Make Life Magic

Ce mâncăm la cină ca să dormim bine?

După o noapte dormită prost, totul merge mai greu a doua zi. Iată cum poți avea un somn odihnitor cu ajutorul cinei.

Cred că am trecut cu toții prin zile în care nu am dormit suficient. Nu e ceva ce ai vrea să repeți de prea multe ori. O zi fără somn odihnitor în noaptea precedentă e una în care parcă nimic nu merge bine. Te enervezi mai repede, totul pare mai dificil, ai reacții nedorite, gândurile zboară în toate direcțiile și îți e greu să te concentrezi pe munca pe care o ai de făcut, îți e mereu foame, îți e poftă numai de combinații foarte calorice și, mai ales, de dulce.

Insomniile au mai multe cauze, dar poți ajuta organismul și creierul să aibă parte de un somn odihnitor și cu ajutorul lucrurilor pe care le mănânci la cină. 

Știu că trăim într-un ritm atât de intens, încât strămoșii noștri s-ar lua cu mâinile de cap. Cina e singurul moment care aduce familia împreună, în rest suntem fiecare cu treaba lui. Însă o cină prea consistentă își pune amprenta asupra calității somnului, ceea ce nu e deloc bine. Așa că vă însemn să vă concentrați pe atmosfera de la masa de seară, să nu vă grăbiți, să stați de povești, să vă sfătuiți, să râdeți împreună copios.

Însă, când vine vorba de mâncare, te-aș sfătui să respecți următoarele reguli:

1. Orice alegi să mănânci la cină, să fie o masă ușoară

Chiar dacă mănânci ceva mai caloric, cum ar fi combinațiile cu grăsimi sau făinoase, alege să fie doar câteva guri și atât. Nu o să ai un somn deloc odihnitor cu un stomac plin.

2. Nu mânca nimic cu 2-3 ore înainte de somn 

Dacă știi că de obicei adormi la ora 23, alege să ai ultima masă în jurul orei 20, ideal 18, dar având în vedere ora la care majoritatea terminăm serviciul, o ora mai realistă ar fi 19-20.

3. Mâncare înseamnă și toate ronțăielile luate după cină

Popcorn, nuci, semințe, pufuleți, pufarine, napolitane, eugenii, bomboane, resturile de la cină ale copilului, alcool, limonade cu miere, sucuri de tot felul: toate sunt mâncare. Toate presupun efort digestiv pe care corpul tău îl face ca să „scape” de ce i-ai dat de procesat la orele acelea târzii. 

Ce nu înseamnă mâncare? Apa și ceaiurile neîndulcite. Astea sunt permise.

4. Exemple de cină care să nu te încurce la dormit

 - o porție de pește gătit la cuptor sau fără ulei + broccoli;

- 1 brânzică de casă tip cottage + 2 crackerși integrali + 1 banană;

- salată verde cu avocado și file de somon;

-  o porție de orez integral cu legume și puțin parmezan ras;

- o porție supă cremă de legume cu pui;

- salată de legume crude cu ouă fierte și puțină brânză;

-macrou la cuptor cu dressing de iaurt și usturoi granulat + 2 crackerși

- curcan cu sparanghel sau mix de broccoli, morcovi, conopidă.

Ca să poți lua o cină ușoară, trebuie să nu ajungi în fața farfuriei de seară mort de foame. Asta înseamnă că este esențial să mănânci pe parcursul zilei. Nu lasă toată mâncarea în a două parte a zilei. 3/4 din mesele noastre ar trebui luate până în ora 16.

Alte strategii pentru somn ușor și bun

Ai grijă cu cafeaua sau cu băuturile ce conțin cofeină, după ora 14. Dacă observi că nu ai un somn de calitate, îți propun să încerci câteva zile să nu mai bei a doua cafea sau să nu te mai atingi de cafea după ora 14. Rămâi la 1, 2 cești până în această oră.

Nu mânca la cină alimente despre care știi că te balonează. Durerea, disconfortul digestiv nu o să te ajute să vorbești cu Moș Ene mai repede.

 

Un nivel bun de activitate fizică peste zi (poate fi sport, dar poate fi și o plimbare care să-ți bifeze cei 10 mii de pași), îți aduce în corp un nivel de oboseală ce o să ajute corpul să între în starea de recuperare și odihnă.

Lasă orice ecran deoparte cam cu o oră înainte de momentul în care vrei să adormi. Aerisește bine dormitorul, îndepărtează orice sursă de lumină stridentă și de zgomotele deranjante (dacă nu ai altă soluție, poți încerca dopurile de urechi).

Lasă grijile pentru a doua zi, în măsura în care poți. Șă știi că, uneori, se mai rezolvă și de la sine. Starea de continuă vigilență duce la oboseală cronică și insomnii, care, la rândul lor, ne fac să percepem multe probleme ușor de rezolvat ca fiind mai grave decât sunt, de fapt.