Meditația: un remediu pentru supraîncărcare

Să începem anul cu mintea limpede: 10 minute de meditație ghidată audio pentru a liniști gândurile.

Cu ceva ani în urmă m-am împrietenit cu directorul unei mari companii de cosmetică farmaceutică din SUA. Să îi spunem John. Eram la un târg de specialitate în Italia, iar John era absolut epuizat. Ridat, pământiu, secătuit: compania mergea foarte bine, dar era clar că efortul fusese disproporționat. La același târg, în anul următor, întâlnesc un John pe care era să nu îl recunosc: rumen în obraji, destins, zâmbitor. Firește, am întrebat ce s-a schimbat și mi-a răspuns foarte entuziasmat: „Știi, meditez de un an de zile. Să îți spun ce grozav este!”

Nu trebuia să îmi spună, pentru că am învățat practicând regulat meditația ce grozav este. Dacă demontăm mituri de genul „meditația înseamnă să îți oprești gândurile” și decidem să facem câte o pauză în care să ne uităm pur și simplu la fluxul mental, practicăm meditația. Dacă plimbăm cățelul și numărăm câte trei pași pe inspir și trei pași pe expir, practicăm meditația. 

Dacă stăm liniștiți și privim un tablou, practicăm meditația. Sunt foarte multe feluri în care putem medita, dar ceea ce le unește e un proces de a contempla ce se întâmplă cu noi. 

Unul dintre maeștrii tibetani cu care am lucrat spunea că a medita înseamnă a te odihni în natura propriei tale minți, căci mintea, dacă trece de procesele de suprafață, e clară, limpede, liniștită și luminoasă, așa cum e cerul când treci de plafonul de nori.

Sigur, asta presupune o formă de efort, căci liniștea, pacea și binele nu apar de la prima sesiune, ci se instalează treptat, pe măsură ce exersezi. Lucrurile seamănă mult cu definirea unui mușchi când mergi la sală: îți trebuie multe repetiții pe anumite tipuri de mișcări ca să înceapă să prindă contur mușchiul pentru care lucrezi. Diferența este că mintea, neastâmpărată și nedisciplinată, este cel mai neascultător mușchi, mai ales că a fost antrenată să facă zeci de lucruri deodată, să ne se concentreze asupra unui singur punct decât rareori, să alerge în toate părțile, căutând indicii și soluții.

Meditația antrenează mintea

Dar efortul odată făcut încep să se vadă rezultate: suntem mai liniștiți, ne putem concentra mai bine. Avem mai multă claritate, ne deranjează mai puține lucruri. Crește productivitatea, crește inovația – pentru că meditația stimulează, așa cum au dovedit cercetările, neuroplasticitatea, adică acea capacitate a creierului de a forma noi conexiuni, de a învăța și de a crea. Dincolo de liniște și claritate stă și o creștere a intuiției, o abilitate de a filtra mai bine persoanele și împrejurările favorabile față de cele ostile sau dăunătoare, o înțelegere mai profundă și o reflecție mai adâncă. Am întâlnit călugări tibetani pe care practica meditativă i-a ajutat, efectiv, să aibă un IQ și un EQ mai ridicate: m-am trezit, de pildă, că formulează soluții mult mai bune decât aveam eu, cu zeci de ani de experiență, la probleme complexe de business.

Nu în ultimul rând, este demonstrată legătura între practica meditativă și îmbunătățirea indicatorilor stării de sănătate: tensiune arterială, ritm cardiac, glicemie, greutate și lista poate continua. De ce? Pentru că acest tip de repaus favorizează procesele de vindecare și normalizare a funcționării organelor și, în general, a corpului. Din nou, rezultatele sunt dovedite prin cercetare.

Și atunci, de ce nu meditează toată lumea? Majoritatea declară: „nu am timp.” Sau că meditația contravine practicii spirituale ortodoxe. Sau „am încercat, dar nu îmi iese”. Să le luăm pe rând:

Timp? Sigur se găsesc zece minute într-o zi. Căci acesta este începutul. Doar un angajament de zece minute de contemplare liniștită, fără nicio așteptare. După 2-3 săptămâni de practică zilnică veți vedea cum apar spații între gânduri. La început, câteva secunde. Apoi spațiile cresc și puteți experimenta liniștea.

Există meditație creștină, care face același lucru: contemplarea stării așternute după ce vă rugați. De încercat și de văzut ce înseamnă câteva minute de contemplare tăcută după ce v-ați încheiat rugăciunile. Eficiența este măsura adevărului.

Căutați un îndrumător bun, care să vă ajute să parcurgeți primele etape, de obicei cele mai frustrante, și să atingeți  prin repetiție și antrenament stadiile următoare. Și apoi o să doriți să continuați procesul, pentru că veți simți beneficiile.

Pentru cei care încă se îndoiesc, găsiți aici o meditație pe care o puteți asculta în căști. Este una dintre cele mai simple, o meditație pe respirație, care activează foarte bine sistemul nervos parasimpatic, responsabil pentru diminuarea stresului. Testați. Vedeți cum se simte. Apoi luați decizii.

Meditația ghidată audio

00:10:27

Andreea Ionescu predă meditația la seminarul online săptămânal de joi seara de la Fundația Calea Victoriei. Vizitează anual mănăstiri buddhiste în Nepal, de unde a învățat practici meditative și tehnici de antrenare a minții, și meditează zilnic de multe zeci de ani. Coach, facilitator și trainer, ea folosește aceste practici pentru exercițiile de echipă și cursurile de wellbeing pe care le predă în organizații și în evenimente private. 

Foto: Freepik