Diana Enso, psiholog: „Performanța nesănătoasă duce la burnout”

Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Diana Enso este psiholog clinician și fondatoarea Enso Health. În prezent, este şi afiliat al Laboratorului de Cercetare din cadrul Universităţii Bucureşti – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

Am invitat-o la podcastul Magic People pentru o discuție despre cum se simte și resimte presiunea constantă a performanței. Marea provocare este să reușim să evoluăm într-un ritm sănătos, care să nu ne ducă în burnout, anxietate sau depresie, fie că suntem adulți sau copii.

Demersul ar putea porni de la o întrebare: ce ne motivează să atingem performanța? Este, oare, o creștere în comparație cu noi înșine și doar în plan secundar în comparație cu cei din jur sau ne temem că, fără să fim cei mai buni, pierdem dreptul la iubire, acceptare și respect?

Perfecționistă la rândul ei, Diana a reușit, în timp, să accepte că performanța cea mai de preț este să reușești să te așezi în tine, să fii bine cu tine. Mai mult sau mai puțin conștient, aceasta este performanța spre care tindem cu toții. 

Iată câteva dintre ideile pe care le vei asculta:

Facem performanță, de multe ori, de ochii lumii și fără să fim conștienți: de fapt, ne dorim să câștigăm acceptare, recunoaștere, iubire.

Traumatizante nu sunt doar evenimentele foarte marcante din copilărie, ci și presiunea constantă a părintelui pentru rezultate excepționale. 

Performanța nesănătoasă duce la burnout.

Performanța sănătoasă se naște în mediu de acceptare, nu în mediu de presiune.

Copilul presat să fie mereu primul se transformă în adultul stresat, critic cu sine, predispus la burnout și incapabil să se bucure de ceea ce are. 

Recunoștința este importantă pentru a reduce presiunea perfecționismului.

Putem păstra din perfecționism ceea ce ne este benefic (de exemplu, disciplina și atenția la detalii), însă cu mai multă flexibilitate care să ne permită să trăim echilibrat.

Pe Diana Enso o găsiți aicidar și la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul Nevoia de a performa – între pasiune şi presiune.


Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Make Life Magic, 00:30:23

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42