Ancorarea în prezent: moft sau necesitate?

Cele mai multe surse de stres vin din trecut sau din viitor.

de Alina Costache

De ce avem nevoie de ancore pentru a rămâne în prezent? Ei bine, cu toate că trăim frecvent senzația de a fi „în controlul” existenței noastre, trecem sub uitare faptul că sistemul nervos vegetativ sau autonom (SNA) gestionează toate funcțiile somatice care nu intră sub controlul conștientului: ritmul cardiac, tensiunea arterială, digestia, respirația, activitatea celulară și chiar temperatura corpului. 

SNA este organizat în două ramuri: simpatică și cea parasimpatică. Mai simplu, sistemul nervos simpatic acționează ca un accelerator al corpului, iar cel parasimpatic, ca o frână.


Ne regăsim sănătatea fizică și mintală, în starea parasimpatică, atunci când corpul nostru funcționează în deplinătatea funcțiilor sale. Deși cele două ramuri ale SNA nu pot fi controlate conștient, avem totuși o serie de instrumente la îndemână prin care putem activa starea parasimpatică, mai simplu decât îți puteai imaginea. Cel mai simplu de folosit instrument este respirația. De fiecare dată când inspiri adânc, se activează sistemul nervos simpatic, crește fluxul sângelui către mușchi, ritmul cardiac crește și el. Fiecare expirație activează ramura parasimpatică, astfel încât în orice situație în care ai nevoie de înfrânarea corpului, trebuie doar să prelungești conștient expirația.

Nervul vag, poate cel mai uimitor nerv din organism

Înainte să ajungem la partea practică a acestui material, mai am o noțiune de introdus: cel mai lung nerv cranian, al zecilea: Nervul vag. Numele lui provine din latinescul „vagus” care înseamnă hoinăreală, pentru că el cu adevărat hoinărește prin întregul nostru corp. Stimularea lui poate avea efecte benefice uimitoare asupra sănătății noastre fizice și mintale. Nervul vag este literalmente cheia sănătății noastre, pentru că poate îmbunătăți aproape orice, de la siluetă până la durata de viață. Unii cercetători susțin cu multă îndrăzneală că nervul vag, numit și „nervul auto-îngrijirii” organismului, reprezintă „viitorul medicinii”. Dacă învățăm să-l menținem într-o stare de funcționare bună, ne vom bucura de o sănătate optimă.

O tehnică de conectare cu prezentul

Acum, vă propun un exercițiu de conectare la momentul prezent, prin intermediul corpului. Exercițiul, pe care de multe ori îl veți găsi sub denumirea de grounding, este foarte bun de practicat de fiecare dată când vă simți deconectați, obosiți, activați sau declanșați. Este o practică excelentǎ atunci când eşti preocupat de sănătate și starea de bine. Puteți folosi această tehnică de conectare oricând înainte sau după serviciu sau acasă, atunci când doriți să scăpați de stresul zilei. 

INSTRUCŢIUNI

Mai întâi observați ce se întâmplǎ în propriul corp. Puteți face asta in picioare, așezat sau culcat. Faceți orice ajustǎri astfel încât să vă simțiți bine.

Partea 1:

Notați dacă sunteți:

o Obosit

o Iritat

o Deconectat sau declanșat emoțional

o Suprasolicitat senzorial

o În afara corpului

Verificați ce se aplică. Apoi respirați adânc și spuneți-vă: „Este în regulă; este o zi grea. Aceasta va trece. Acum trebuie să mă întorc în corpul meu.”

Partea 2:

• Adoptați orice postură vi se pare confortabilǎ. Dupǎ ce ați numit senzația corpului, reveniți cu atenția la respirație și recunoașteți unde vǎ aflați.

• Reglați-vă atenția şi îndreptați-o spre interiorul corpului. Puteți avea ochii deschiși sau închiși.

• Scanați ceea ce simte corpul acum. 

• Dacă simțiți iritare, tensiune, durere sau orice senzație mai intensă, încercați să identificați „unde” în corp se simte cel mai des acea senzație.

• Așezați mâna pe acea zonă a corpului. Inspirați și expirați încet, topind experiența agitației interioare.

• Simțiți-vă picioarele pe pământ. (Dacă sunteți întins, îndoiți genunchii și puneți-vă picioarele pe pământ)

• Împingeți ușor în picioare, ca și cum ați face o plimbare lentă pe loc.

• Imaginați-vă că împingeți podeaua de sub dvs. Conștientizați ce efort solicită această mișcare.

• Acum imaginați-vă că picioarele dvs sunt plantate desculțe în iarbă sau pe pământ. Continuați să mergeți, să împingeți și să expirați activ. Faceți acest lucru timp de două până la trei minute.

• Apoi opriți-vă, faceți o pauză și observați-vă corpul. Simțiți și folosiți-vă cu imaginația pentru a observa cum se simte pământul care vă susține chiar acum. Conectați-vă la acest fapt. 

• Există vreo schimbare? Cum este corpul des acum?

Partea 3

Notați cum vă simțiți chiar în acest moment:

Mă simt ___________________________________ chiar acum.

Simt ___________________________________în corpul meu. 

Renunt la ________________________________.

Mă conectez la __________.

Țineți un jurnal al observațiilor după fiecare practică, vă va ajuta să observați evoluția relației cu propriul corp.

Din 11 septembrie, ne întâlnim la cursul pe care îl susțin la Fundația Calea Victoriei, Ancorat în prezent – cum să treci de la furie sau panică la prezenţă şi conectare, unde te aștept și pe tine!


Alina Costache este psiholog clinician şi psihoterapeut licenţiat al Colegiului Psihologilor din România (CPR 25107), cu drept de liberă practică.