Bruno Demaille, mediator: „Mă feresc de oamenii care nu se enervează niciodată”

Despre cum ne ajută comunicarea non-conflictuală în viața de zi cu zi.

Bruno Demaille este un mediator și negociator internațional stabilit în România din 2002, având experiență în diverse domenii în care comunicarea deficitară poate duce la conflicte. El susține că ascultarea activă este esențială pentru prevenirea neînțelegerilor și că o comunicare non-conflictuală nu evită confruntarea, ci o tratează ca pe un schimb de opinii, nu ca pe o ceartă. Demaille subliniază importanța colaborării și ascultării reale pentru a vindeca și uni comunitățile.

Bruno Demaille este mediator şi negociator internaţional, cu mai mult de trei decenii de experienţă profesională în toate domeniile în care comunicarea slabă poate duce la neînţelegeri sau conflicte: de la familie la muncă, de la școală la relațiile cu vecinii. 

Bruno Demaille este francez, dar locuieşte în România din 2002 și spune că aici se simte acasă. Îi place România pentru că, aici, viața păstrează, încă, ceva din farmecul simplității și al autenticității.

L-am invitat la podcastul Maguc People după ce am aflat că Bruno susține la Fundația Calea Victoriei un atelier de comunicare non-conflictuală. CV-ul său sună impresionant: lucrează ca mediator în relațiile familiale, dar colaborează și cu instituţii precum Ministerul Justiţiei, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucuresti, Poliţia Română şi diverse ONG-uri. 

A vorbit, în podcast, despre o situație în care ascultarea activă (parte esențială în comunicare) a fost cea care a prevenit un măcel (vă spun doar atât: bărbat gelos, înarmat, sosit neinvitat la petrecerea dată de cea de care era îndrăgostit încă din copilărie, cu ocazia căsătoriei cu un alt bărbat). Bruno Demaille crede că atunci când oamenii lucrează împreună, pot face minuni. Puterea lui Împreună se naște din colaborare. Colaborarea, pe de altă parte, apare atunci când mai mulți indivizi identifică un scop comun și decid să își folosească punctele tari pentru a se completa reciproc. 

Comunicarea reprezintă un liant social, însă comunicare slabă dezbină și aduce tensiune. Ascultarea reală vindecă, împacă și unește, în timp ce sfaturile nesolicitate ne fac mai singuri și ne izolează. 

Un alt punct important: comunicarea non-conflictuală nu înseamnă să eviți cu orice preț o confruntare, ci să ai grijă să fie o confruntare între două puncte de vedere, nu între două persoane. Pentru că, în definitiv, spune Bruno: „e normal să ne enervăm, dar important este să ne aduce aminte că, pe lângă patos, avem și creier!”

Iar dacă aveți rude în Ardeal, ca mine, și căutați o scăpare elegantă din fața păhărelului cu pălincă, Bruno are soluția diplomată!

Bruno Demaille, mediator și negociator. Despre secretele comunicării nonconflictuale.

Make Life Magic, 00:43:04

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Foto: Roxana Neacșu