Make Life Magic

Ce vrei să te faci când o să fii mare?

Întrebarea la care copiii pot răspunde după un curs de vocație.

Vocația este o adevărată călătorie de descoperire personală și explorare a abilităților și talentelor naturale. Vocația este acea activitate care îți aduce bucurie și împlinire, acel lucru pe care îl faci cu pasiune și entuziasm. Și vara aceasta este o perioadă potrivită pentru copii să întâlnească noi prieteni care își caută drumul în viață, pentru a transforma o pasiune într-o carieră de succes.

De ce nu prea știu copiii ce vor să se facă

Trăim vremuri în care opțiunile de carieră sunt atât de multe și de variate, încât copiii se pot simți debusolați. Mai mult, există meserii noi, pe care cei din generația noastră nici nu le prea înțeleg. 

De aceea, e mult mai dificil să îndemni copilul să apuce un drum sau să îl susții într-o alegere a sa pe care, poate, nu o „simți” ca fiind viabilă pentru că, pur și simplu, nu exista pe vremea când ne alegeam noi meseriile. 


Ce are nevoie un copil ca să știe ce vrea să facă în viață

Descoperă ce îi place: poate încă nu știe ce îl pasionează cu adevărat. Un curs de vocație îl ajută să exploreze diverse domenii și să găsească activitatea care îl face să se simtă în elementul său.

Învață de la experți: instructorii sunt profesioniști în domeniile lor și îi ghidează cu răbdare și entuziasm. Învață trucuri și secrete direct de la cei mai buni.

Atmosferă prietenoasă: la un curs de vocație, va întâlni alți adolescenți dornici să învețe și să se distreze. Va lucra într-un mediu relaxat și prietenos, fără stres și presiune.

Pregătire pentru viitor: cursurile de vocație nu sunt doar despre distracție. Copilul dobândește abilități valoroase care îl vor ajuta în viitoarea sa carieră, indiferent de direcția pe care o va alege.

Am observat, de-a lungul timpului, că mulți adolescenți se întreabă, încă dacă au talent la ceva. Toți oamenii au talent la ceva! 

Odată ce explorează, ghidați de profesioniși, conexiunile naturale dintre vocație, valori și viziunea optimă a viitorului, încep să își formeze o imagine clară despre activitatea care le aduce motivație, bucurie și încep să își acceseze propriul potențial.

Ca părinte, descoperi un copil mai sigur pe sine și mai motivat, cu o direcție mai clară în viață la o vârstă la care încă există timp suficient să se pregătească pentru ceea ce îi este menit. 

Când e potrivit un curs de vocație

Vă asigur: toți copiii au talentele unice, abilități naturale și puncte forte care îi ajută să găsească meseria potrivită. Vârsta ideală pentru un curs vocațional este între 13 și 18 ani. Copiii sunt suficient de mari ca să exploreze cine sunt, ce alegeri li se potrivesc, care sunt punctele lor forte, cum să le pună în valoare pentru a-și găsi meseria potrivită.

În plus, își îmbunătățesc relaționarea cu ei înșiși și cu cei din jur și vor învăța să comunice mai eficient. Un alt plus este încrederea crescută în propriile abilități. E de-ajuns să ne gândim la noi înșine în perioada adolescenței ca să ne amintim cât de mult ne afecta stima de sine orice reacție venită din partea prietenilor, a profesorilor sau a părinților. 

Cât de mult ne-ar fi ajutat, pe atunci, să dobândim instrumente de lucru și structură. Să aflăm cine suntem noi, ce ne definește, la ce suntem cu adevărat buni și ce ne diferențiază de ceilalți!

Dacă decizi să îi faci copilului tău acest cadou pentru viitor, gândește-te că va avea un plan de acțiune personalizat, clar și practic pentru ceea ce va face cu viața lui. Va ști care sunt obiectivele sale de dezvoltare și acțiunile concrete pe care le are de făcut pentru a le atinge, va înțelege resursele necesare și mentalitatea de învingător. 

Am 15 ani de experiență în domeniul resurselor umane. Am trecut prin rolurile de Recruiter și Trainer HR. Acum sunt Coach Certificat, iar ceea ce îți pot spune, dragă părinte, este că o mulțime de adulți sunt captivi în meserii sau cariere care nu îi definesc și nu îi împlinesc. Unii își dau o a doua șansă. Alții se resemnează și merg mai departe pe un drum care nu e al lor. Aceia care, însă, chiar fac ceea ce le este menit să facă, nu trăiesc viața ca pe o bătălie, ci ca pe o călătorie care îi bucură și împlinește. De ce nu ne-am ajuta copiii să pornească în viață pe calea menită lor, cu încredere în sine, putere interioară și bucurie? Niciodată nu e prea târziu, dar cât de frumos e să începi viața cu dreptul încă de la început?

Foto: Freepik