Lidia Calciu, psihoterapeut și psiholog: „Procrastinarea se vindecă cu empatie și sprijin, nu cu reproș și scandal”

Despre procrastinare și lene, care nu sunt deloc același lucru.

95% dintre oameni amână lucrurile neplăcute, plictisitoare sau care îi sperie. Procrastinarea este un mecanism de apărare pe care îl dezvoltăm din fragedă pruncie și rămâne cu noi o viață-ntreagă, într-o mai mică sau mai mare măsură. Dacă și tu te trezești că speli vase în loc să faci o programare la analize, ascultă acest episod din Magic People și află cum să depășești momentul mai ușor. 

Lidia Calciu este psihoterapeut analist, psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România şi al Asociaţiei Române de Psihoterapie Analitică și lector al Fundației Calea Victoriei.

Ne-a explicat cum arată, efectiv, în creierul nostru, procrastinarea: în primul rând, amânarea nu este sinonimă cu lenea. Cei care procrastinează fug de emoții dificile, așa că vorbim, mai degrabă, despre o problemă de management al emoțiilor, nu al timpului. Când amânăm ceva dificil, neplăcut sau plictisitor, ne ocupăm timpul cu alte activități și obținem o ușurare de moment, însă nivelul de anxietate crește pentru că, de fapt, știm foarte bine că nu am bifat ceva ce trebuia bifat.

În discuția pe care am purtat-o cu Lidia, am povestit despre cum putem face atunci când ne lovim de procrastinare noi înșine sau persoanele din jurul nostru. Am aflat cum punem problema cu adulții, dar și cu copiii, fie că vorbim de mediul de acasă sau de cel profesional sau de școală. Cel mai înduioșător a fost mesajul că, deși procrastinarea poate semăna cu lenea, impulsul de a ne certa pe noi înșine sau pe ceilalți nu este deloc în regulă. Atunci când fugim de emoții greu de dus, ajută mai degrabă înțelegerea, încurajările, o îmbrățișare și, nu în ultimul rând, atenția la emoțiile care ne blochează. 

Podcastul despre procrastinare este disponibil aici sau pe Spotify.

Lidia Calciu, psihoterapeut analist și psiholog clinician. Despre procrastinare și lene, care nu sunt deloc același lucru.

Make Life Magic, 00:39:06

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42