Make Life Magic

Plantele pot da cea mai sănătoasă dependență

Salut, mă cheamă Diana și sunt pasionată de plante, ultimii 6 ani petrecându-mi-i îngrijind câteva sute de plante, într-un apartament normal din București.

Diana este pasionată de creșterea plantelor și își dorește să împărtășească această pasiune cu alți oameni, considerând-o o dependență sănătoasă. Ea subliniază că, deși îngrijirea plantelor putea fi costisitoare, acum prețurile au scăzut, făcând această activitate mai accesibilă. Creșterea plantelor oferă numeroase beneficii, de la cunoștințe botanice îmbunătățite la satisfacția emoțională de a vedea plantele dezvoltându-se.

Sună a început de confesiune la o întâlnire a alcoolicilor anonimi sau a oamenilor cu diverse dependențe, ceea ce ar și putea fi, pentru că la fel de bine se potrivește și introducerea „salut, sunt Diana și sunt dependentă de activitatea de creștere a plantelor”. Și, dacă ar fi să fiu onestă până la capăt, probabil că este și foarte adevărată această afirmație. 

Deci până aici v-ați prins:). Acum să spun și care-i motivul pentru care mă citiți, sper :): încep această rubrică în speranța că voi convinge cât mai mulți cititori să încerce această dependență, pentru că e una bună.  

Cât costă să crești plante

Dacă aș fi scris acest articol acum doi ani, aș fi spus că singurul downside al pasiunii pentru plante este faptul că e o activitate foarte costisitoare. Dar acum, când prețurile au scăzut mult și plantele rare nu mai sunt prohibitiv de scumpe, nici măcar acest efect negativ nu mai există.  

Adică să fim serioși: celebra Monstera deliciosa albo variegata, drăguța Instagramului, planta care ne-a făcut sufletele să ne sară din piept cu viteza luminii se vindea acum 3-4 ani cu 100 de euro butașul (înrădăcinat sau nu, cu vârful de creștere activat sau nu și cu riscurile asociate, evident).


Ei bine, acum poți găși ușor la 300 – 400 lei un exemplar dezvoltat, care are deja 3-4 frunze ce prezintă fenestrație, are rădăcinile stabilizate și variegație după gust: sectorială sau de tip splash, cu un grad mai mare sau mai mic de țesut lipsit de clorofilă etc. Și dacă ne gândim că plătim mai mult sau mai puțin aceiași bani la fiecare vizită la supermarket sau în piață, să devii fericitul părinte al unui exemplar de Monstera albo chiar nu mai pare o extravaganță. 

Ce câștigi când crești plante

Acum că am lămurit aspectul financiar, dați-mi voie să vă povestesc despre beneficiile pe care ți le aduce ceea ce vom numi de acum înainte generic „activitatea de plăntărit”. Pentru că, odată intrați în lumea plantelor, pot să va promit fără să-mi încalc cuvântul, că veți descoperi un întreg univers absolut fascinant (și chiar am proprietatea termenilor), despre care habar nu aveați. Și, odată cu el, veți descoperi enorm de multe lucruri noi despre voi înșivă. 

Fac frumos o listă mai jos, pe puncte, pentru că suntem organizați, ce naiba? 

1. Să te holbezi toată ziua la frunze, să observi diferențele dintre diverse specii, să ai norocul să-ți înflorească o plantă în apartament și tu să poți observa tot acest proces, să vezi cum unor specii le merge mai bine decât altora.

Știu, la prima vedere nu pare nimic productiv în treaba asta, dar această activitate contemplativă îți trezește, de obicei, diverse curiozități. De ce există specii care pe măsură ce se maturizează scot frunze fenestrate (adică cu găuri în ele, doar că găurile-s din genetica plantei, nu din cauza vreunui dăunător / efect mecanic) sau își schimbă complet forma și textura frunzei? De ce îi merge foarte bine unei plante până când, la un moment dat, din senin, începe să se degradeze? Am greșit eu, sau...?

