu lumină naturală.

La ce ar trebui să fii atent când plantezi mușcatele?

Fie că este într-o cutie pe balcon, jardinieră, ghiveci, coș suspendat sau în grădină, mușcatele se simt bine oriunde, atâta timp cât au suficient spațiu. Distanța dintre plante ar trebui să fie de cel puțin 20 cm, iar înălțimea ghiveciului nu ar trebui să fie mai mică de 18 cm. La plantare, folosește compost de înaltă calitate, pre-fertilizat, amintește-ți să incluzi un strat de drenaj și asigură-te că excesul de apă se poate scurge întotdeauna.

Care este locația ideală pentru mușcate?

Mușcatele sunt plante sensibile la lumină. Cu cât primesc mai mult soare, cu atât înfloresc mai abundent. Pentru a te bucura rapid de multe flori, cumpără plante bine dezvoltate, cu mulți boboci și frunziș dens. Mușcatele sunt în elementul lor într-un loc cu soare din plin. Cu toate acestea, ele pot face față și umbrei parțiale. Mușcatele nu sunt încântate de ploaia constantă. Soiurile cu flori mari sau duble în special, apreciază un acoperiș protector deasupra capului în zilele ploioase.

Cum uzi corect mușcatele?

Mușcatele pot stoca multă umiditate în frunze și tulpini, deci câteva zile fără apă nu sunt o problemă. Cu toate acestea, ele necesită udare regulată pentru a înflori abundent. În zilele de vară foarte calde, este o idee bună să le uzi dimineața și seara. Ghivece cu rezervor și sisteme de irigare automate pot reduce semnificativ cantitatea de udare necesară. Sfat: Apa pluvială sau apa staționată este ideală pentru udare. În special la plantele dese, uneori umiditatea nu ajunge la sol, chiar și în vreme ploioasă. Pentru a afla dacă plantele tale au nevoie de apă, verifică umiditatea solului cu un deget. Dacă solul este cald și uscat, trebuie să le uzi. Dacă plouă continuu, experții recomandă evitarea tăvilor de picurare sau a ghivecelor în care se poate colecta apă, deoarece mușcatele nu suportă să fie înecate în apă.

Cum fertilizezi corect mușcatele?

Mușcatele au nevoie de multe substanțe nutritive. Ar trebui să începi să le fertilizezi după aproximativ patru până la șase săptămâni de la plantare. Până atunci, substanțele nutritive au fost adesea deja epuizate, chiar și cu compostul pre-fertilizat. Pentru o nutriție optimă, adaugă pur și simplu un îngrășământ comercial pentru plantele cu flori în apă o dată pe săptămână. Alternativ, poți folosi bețe de îngrășământ. Acestea durează aproximativ două până la trei luni. Dacă s-a folosit îngrășământ cu eliberare lentă la plantare, poți aștepta mai mult timp înainte de a aplica o hrănire suplimentară. Timpul exact depinde, printre altele, de tipul de îngrășământ utilizat și de temperatura și umiditatea solului. Începând cu sfârșitul verii nu este neobișnuit ca mușcatele să aibă nevoie de nutrienți suplimentari chiar și atunci când sunt hrănite cu îngrășământ cu eliberare lentă. Poți vedea o deficiență de nutrienți atunci când mușcatele tale nu mai înfloresc corect sau frunzele devin galbene, chiar dacă totul este în regulă în rest.

Îndepărtează florile ofilite

Îndepărtarea regulată a florilor și frunzelor ofilite, precum și a tulpinilor moarte, menține mușcatele sănătoase și stimulează formarea de flori. Soiurile care se curăță singure, care sunt întâlnite în principal printre mușcatele curgătoare, își pierd singure florile ofilite și de obicei produc altele noi imediat. Cu toate acestea, frunzele ofilite trebuie îndepărtate manual. Păstrarea mușcatelor peste iarnă Mușcatele sunt plante perene. Dacă dorești să le păstrezi peste iarnă și ai suficient spațiu, înainte de primul îngheț nocturn, tunde plantele la aproximativ 15 cm și mută-le într-un loc luminos și răcoros. Mușcatele nu au nevoie de îngrășământ și aproape deloc apă iarna. În primăvară, replantează plantele în compost proaspăt și așază-le într-un loc mai cald. Cu puțin noroc, vor înmuguri din nou.