Bunele maniere: cele mai elegante accesorii ale unei femei

Mai sunt la modă bunele maniere?

Un text de Valentina Bălașa Ario

Trăim într-o lume în continuă schimbare, apar paradigme noi în societate și apare constant întrebarea dacă mai sunt de actualitate manierele învățate de la părinții sau de la bunicii noștri. 

Manierele au devenit importante odată cu dezvoltarea societăților umane, când oamenii au început să trăiască în comunități mai mari și mai complexe. Pe măsură ce interacțiunile sociale au devenit mai frecvente și mai diversificate, a apărut nevoia de reguli care să reglementeze comportamentul pentru a menține ordinea, respectul și coeziunea socială.

Manierele sunt în continuare la modă în lumea civilizată și joacă un rol important în interacțiunile sociale, chiar dacă normele și standardele de politețe s-au adaptat vremurilor moderne. Într-o societate tot mai conectată global și diversă cultural, bunele maniere rămân esențiale pentru menținerea respectului reciproc.

Deși unele tradiții și norme de comportament s-au relaxat în comparație cu trecutul, esența manierelor rămâne constantă. 

În mediul profesional, manierele sunt foarte apreciate, iar comportamentele precum punctualitatea, politețea și respectul față de colegi și clienți sunt considerate esențiale.

Bunele maniere sunt importante și în relațiile personale: contribuie la construirea și menținerea unor legături sănătoase și pașnice și sunt foarte valoroase în situațiile delicate. Fie că este vorba despre gesturi simple de politețe, cum ar fi mulțumirile și scuzele, sau despre comportamente mai complexe, cum ar fi respectarea spațiului personal și a opiniilor altora, manierele rămân relevante în toate aspectele vieții noastre.

O persoană lipsită de maniere poate suporta diverse consecințe, atât pe plan personal, cât și profesional, de la deteriorarea relațiilor interpersonale, conflicte, izolare socială, impact negativ asupra carierei, asupra reputației și lipsa de sprijin din partea celor din jur. 

Farmecul bunelor maniere

Bunele maniere creează o impresie durabilă, arată înțelegere față de cei din jur și pot transforma o simplă prezență într-o amintire plăcută și memorabilă. Ele completează frumusețea exterioară cu o eleganță interioară. Manierele aduc un farmec aparte, care nu poate fi egalat de niciun alt accesoriu material și sunt percepute ca o reflectare a caracterului. Atunci când o persoană este nepoliticoasă, arogantă sau lipsită de considerație, acele trăsături negative tind să umbrească orice aspect pozitiv al frumuseții fizice. Frumusețea nu se rezumă doar la înfățișare, ci include și comportamentul etic, atitudinea și modul în care cineva se raportează la ceilalți.

Manierele joacă un rol esențial în conturarea imaginii personale și a brandului personal, influențând modul în care o persoană este percepută. 

În era digitală există un Cod al Manierelor în mediul virtual. Modul în care o persoană comunică online, răspunde la emailuri sau se comportă pe rețelele sociale contribuie la imaginea personală. 

O persoană manierată va acorda atenție discursului,  limbajului și tonului, va cunoaște regulile de etichetă. 

În ceea ce privește aspectul fizic, manierele se manifestă prin modul în care o persoană își prezintă și își îngrijește imaginea exterioară (igienă personală, vestimentație îngrijită, postura și limbajul corpului, aspectul părului și al manichiurii, atenția la detalii, machiaj și parfum). În ansamblu, manierele în aspectul fizic se referă la îngrijirea constantă și la o prezentare care respectă atât persoana, cât și contextul social în care se află, Codul Vestimentar oferind un set de recomandări potrivite în acest sens.


O imagine personală bună și manierele elegante joacă un rol crucial în formarea primei impresii, deoarece ele sunt primele aspecte observate de ceilalți și pot influența profund percepția pe termen lung. Prima impresie influențează nu doar modul în care o persoană este percepută în momentul întâlnirii, ci și cât de memorabilă va fi.

Bunele maniere sunt cele mai elegante accesorii ale unei persoane și sunt semne de inteligență, rafinament și autocontrol. În cadrul cursului pe care îl încep la Fundația Calea Victoriei, din 3 septembrie, How to be a Lady – Exerciţii de feminitatevom afla despre impactul imaginii în relaţiile sociale şi puterea primei impresii, locul unde ne poziţionăm în percepţia noastră şi a celor din jur, frumuseţea cu şi fără efort și îmbunătăţirile pe care le putem aduce imaginii în ansamblu.

Valentina Bălașa Ario este Consultant de Imagine şi Stil Vestimentar, Antreprenor în domeniul modei şi al imaginii din 1996 şi Lector la Fundaţia Calea Victoriei din anul 2013

Foto: arhiva personală