Cum să reduci stresul în 60 de secunde

3 metode simple pentru o stare de bine imediată

Stresul pe termen lung afectează sănătatea mintală și fizică, provocând anxietate, depresie și probleme cardiovasculare. Este esențial să identificăm sursele stresului și să le gestionăm prin exerciții de respirație, întindere și redirecționarea atenției către prezent. Aceste metode simple pot reduce semnificativ nivelul de stres în doar un minut.

Uneori, nici măcar nu ne dăm seama cât suntem de stresați. Tot mai mulți dintre noi percepem stresul ca pe o stare firească. Dacă, pe termen scurt, stresul ne servește și ne pune în gardă ca să facem față unei situații dificile sau de risc, stresul pe termen lung este un fel de stare bolnăvicioasă cu care ne obișnuim așa cum te obișnuiești cu o durere sâcâitoare, cronică.

Din păcate, stresul cronic nu e doar o stare neplăcută cu care trebuie să învățăm să trăim. Acesta își pune amprenta, în timp, asupra sănătății noastre mintale și fizice. De exemplu, crește riscul de boli cardiovasculare din pricina excesului de hormoni precum cortizolul. Pe termen lung, poate duce la creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și a inflamației în organism. Un alt punct nevralgic care are legătură cu stresul cronic este scăderea funcției imunitare. În loc să-i permitem organismului să se apere de infecții și boli, îl obligăm să funcționeze de parcă ar fi continuu amenințat de ceva. Din păcate, creierul nostru nu poate face diferența între un pericol real și gândurile noastre anxioase. De aceea, e în stare perpetuă de alertă (fără să aibă o amenințare directă) și nu mai permite sistemului imunitar să îți facă datoria la potențial maxim. Tot o consecință a stresului cronic sunt anxietatea, depresia și burnout-ul, care ne afectează starea emoțională și calitatea vieții. 

Primul pas este cel mai important: să privim cu onestitate cât de stresați suntem, să identificăm sursele de stres reale (probleme pe care chiar trebuie și putem să le rezolvăm) și, apoi, pe cele care se tot perindă pe fundalul minții noastre (frica de viitor, frica de posibile reacții ale altor persoane. Cu alte cuvinte, acele frici care apar din cauza proiecțiilor noastre mintale și pe care nu le putem repara pentru că, de regulă, nici nu s-au petrecut).

Apoi, hai să regândim un pic stresul. Când suntem stresați, suntem, de fapt, speriați. Dacă ni se pare interesant că suntem stresați (asta ar putea însemna că avem lucruri importante și dificile de făcut, deci contăm), altfel stă treaba când admitem că suntem, de fapt, speriați. Iar stresul e doar o altă „haină” pe care frica o îmbracă. E ușor să răspunzi, când te întreabă cineva „ce mai faci”, „sunt stresat/ă”. Dar e, oare, la fel de ușor să răspunzi „sunt speriat/ă?” 

3 idei simple și eficiente de reducere a stresului

Odată ce identifici aceste surse inutile de stres și teamă, gândește-te când apar, de regulă. În ce situație, în ce context. Apoi, fă-ți cadou 1 minut. Vei simți diferența și vei reduce efectele stresului cronic.

1. Respiră profund!

Inspiră lent și adânc, pe nas, până numeri la 4. Apoi, ține-ți respirația pentru 4 secunde. Expiră ușor, pe gură, numărând din nou până la 4. Repetă acest ciclu de 3-4 ori. Când ne concentrăm pe respirație, mutăm atenția pe propriul corp și nu mai lăsăm mintea să hoinărească printre frici.

2. Întinde-te!

Ridică brațele deasupra capului și întinde-te cât de mult poți. Menține poziția timp de 10-15 secunde, apoi coboară brațele și expiră cât de mult poți. Acest exercițiu simplu de întindere stimulează circulația, oxigenează sângele și ne dă energie.

3. Redirecționează-ți atenția!

Principala vinovată pentru stresul cronic este meteahna creierului nostru, care în loc să se concentreze la realitatea imediată și la timpul prezent, fuge în trecut (unde nu poate schimba nimic) sau în viitor (care nu poate fi controlat 100%). 

Cel mai simplu exercițiu ca să-ți aduci mintea în prezent, aici și acum, este următorul: privește în jur și enumeră în gând:

- 5 lucruri pe care le vezi + un detaliu despre acestea (covorul gri, cana galbenă etc), 

- 4 sunete pe care le poți distinge (traficul de afară, aparatul de radio etc), 


- 3 senzații pe care le simți (cald, răcoare, oboseală etc),

- 2 lucruri din ținuta ta + un detaliu despre acestea (inelul cu piatră verde, o pată pe ochelarii de vedere)

- 1 lucru de gustat (un bob de strugure, o gumă de mestecat, orice ai la îndemână). 

Încearcă oricare dintre aceste metode (sau chiar combină-le) ori de câte ori simți că se adună prea mult stres, când nu ai putere de concentrare sau când te apucă acea agitație epuizantă și neproductivă. Durează doar un minut să ne întoarcem în prezent și să ne regăsim energia și încrederea. 

Foto: Freepik