Frica de succes: când ne punem singuri bețe-n roate

Frica de eșec este un concept familiar pentru majoritatea dintre noi, dar ce se întâmplă când ne este teamă de succes?

Frica de succes poate fi o piedică majoră în calea atingerii obiectivelor noastre, dar este și o oportunitate de autocunoaștere și creștere. Această teamă subtilă, dar profundă, este un blocaj mai dificil de identificat, care ne împiedică să ne atingem visurile și să acționăm. Dar de unde vine această frică și cum o poți identifica și ulterior depăși?

Frica de succes apare atunci când, în mod conștient sau inconștient, ne sabotăm propriile șanse de a reuși pentru că ne este teamă de ce ar putea să se întâmple cu noi dacă reușim.

Deși aparent spunem că ne dorim succesul, există o parte din noi care se teme de responsabilitățile, schimbările și așteptările care vin odată cu acesta.

Succesul poate schimba și modul în care suntem percepuți de ceilalți și, uneori, ne temem că nu vom mai fi acceptați de ceilalți, că vom fi excluși din grupuri sau vom părea diferiți față de cei dragi. Nu ne este familiar succesul și astfel ne e frică de ceva ce nu cunoaștem. 

Cum se manifestă frica de succes?

Frica de succes se poate manifesta prin mai multe forme subtile de auto-sabotaj. Poate să vină sub forma procrastinării, atunci când amâni constant sarcinile importante sau sub forma perfecționismului, atunci când îți pui standarde atât de ridicate încât devine imposibil să le atingi sau aștepți ca totul să fie perfect ca să te apuci de treabă. Teama de a explora în afara zonei tale de confort și preferința de a rămâne într-o stare de stagnare, chiar dacă există oportunități clare de progres, pot ascunde în spate tot o frică de a avea succes.

De ce ne temem de succes?

Frica de succes poate proveni din mai multe surse. Una poate fi teama de a dezamăgi pentru că odată ce ai atins succesul, te poți simți presat/ă să menții aceleași standarde înalte, ceea ce poate genera anxietate. Succesul aduce, de obicei, noi responsabilități, mai multe decizii de luat, lucruri noi, echipă mai mare sau noi parteneriate. Uneori, teama de a gestiona aceste responsabilități poate părea copleșitoare.

Succesul poate aduce schimbări și în relațiile personale și profesionale. Uneori, teama că prietenii, familia sau colegii vor avea așteptări diferite sau vor reacționa negativ la succesul nostru ne poate ține în loc. Teama că nu vom mai fi acceptați de ceilalți sau că vom fi excluși din anumite grupuri, poate fi suficient de mare cât să ne țină pe loc fără să ne dăm seamna că ne auto-sabotăm și că, de fapt, sunt scenarii pe care ni le creăm singuri. 

Uneori suntem atât de obișnuiți cu a nu avea succes, cu suferința, cu o viață grea, încât versiunea în care reușim să obținem ce ne dorim ne sperie foarte tare. De multe ori, ne agățăm de ceea ce ne e familiar, chiar dacă ne face viața mai grea. Ne atașăm de realitatea de acum așa cum e ea fără succes, încât inconștient ne sabotăm succesul pentru că e ceva necunoscut pentru noi și ne protejăm de nou.

Cum să depășești frica de succes

Recunoaște-o – primul pas în depășirea fricii de succes este să o conștientizezi, chiar dacă pare mai greu de identificat. Observă în ce feluri te auto-sabotezi sau îți limitezi progresul și identifică momentele în care te temi de succesul pe care îl poți atinge. Cum arată scenariul de succes pe care ți-l dorești? Și ce te sperie cel mai tare dacă ar deveni realitate?

Schimbă perspectiva – în loc să vezi succesul ca pe o sursă de stres sau presiune, încearcă să-l privești ca pe o oportunitate. Ce poate să îți aducă bun? Ce lecții noi te poate învăța? Fiecare succes îți oferă noi resurse și abilități care te vor ajuta să faci față provocărilor viitoare. 

Împarte drumul către succes în pași mici – atunci când succesul pare intimidant, împarte-l în obiective mai mici și realizabile. Astfel, nu vei simți că trebuie să gestionezi totul dintr-o dată și nu v-a mai părea atât de greu de atins.

Lucrează cu tine și cu fricile tale – există mulți specialiști care te pot ajuta, fie ei terapeuți, consilieri sau coachi. Stând de vorbă cu frica ta, ea își va diminua din putere și tu vei putea alege să acționezi diferit pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Frica te face să îți creezi scenarii care nu sunt reale și pe măsură ce vei acționa vei vedea că ele nu se îndeplinesc. Scopul nu e să scapi de frică complet, ci să dai mâna cu ea, să nu o mai lași să te conducă și de mână cu ea să alegi să faci diferit și să vezi ce se întâmplă. 

Frica de succes poate fi o piedică majoră în calea atingerii obiectivelor tale, dar este și o oportunitate de autocunoaștere și creștere. Prin înțelegerea acestei frici și confruntarea ei cu un stop de curaj, poți transforma obstacolele în pași spre reușită. Succesul nu trebuie să fie un motiv de anxietate, ci o celebrare și o nouă etapă în viața ta. Așa că nu lăsa teama de succes să te oprească – îmbrățișează-o și mergi înainte cu încredere! Eu sunt aici să te susțin oricând în acest proces. 

Foto: Freepik