De ce le merge unor specii bine la mine în casă și altora nu? Ah, dar ce plantă frumoasă, oare ce specie o fi? O avea nevoie de îngrijiri speciale sau o pot duce acasă acum? Ce sunt gângăniile alea care mișună pe frunzele acelei plante? Ei bine, prieteni, acestea sunt doar câteva întrebări firești și tot research-ul pe care-l veți face să vă răspundeți la aceste întrebări vă va îmbogăți nivelul de cunoștințe despre botanică 5X versus ce am învățat toți la școală (desigur, această activitate presupune atât curiozitate cât și constanță). 

2. Partea și mai bună e nu doar că ne îmbogățim nivelul de cunoștințe, dar atunci când ai plante în casă ai și oportunitatea perfectă de a pune în practică tot ce ai citit.  

3. Și abia aici vine partea cea mai bună: rezultatul final.

Când chiar te preocupă sănătatea și bunăstarea plantelor tale și începi, timid la început, să aplici diversele lucruri pe care le-ai învățat, rezultatul este o plantă sănătoasă, care se dezvoltă corect și se aclimatizează perfect la habitatul pe care i-l oferi. Începe să crească și să scoată frunze noi, din ce în ce mai mari și mai frumoase, înflorește, își activează puncte noi de creștere și încep să răsară plante mici. Recompensa pentru tine, umilul lor crescător, este un val puternic de serotonină și un sentiment de uimire: am și eu o contribuție la dezvoltarea acestei plante? Wow, pe bune că degetele astea care n-au făcut toată viața decât să tasteze (mă rog, și să spele / calce / facă mâncare / șteargă copilu’ la fund, dar astea-s firești, nu?:)) pe tastatura unui calculator sau pe ecranul telefonului meu deștept, au făcut lucrurile suficient de bine încât să iasă minunăția asta de plantă? Ceva productiv, cu un rezultat fizic în viață reală?  

4. Rollercoaster-ul care urmează.

Încurajat de primele succese, vei continuă să mergi pe acest drum. Și de aici sky is the limit, deoarece nu știi unde te duce drumul ăsta. Poate vei dori să nu-ți complici viața și vei rămâne la câteva plante basic. Ceea ce e perfect OK. Sau poate vei dori să citești mai mult despre o anumită familie de plante, tu având deja o specie (sau mai multe) despre care ai observat că s-au aclimatizat bine la tine în casă. Și vei descoperi specii noi pe care le vei dori la tine acasă, sau nu. Și e OK orice ai alege, informațiile oricum îți rămân. Sau poate îți descoperi o pasiune pentru teraristică și plantele miniaturare tropicale rare. Sau poate îți vei descoperi o pasiune la care eu nu mă pot gândi acum:)  

5. Sigur vei descoperi, în acest proces, lucruri noi despre tine.  

Primul și cel mai important (dar și singurul pe care-l menționez acum, pentru că merită un articol întreg doar despre el) este că răbdarea e o virtute. Care se dobândește, dacă ai un scop precis și ești perseverent. Altfel cum poți să-i spui cuiva că ai așteptat un an și jumătate să se activeze punctul de creștere de pe un butaș?  Și că în toate aceste 500 și ceva de zile ai vorbit zilnic cu planta, ai udat-o, ai fertilizat-o în sezonul de creștere, i-ai verificat rădăcinile și substratul constant?  

 

Mă opresc aici și promit să revin cu o poveste nouă despre răbdare. Pana atunci, vă doresc să vă opriți în primul magazin din drum și să vă luați prima plantă care vă crește ritmul cardiac. Și dacă n-o găsiți în prima florărie, perseverați: precis există o plantă în lumea asta care vă așteaptă și e bucuroasă să vă lase să învățați cum e cu plăntăritul pe cheltuiala clorofilei ei. 

Foto: Freepik, arhiva personală