AIPrea lung? Citește sumarul.
Legea lui Pareto, cunoscută și ca „Regula celor 80/20”, sugerează că 80% din rezultate provin din 20% din efort, ajutându-ne să prioritizăm sarcinile esențiale. Aplicând acest principiu în diferite aspecte ale vieții, putem reduce stresul și ne putem concentra pe activitățile care contează cu adevărat. Astfel, gestionăm mai eficient timpul și energia, având mai mult timp pentru noi înșine.
Dacă stăm să comparăm viața noastră cu cea a bunicilor noștri, când erau tineri, observăm că azi avem mai multe surse de stres (chiar dacă unele au intensitate mai mică). Pentru bunica mea, era o sursă de stres să facă rost de lapte, zahăr sau să umple butelia. Cozile din comunism, penuria, frica de securitate, neîncrederea și senzația că trebuie să te zbați pentru orice aveau, cu siguranță, o contribuție importantă în cantitatea de stres pe care o trăiau bunicii noștri.
Azi, avem de toate în magazine, însă avem și o multitudine de surse noi de stres: instabilitate financiară, presiunea rețelelor sociale, copii care vor telefoane scumpe și pantofi de sport „ca ai colegilor” etc etc etc. Trăim într-un ritm copleșitor, ne înstrăinăm unii de alții pentru că nu avem timp să socializăm real, iar una dintre principalele surse de stres cronic este incapacitatea noastră de a prioritiza corect ceea ce contează cu adevărat.
Cine pierde cel mai mult
Dacă stăm să ne gândim bine, cel mai puțin timp rămâne pentru noi înșine. Prinși între job, responsabilități casnice, grija pentru sănătate și presiunea perfecționismului, pare că ne rămâne tot mai puțin timp pentru a avea grijă de sufletul și mintea noastră.
Dar există o regulă care ne poate ajuta să simplificăm această ecuație complicată - Legea lui Pareto.
Principiul de bază al Legii lui Pareto, cunoscută și ca „Regula celor 80/20", este că 80% din rezultate provin din doar 20% din efort. Acesta poate fi aplicat în multe domenii ale vieții.
De exemplu, în viața personală, 20% dintre activitățile tale zilnice ți-ar putea aduce 80% din rezultatele dorite. Restul activităților sunt, de regulă, obieceiuri sau „datorii” la care ai putea renunța fără să îți afecteze calitatea vieții sau rezultatele pe care le aștepți.
Cum aplicăm Legea lui Pareto
E mai simplu și, totodată, mai complicat decât pare. Identifică acele 20% de activități care îți aduc cele mai mari beneficii - poate fi exercițiul fizic, meditația sau timpul petrecut cu oamenii dragi. Concentrează-te pe aceste activități și elimină (sau delimitează mai bine) celelalte 80% care nu sunt la fel de importante (de exemplu, prea multe ore petrecute pe social media sau în fața televizorului).
La muncă, aplică același principiu. Identifică acele 20% din sarcini sau proiecte care îți aduc 80% din rezultatele așteptate și concentrează-te pe ele. Lasă deoparte sau delimitează activitățile mai puțin relevante.
Câteva exemple despre cum poți folosi Legea lui Pareto
1. În relația cu copiii:
- 20% din activitățile tale cu copiii (cititul de povești, jocul liber, discuțiile semnificative) vor aduce 80% din beneficiile unei relații sănătoase.
- Concentrează-te pe aceste 20% de activități și renunță sau limitează-le pe celelalte mai puțin importante (ex: curățenia excesivă sau verificarea tuturor temelor. Când lăsăm copiii să aibă control asupra propriilor responsabilități, le construim încredere și stimă de sine).
2. Gestionarea casei:
- 20% din activitățile casnice (gătitul, spălarea rufelor, curățenia de bază) vor acoperi 80% din necesitățile unei case curate și organizate.
- Identifică aceste activități esențiale și delimitează-le, renunțând la cele mai puțin importante (decorațiuni elaborate, curățenie excesivă).
3. În bucătărie:
- 20% din rețetele voastre reprezintă 80% din mâncărurile preferate ale familiei.
- Identifică aceste rețete de bază și concentrează-te pe ele, renunțând la experimente culinare complicate, în special în perioadele aglomerate. Planifică mesele din timpul săptămânii și stabilește ingredientele de care vei avea nevoie. Le poți cumpăra pe toate la o singură tură de cumpărături și câștigi timp.
4. Relația de cuplu:
- 20% din activitățile în cuplu (comunicarea deschisă, calitatea timpului petrecut împreună, intimitatea) vor oferi 80% din beneficiile unei relații sănătoase.
- Investește în aceste activități esențiale și limitează-le pe cele mai puțin importante
5. Activitatea profesională:
- 20% din sarcinile tale vor genera 80% din impactul și rezultatele așteptate. Poate că sună surprinzător, dar chiar așa e.
- Identifică aceste sarcini critice și concentrează-te pe ele. Pe cele mai puțin importante le poți delega sau chiar elimina. Privește lucrurile obiectiv: astfel, vei putea observa ce faci la muncă în virtutea inerției, fără un beneficiu real și te vei putea concentra mai eficient pe ceea ce chiar îți aduce rezultate.
De ce ne simplifică viața legea lui Pareto
Marile atuuri ale acestui mod de a privi lucrurile sunt claritatea și eficiența. Odată ce identificăm și ne concentrăm pe cele mai importante activități, devine simplu să ne „scuturăm” de surplusul sarcinilor care nu aduc nicio valoare vieții noastre.
Astfel, ne gestionăm mai bine timpul și energia, reducem nivelul de stres și aven, per ansamblu, mai mult timp să ne bucurăm de viața. Pentru că, spre deosebire de generațiile anterioare, care luptau cu penuria, noi ne căznim să facem față unui tumult de informații, presiuni, rețete și idealuri care nu izvorăsc din noi înșine, ci vin spre noi din afară, ca o avalanșă copleșitoare. Însă nimeni și nimic nu ne împiedică, de fapt, să devenim ceva mai selectivi și să le dăm drumul celor care nu ne sunt necesare, așa cum ai elibera un mănunchi inutil de baloane.
Foto: Freepik