Cum să abordezi conversațiile dificile

Când fugim de ce ne sperie, ne ajută o tactică de gestionare a emoțiilor.

De câte ori ți s-a întâmplat să îți spui că dacă vorbești despre o problemă, va fi mai rău? Sau că nu vrei să deschizi un subiect ca sa nu îl faci pe celălalt să se simtă prost?

Am crescut cu convingerea că este mai convenabil să nu purtăm acele conversații care ne scot din zona de confort, ne tulbură liniștea etc.

Cam așa apar dezechilibrele în relații. Dacă există în tine - în mintea și în inima ta, problema e cu voi! Nevorbind despre ea, problema nu dispare. Din contră, devine apăsătoare, vă blochează, vă ține la distanță, vă dezechilibrează relația. În fapt, conversațiile „dificile”, purtate cu băgare de seamă - la tine și la celălalt, vor da la o parte bariera dintre voi. Veți fi amândoi mai curajoși și puternici, mai apropiați, pregătiți să mergeți mai departe împreună.


Cu cât amânăm mai mult o astfel de conversație, cu atât relația și spațiul dintre noi sunt mai afectate: ne pierdem starea de prezență, apăsarea iese la suprafață în diverse alte feluri. Și asta se simte. E cu voi!

Azi voi împărtăși  o tactică de gestionare a emoțiilor pentru a putea face față conversațiilor importante din viața ta.

Să ne imaginăm următorul scenariu:

„Partenerul tău lucrează îndeaproape cu Dana, colegă de echipă într-un proiect nou. Ești îngrijorată, mai ales că din relatările lui, sunt foarte prietenoși. Decizi să vorbești cu el.”

Pentru a te ajuta să îți gestionezi emoțiile, începe prin a-ți stabili o intenție. Răspunde-ți la întrebarea: „Cum vreau să mă simt la sfârșitul acestei conversații?” - încrezătoare, puternică, optimistă, ce altceva…?

Cum stabilim intenția?

Te invit să îți îndrepți atenția către un moment în care ai simțit încredere, putere, optimism sau ce altă intenție ți-ai ales. Simte în corp. Unde anume simți? Cum se simte? Permite-i senzației să îți cuprindă corpul, să te „locuiască”. Apoi creează-ți o ancoră - o atingere, o respirație profundă etc.

Ce face, de fapt, o conversație dificilă?

Faptul că știi că este posibil ca celălalt să reacționeze puternic - cu furie sau confuzie. Este în regulă. Nu interveni să îl oprești. Treaba ta este să te oprești pe tine. Dă-i voie să își exprime emoțiile. 

Vei observa că reacția celuilalt se va „dilua” pe măsură ce este lăsat să se exprime. Ascultă-i cuvintele în timp ce ventilează și vei afla care este cauza emoției puternice sau care este nevoia celuilalt. Până aici este despre emoțiile celuilalt. 

Și emoțiile tale? Acesta este momentul în care „te prinzi”, îți dai seama că te găsești într-o reacție emoțională, conștientizezi. Îi dai voie să treacă și revii în momentul prezent.

Tehnica următoare are 4 pași și o poți aplica în orice moment. Este o tehnică folosită de atleți când se găsesc sub multă presiune.

1. Relaxează-te.

Nu poți să treci dintr-o emoție în alta daca tensiunea a pus stăpânire pe corpul tău. Emoțiile negative declanșează un val de adrenalină în mușchi pentru a putea fugi sau a lupta. Asta înseamnă mai puțin sânge în creier - mai greu să asculți, să gândești limpede. Deci relaxează corpul. Respiră adânc și lent, scanează corpul după tensiune. Unde simți în corp că se acumulează? Cap, gât, umeri, palme etc. Când identifici zona, respiră din nou, vizualizează cum eliberezi zona respectivă cu fiecare expir. Se relaxează corpul, revii în prezent.

2. Detașază-te.

Permite gândurilor să vină și să plece. Începutul este mai greu dar cu exercițiu poți face asta. Mută atenția sub buric.

3. Centrează-te.

Toată atenția ta este acum sub buric. Poți pune palma pentru a te ajuta. Aici este ceea ce numim „centrul puterii”. Respiră, vizualizează cum asculți din acest loc, nu din cap. 

4. Concentrează-te.

Amintește-ți intenția stabilită la început. O poți repeta în șoaptă, pentru tine. Cu ajutorul ancorei, adu-te cu blândețe înapoi în intenție.

Cine este inamicul tău? 

Nerăbdarea. Este important să fii conștient de lipsa ta de răbdare. Devino confortabil cu desfășurarea conversației, a procesului prin care treci și treceți împreună. Nu întrerupe, chiar dacă știi exact ce vrea să spună sau ce este greșit la ce spune sau gândește celălalt. Faci asta, rezultatul va fi că se va închide. 

Ai răbdare cu tine, cu celălalt și cu liniștea care se lasă. 

Tăcerea este semnul că mintea încearcă să cuprindă, să înțeleagă, să răspundă. Dă-i voie să facă asta. Devino curios despre persoana din fața ta: ce trăiește, cu ce se confruntă? Nu te grăbi să mergi mai departe. Rămâi calm și cu intenția ta pe toată durata conversației ca să obții un rezultat pozitiv. 

Nu te descuraja dacă nu îți iese din prima. Cu exercițiu, vei putea gestiona emoțiile în orice conversație, oricât de dificilă se arată.

Foto: Freepik