Andrei Lazăr, student cu tulburare din spectrul autist: „Mi-aș dori ca neurotipicii să fie mai empatici”

Despre viața cu autism.

Andrei Lazăr este student la psihologie și are o tulburare din spectrul autist. Mintea sa percepe lumea altfel decât mintea unui neurotipic, iar scopul întâlnirii noastre a fost să înțelegem mai bine cum se simte autismul și ce înseamnă viața cu autism. 

L-am cunoscut pe Andrei la un curs de comunicare, unde am aflat că are tulburare de spectru autist. Întâmplarea a făcut ca, la finalul orelor de curs, să așteptăm în stație același autobuz. Așa am apucat să povestim mai pe îndelete despre autism. Îmi era teamă să vorbesc deschis cu Andrei, îmi era teamă să nu spun ceva greșit, să nu fac un gest greșit. Încet, încet, ne-am relaxat, cred amândoi și ne-a venit ideea să facem un episod de Magic People despre autism. 

Cum se simte? Cum se trăiește cu autism? Cum se vede lumea atunci când ești neuroatipic? A ieșit un episod pe care vă invit să îl ascultați cu mintea deschisă. Este exact ceea își dorește Andrei de la oameni: să nu pornească de la presupuneri și de la ideea că înțeleg ce înseamnă autismul. Pentru că e aproape imposibil să înțelegi cum e să nu poți minți, nici măcar de complezență. Să trebuiască să înveți cum se „coafează” adevărul pentru a nu deveni „abraziv”, să studiezi ceea ce pentru unii vine firesc, să rămâi tu însuți într-un construct social care mizează pe uniformitate. 

Cred că Andrei va fi un psiholog grozav și mă bucur că a ales un drum care îi va face bine și lui, dar care îi va ajuta și pe alții.

Andrei Lazăr, student. Despre viața cu autism.

Make Life Magic, 01:02:20

Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Make Life Magic, 00:30:23

Bruno Demaille, mediator și negociator. Despre comunicarea cu adolescenții.

Make Life Magic, 00:33:36

Jeanina Cîrstoiu, psiholog și profesor de biologie. Despre psihosomatizări și emoțiile ascunse care ne îmbolnăvesc.

Make Life Magic, 00:33:35