Evoluția stilistică a lui Emily din serialul „Emily in Paris”

Despre surse de inspirație și referințe.

Hai să discutăm despre cum a evoluat stilul vestimentar al personajului principal din serialul „Emily in Paris” de-a lungul celor 4 sezoane de existență (până acum), dar și despre cât de mult contează sursele de inspirație și referințele în construirea unui personaj.

Dacă te-ai uitat chiar și la numai un episod din deja binecunoscuta serie Netflix, “Emily in Paris”, cu siguranță o cunoști pe Emily. Iar dacă ești și pasionată de modă, nu e o surpriză pentru tine faptul că, în acest serial, outfit-urile personajelor, în special cele feminine, contribuie aproape la fel de mult la poveste ca și acțiunile lor. Nici nu este de mirare, având în vedere că se află în Paris, capitala modei și a bunului gust. Dar hai să descoperim împreună cât de mult contează hainele în conturarea unui personaj.

Înainte de toate, trebuie menționat faptul că ținutele din serial au fost gândite de nimeni alta decât Patricia Fields - un nume important în industria cinematografică din SUA, cunoscută îndeosebi conceperea unor styling-uri high fashion pentru producții precum Sex and The City și The Devil Wears Prada.

Începuturile: o americancă la Paris

Serialul începe odată cu mutarea lui Emily, o fată simplă din Chicago, la Paris, datorită jobului ei dintr-o agenție de marketing. În ținutele ei din primul sezon, se vede foarte clar diferența dintre stilul ei „american” și stilul „franțuzesc” al personajelor feminine din Paris pe care le întâlnește (Camille și Sylvie). 

Deși, putem presupune, o pasionată de modă, Emily este îmbrăcată exact cum consideră americanii că s-ar îmbrăca o franțuzoaică. Primul sezon, din păcate, este plin de clișee stilistice precum bereta roșie sau bluza în dungi. Nu putem trece cu vederea, din păcate, nici cămașa cu imprimeu cu turnul Eiffel combinată nefericit cu o fustă cu imprimeu piele de șarpe și pantofi multicolori. 



Influențe din stilul franțuzesc

În sezoanele 2 și 3, lucrurile încep să ia o întorsătură mai bună pentru Emily și, mai precis, pentru stilul ei. Se pare că, petrecând din ce în ce mai mult timp în Paris, începe să fie influențată într-un sens pozitiv de mediul înconjurător și de personajele lui Camille și Sylvie.

Așa se explică outfit-urile feminine și elegante precum următoarele două rochii; la un eveniment legat de job-ul său, Emily poartă un slip dress cu un subtil imprimeu de leopard, iar la birou, o rochie bicoloră cu aer retro.


Deși cu siguranță se observă o evoluție, Emily nu o nimerește întotdeauna, drept dovadă fiind această combinație nereușită de culori și texuri: argintiu strălucitor cu roșu în partea de jos și dantelă albastră în partea de sus.


Stilul lui Emily… în Paris


Ei bine, abia în sezonul 4 putem spune că Emily se află cu adevărat la Paris.. din punct de vedere al ținutelor, desigur. Se pare că personajul nostru a învățat câte un truc sau două de la franțuzoaice, dovadă fiind, spre exemplu, acest costum albastru electric pe care Emily îl poartă atunci când vizitează grădina lui Monet din Giverny.

Mai mult decât atât, se pare că serialul a îmbrățișat asemănarea actriței Lily Collins cu Audrey Hepburn atât de tare încât a abordat câteva referințe stilistice foarte cunoscute din filmele celei din urmă. Spre exemplu, această ținută pe care Emily o poartă pe pârtie la Megève este inspirată de cea semnată Givenchy din filmul “Charade”. Ar mai fi de menționat și că, atunci când merge la Roma, Emily poartă din nou o ținută inspirată de Audrey, de data aceasta din filmul “Roman Holiday”.


Așadar, cu siguranță ținutele compuse pentru un personaj contribuie semnificativ la povestea serialului, așa cum observăm în cazul lui Emily. Se pare că timpul petrecut în Paris a ajutat-o să evolueze (și) pe plan vestimentar, arătând astfel că devine din ce în ce mai legată de capitala franțuzească și mai expusă la acea cultură și la acel mediu.

Acestea fiind zise, nu pot să nu mă întreb cu cum vor arăta ținutele lui Emily în următorul sezon, acum că viața ei a fost întoarsă din nou cu susul în jos și s-a mutat în Roma. Stay tuned!