AIPrea lung? Citește sumarul.
Gestionarea emoțiilor este esențială pentru reducerea stresului, creșterea stimei de sine și îmbunătățirea relațiilor. Identificarea, acceptarea și exprimarea emoțiilor, alături de tehnici precum respirația profundă și meditația, pot ajuta la acest proces. Atelierul Cum să ne gestionăm emoțiile într-un mod sănătos oferă suport suplimentar și se va desfășura online în noiembrie.
De la un spectru la altul, de la bucurie, curiozitate, satisfacție, la tristețe, supărare, îngrijorare - toate aceste emoții sunt normale. Chiar dacă uneori simțim că ne copleșeșc sau că ne încurcă, avem modalități la îndemână pentru a ne gestiona emoțiile într-un mod sănătos.
De ce este important să ne gestionăm emoțiile?
Emoțiile ne ghidează acțiunile și deciziile. Când simțim furie, s-ar putea să spunem lucruri pe care le regretăm mai târziu. Când simțim tristețe, s-ar putea să ne retragem din interacțiunile sociale. Prin gestionarea emoțiilor, putem:
- Să reducem stresul: Când dezvoltăm reziliență emoțională, ne este mult mai ușor să ne gestionăm emoțiile iar nivelul de stres scade semnificativ.
- Să creștem stima de sine: Când ne simțim capabili să facem față provocărilor emoționale, încrederea în noi înșine crește.
- Să ne îmbunătățim relațiile: O bună gestionare a emoțiilor ne ajută să comunicăm mai bine și să construim relații mai puternice și mai sănătoase cu cei din jur.
- Să ne îmbunătățim sănătatea fizică: Stresul cronic poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și boli de inimă. Prin gestionarea emoțiilor, putem reduce riscul acestor probleme.
Cum putem să ne gestionăm emoțiile?
Recunoaștem și numim emoțiile: Primul pas este să identificăm emoțiile pe care le simțim. În loc să spunem „Mă simt rău” sau “Nu mi-e bine” atunci cănd ne referim la starea noastră de spirit, să încercăm să fim mai specifici: „Simt tristețe”, „Simt frustrare”, „Simt anxietate”, „Simt furie”.
Acceptăm emoțiile: Emoțiile sunt normale și trecătoare. În loc să încercăm să le suprimăm, ne va fi de folos să le acceptăm ca parte a experienței umane.
Înțelegem care este mesajul pe care emoțiile noastre încearcă să ni-l transmită: Înțelegând mesajul emoțiilor noastre ne va fi mai ușor să le gestionăm atât pe ele, cât și aspectele din viața noastră unde avem ceva de rezolvat sau de vindecat. Identificarea mesajului emoțiilor presupune să ne uităm cu emoția de curiozitate la factorul declanșator al emoțiilor noastre.
Exprimăm emoțiile: Găsim modalități sănătoase de a ne exprima emoțiile, fie că este vorba despre a vorbi cu un prieten, a scrie într-un jurnal, a face mișcare sau a practica o activitate care ne relaxează.
Avem grijă de noi: Dormim suficient, mănâncăm sănătos, facem mișcare în mod regulat și petrecem timp în natură. Aceste activități sunt trecute des cu vederea atunci când este vorba de bunăstarea noastră emoțională, dar acestea reprezintă fundația sănătoasă pentru o viață trăită bine.
Căutăm sprijin: Dacă ne simțim copleșiți, să nu ezităm să cerem ajutorul de la un prieten, un membru al familiei, sau un terapeut.
Tehnici pentru calmarea disconfortului generat de emoțiile neplăcute:
Respirația profundă: Câteva respirații adânci ne pot ajuta să calmăm sistemul nervos.
Meditația: Meditația ne poate ajuta să ne concentrăm asupra momentului prezent și să reducem nivelul de stres.
Jurnalul: Scrierea într-un jurnal ne poate ajuta să ne organizăm gândurile și să ne înțelegem mai bine emoțiile.
Gestionarea emoțiilor este o abilitate care se învață și se perfecționează în timp. Fiecare dintre noi suntem diferiți, așa că ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Important este să găsim ceea ce funcționează pentru fiecare dintre noi și să fim răbdători cu noi înșine.
Să ne amintim că este normal să avem emoții care ne provoacă disconfort uneori. Important este să le acceptăm și să găsim modalități sănătoase de a le gestiona.
Vă aștept la Fundația Calea Victoriei, unde voi susține atelierul Cum să ne gestionăm emoţiile într-un mod sănătos, online, în datele de 11-18-25 noiembrie în intervalul 19.00-21.00.
Foto: Freepik