7 idei pentru o stare de spirit excelentă și în luna ianuarie

Ianuarie este considerată cea mai deprimantă lună din an. Cu toate acestea, este și ocazia perfectă pentru a începe anul cu optimism și energie pozitivă.

Are luna ianuarie un fel al ei de a sublinia că distracția s-au terminat: resimțim la buzunar cheltuielile din luna cadourilor, resimțim pe cântar mesele bogate și prăjiturile înfulecate, afară e frig și se întunecă repede, luminițele din oraș s-au stins și vacanța s-a dus. A reînceput munca, o luăm de la capăt cu trezitul de dimineață, cu copiii care n-au chef de școală, cu aprovizionarea, cu curățenia, cu traficul aglomerat, cu toate cele! 

Deși avem deja experiență și știm cu se simte viața în ianuarie, continuăm să resimțim această lună, la nivel global, drept cea mai deprimantă din an. Tocmai pentru că avem această informație, ne putem apăra și seta mințile să privească lucrurile din altă perspectivă.

 Iată câteva idei care ne pot ajuta să ne menținem starea de spirit excelentă (sau măcar bunicică) în această lună:

1. Stabilește-ți obiective clare

Începe anul cu o listă de obiective. Fie că sunt legate de carieră, sănătate sau dezvoltare personală, stabilirea unor scopuri te va motiva. Scrie-ți obiectivele și revizuiește-le din când în când, pentru a te menține pe drumul cel bun!


Ca să nu devină o presiune suplimentară, ferește-te de scopurile imposibil de atins. De exemplu, dacă îmi propun să devin, brusc, putreg de bogată, slabă țâr și să am o casă lună în fiecare zi, îmi va fi imposibil să le bifez pe toate. În schimb, pot să-mi propun să nu mai mănânc dulciuri în ianuarie, să nu arunc banii pe fereastră doar pentru că văd reduceri în magazine și să aspir de două ori pe săptămână.

2. Îmbrățișează mișcarea. Sau măcar ia-o de braț!

Chiar dacă afară este frig, nu lăsa vremea să te descurajeze. Fă-ți un obicei din a face exerciții fizice, fie că este vorba de înot, yoga acasă sau o sesiune de fitness online. Mișcarea eliberează endorfine, hormonii fericirii, care îți vor îmbunătăți starea de spirit.

Și dacă toate astea par, totuși, prea mult, pur și simplu coboară cu o stație mai devreme din autobuz. Sau lasă mașina acasă câteva zile pe săptămână: ideea e să te plimbi în aer liber, să-ți pui sângele în mișcare și să vânezi fiecare rază de soare pe care o poți prinde.

3. Gătește sănătos

După mesele îmbelșugate de sărbători, este timpul să revii la o alimentație sănătoasă. Încearcă rețete noi și sănătoase, pline de legume și fructe. Gătitul poate fi o activitate relaxantă și creativă, iar mâncarea sănătoasă îți va oferi energia necesară pentru a face față provocărilor.

Când ne gândim la rețete sănătoase, și nu la diete, se simte de parcă ne facem un cadou și nu de parcă ne pedepsim pentru toate sarmalele și salata de boeuf pe care le avem pe conștiință.

4. Fă-ți timp pentru tine

Ianuarie este o lună perfectă pentru a te concentra asupra ta. Citește o carte, ascultă muzica preferată sau fă o baie relaxantă. Aceste momente de răsfăț te pot ajuta să te deconectezi de stresul cotidian.

5. Planifică escapade mici

Chiar dacă nu poți pleca într-o vacanță lungă, planifică o escapadă de weekend. Vizitează un oraș din apropiere sau fă o excursie în natură. Schimbarea peisajului îți va oferi o doză de energie pozitivă.

Dacă ai epuizat bugetul de ieșiri cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pune chiar acum pe hârtie trei locuri din orașul tău pe care ar merita să le vizitezi. Mereu mi-a plăcut să-mi vizitez orașul cu ochi de turist și mereu m-a uimit cât de multe pot descoperi într-o plimbare de câteva ore.

6. Conectează-te cu cei dragi

Nu subestima niciodată puterea conexiunilor sociale! Petrece timp cu prietenii și familia, fie că este vorba de o întâlnire față în față sau o discuție la telefon. Împărtășirea gândurilor și sentimentelor cu cei dragi poate aduce multă bucurie. În plus, nu uita că noi toți simțim presiunea lunii ianuarie, așa că ai toate șansele să vezi că nu ești singura care ar prefera să hiberneze încă un pic.

7. Practică recunoștința

Chiar dacă ne gândim la recunoștință ca la un sentiment care apare de la sine când ni se întâmplă ceva bun, îndrăznesc să spun că nu e chiar așa. E un sentiment care apare de la sine când ni se întâmplă ceva bun ȘI NOU. 

Partea tare e că nouă ni se întâmplă ceva bun MEREU, iar lucrurile care vin constant tindem să le luăm ca atare. Ai unde locui? Ai ce pune pe masă? Ai două picioare și două mâini? Ai un copil sănătos? Ai o pisică de ținut în brațe? Toate acestea sunt lucruri bune pentru care trebuie să ne amintim să simțim recunoștință!

În fiecare zi, notează trei lucruri pentru care ești recunoscător. Acest obicei simplu te ajută să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții tale și îți îmbunătățește starea de spirit inclusiv în complicata lună ianuarie!

Foto: Freepik