AIPrea lung? Citește sumarul.
Teama de vorbitul în public este legată de instinctele ancestrale de apărare, fiind alimentată de frica de greșeală, ridicol sau izolare. Este important să te cunoști pe tine însuți pentru a depăși aceste temeri și să accepți că autenticul și echilibrul aduc un impact pozitiv în public speaking. Alin Comșa susține că înțelegerea de sine este esențială pentru a controla emoțiile în fața unui public.
Teama de a vorbi în public a devenit un subiect comun în lumea urbană. Aparent, toată lumea știe că frica de a vorbi în public este mai mare chiar decât frica de moarte. Mai puțin însă, se discută despre motivul pentru care ne e frică de vorbirea în public.
Unul dintre principalele motive ce produce această teamă de vorbire în public ține de dezvoltarea istorică a omului.
Homo sapiens a învățat, încă din cele mai vechi timpuri, că atunci când se află în câmp deschis, trebuie să se pună la adăpost. De aceea, primele locuri care sunt ocupate în sălile de curs sunt locurile din spate, acolo unde este cea mai mică expunere.
Vorbitorul în public este nevoit să stea în câmp deschis și să permită tuturor să-l observe, să-l vadă, să-l urmărească. În fața publicului său, vorbitorul în public este nevoit să rămână expus și așadar, vulnerabil.
Activarea semnalelor de pericol
Un alt mesaj pe care îl avem așezat în psihicul nostru încă din cele mai vechi timpuri este acela care spune că, dacă cineva ne privește insistent, înseamnă că acel cineva este un prădător sau are un interes obscur. De aceea, este foarte posibil ca atunci când mă aflu în câmp deschis și sunt urmărit de multe perechi de ochi, să mi se activeze sistemele de de apărare care îmi vor spune să fug sau să nu fac zgomot. Voi simți nevoia de a pune ceva fizic între mine și cei care se uită spre mine.
Senzația resimțită de vorbitorul în public ar putea fi sintetizată ca fiind din spectrul încrederii în sine. Mai simplu spus, din cauza faptului că sunt privit de oamenii din sala de curs și pentru că sunt pe scenă (a se citi în câmp deschis) este foarte probabil să simt că nu am încredere în mine.
Îmblânzirea instinctului de apărare
Este important însă să înțelegem că starea resimțită are legătură cu o serie de coduri psihice și comportamentale instinctive. Aceste instincte ne-au salvat de-a lungul istoriei omenirii, în sensul în care înaintașii noștri au știut că, atunci când sunt într-un luminiș, trebuie să fie atenți la eventualii prădători care privesc din umbră. Acum însă, în epoca prezentă, ceea ce ne-a salvat cândva ne împiedică să trecem la următorul nivel.
Cele mai mari temeri ce apar în expunerea publică s-au sintetizat în senzații ce țin de doar trei registre:
- teama de a greși,
- teama a fi ridicol,
- teama de izolare.
Pentru fiecare dintre aceste temeri există formule specifice de rezolvare, formule care funcționează mai mult sau mai puțin în funcție de temperament, experiență, stil de comunicare etc.
Este nevoie să înțelegem că nu există un panaceu care rezolvă toate temerile de vorbire în public pentru toate persoanele.
O soluție din categoria cu cât te expui mai mult (a se citi cu cât faci mai mult public speaking), cu atât o să vorbești mai dezinvolt va funcționa pentru multă lume, dar nu pentru toată lumea.
De aceea, este foarte important ca vorbitorul în public să aibă deschidere, în primul rând, către cunoașterea de sine. Cu cât va ști mai mult și mai bine cine și cum este cu atât îi va fi mai ușor să găsească exact acele mecanisme ce trebuie îmbunătățite pentru a face față mai ușor emoțiilor din vorbirea publică.
Aș spune că vorbitul în public este, în fond, una dintre cele mai bune forme de cunoaștere de sine și, mai ales, de acceptare de sine. În același timp, autenticitatea este una dintre cele mai atractive forme de comunicare. În cazul în care acceptarea de sine și naturalețea sunt însoțite de eleganță și echilibru este posibil ca, în public speaking, efectul să fie unul cu adevărat de impact.
Am spus mai sus că nu există soluții general valabile. O să îndrăznim totuși să spunem că avem o rezolvare care va funcționa în 99% dintre cazuri: pentru a controla emoțiile în vorbirea publică și pentru a menține un echilibru al încrederii în sine este nevoie în primul rând de înțelegere, o înțelegere a propriului eu.
Alin Comșa este lector la Fundația Calea Victoriei, unde va susține cursul Public speaking de succes, începând cu 5 decembrie. Alin Comșa este cofondator al unor companii de training & formare profesională în domeniile leadership, coaching etc., precum şi fondator al Institutului de Management al Artei – Artmark și lector în cadrul Institutului Bancar Român – Bucureşti – catedra Formarea Formatorilor.
Foto: Freepik