Nouă personalități feminine, reprezentante ale sectorului asociativ, sunt anul acesta imaginea campaniei Galei Societății Civile: Simona Voicescu – Asociația Necuvinte, Daniela Buzducea – Fundația World Vision România, Marina Dragu - Grupul de Inițiativă „Lacul Tei”, Cristina Grigore - Fundația Părinți din România, Ștefania Popp – Junior Achievement Romania, Silvia Asandi – Fundația Romanian Angel Appeal, Mirela Nemțanu – Fundația Hospice Casa Speranței, Cristina Buja – Fundația Principesa Margareta a României și Raluca Tănase – Asociația de Medicină pentru Sănătate Publică.
Festivitatea de anunțare și acordare a premiilor care încheie ediția a XVI-a a competiției anuale Gala Societății Civile va avea loc pe data de 11 iunie 2018, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român – București. Evenimentul va fi prezentat de Răzvan Exarhu, Realizator ”Morning Glory” - Rock FM.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Daniela Buzducea
Daniela Buzducea: De peste 20 de ani luptă pentru protecția copiilor și pentru combaterea sărăciei alături de World Vision România.
Daniela Buzducea este un profesionist în bunăstarea copilului încă din 1994, atunci când s-a numărat printre absolvenţii primei generaţii de asistenţi sociali din România după căderea comunismului.
Ca tânăr asistent social, a fost implicată în diverse ONG-uri care au lucrat la reformarea sistemului de protecţie a copilului. Mai târziu, a devenit manager al programului de bunăstare al copilului USAID România. De trei ani, Dana este Director Naţional al Fundaţiei World Vision România. În 2009, Dana a fost aleasă membru al Boardului Federaţiei Naţionale a Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi al Federaţiei Organizaţiei Nonguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND).
În prezent, este vice-preşedinte al FONPC. La nivel internaţional, Dana a fost consultant USAID pentru documentarea evoluţiei reformei în protecţia copilului în Europa de Est şi Cambodgia.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Mirela Nemțanu
Aduce alinare și speranță pentru mii de copii și adulți cu boli incurabile prin Fundația HOSPICE Casa Speranței.
Mirela Nemțanu are o experientă de aproape 20 de ani în domeniul multinaționalelor și organizațiilor private mari (L’Oreal România, RTC Holding și TNT Express).
Din 2003 se dedică activ și voluntar susținerii proiectelor de CSR ale companiilor din care a făcut parte sau ale organizațiilor partenere.
Din 2016 este CEO al HOSPICE Casa Speranței, cea mai mare fundație din România care oferă servicii de îngrijire paliativă pentru pacienți ce suferă de boli incurabile, servicii acordate gratuit și necondiționat copiilor și adulților care se luptă cu aceste afecțiuni, cu prognostic limitat de viață.
De asemenea, HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Cristina Buja
A sprijinit carierele a sute de tineri artiști cu venituri mici prin programul Tinere Talente al Fundației Principesa Margareta a României.
De profesie psiholog, asistent social ca formare, Cristina Buja are peste 10 ani de experiență în cadrul ONG-urilor.
A coordonat proiectul Tinere Talente al Fundației Principesa Margareta a României prin care tineri artiști care nu-și pot dezvolta abilitățile din cauza lipsurilor materiale și financiare, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, au primit burse de studiu individuale cu valoarea de până la 2000 de Euro.
De asemenea, programul de mentorat al proiectului a oferit tinerilor bursieri șansa de a se întâlni și de a învăța de la personalități ale vieții artistice și culturale prin sesiuni de discuții și ateliere de creație.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Cristina Grigore
Este „mama” proiectului PEDITEL 1791, primul și cel mai bun serviciu telefonic medical din România ce oferă non-stop sfaturi pediatrice.
Cunoscută drept „mama părinților”, Cristina a început voluntariatul și implicarea în comunitate acum 23 de ani, ca membru al organizației naționale Cercetașii României, de unde a învățat să creadă într-o lume mai bună prin implicare, respect și integritate.
Credința în binele contagios a determinat-o să lanseze, prin Fundația Părinți din România, Peditel 1791 - singurul call center pediatric non-stop din România și cel mai premiat proiect comunitar al unui ONG românesc, care a ajutat până acum peste 114.000 de copii să fie mai fericiți și părinții lor să fie mai liniștiți.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Marina Dragu
La aproape 90 de ani, este „sufletul” protestelor pentru salvarea Lacului Tei și a Parcului Circului.
Doamna Dragu s-a născut în 1928 în Botoșani. Fascinată de natură din copilărie, a studiat la facultatea de Biologie-Botanică din capitală, dar având “origine socială nesănătoasă”, a fost nevoită să plece din București pentru a-și găsi un loc de muncă.
După 1990, locuind în Cartierul Tei, lângă Parcul Circului, s-a atașat de această oază de verdeață și liniște. După ce parcul a început să se degradeze fără ca autoritățile să ia vreo măsură, în 2009, alături de alți locuitori din cartier, a participat la primul protest organizat pentru salvarea lacului din parc. De atunci, a fost activă în campanii pentru reabilitarea parcului și de recuperare a celor 11.050 mp dați în folosință Circului de Stat.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Ștefania Popp
Conduce Junior Achievement România, cea mai mare organizație educațională din țară, care sprijină anual peste 200.000 de elevi și studenți.
Ștefania Popp este din 1997 C.E.O. al Junior Achivement România, O.N.G. pe care l-a transformat în scurt timp într-o organizație capabilă să se autofinanțeze și în cea mai mare entitate educațională din România, cu programe în peste 2000 de școli de care au beneficiat peste 200.000 de studenți anual.
Sub conducerea sa, Junior Achivement România a implementat programe gratuite de economie aplicată și antreprenoriat, educație financiară și aptitudini pentru angajare în școli și licee, printr-un parteneriat cu Ministerul Educației semnat în 2003.
Ștefania Popp a reușit să atragă cele mai importante firme din țară, din diferite industrii, să investească în educația publică și, de asemenea, să introducă tehnologia și programele online în circuitul educațional. Pentru rezultatele sale deosebite a primit multe premii naționale, Platinum Achievement Award în Miami (2006) și Life Time Achievement Award în Atlanta (2007).
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Raluca Tănase
A pus bazele „Voluntar În Spital” prin care a antrenat 750 de tineri să ofere mângâiere și ajutor copiilor spitalizați.
Raluca Tănase a absolvit Seminarul Teologic Ortodox și Facultatea de Teologie Socială Romano-Catolică. Din aprilie 2013 a dezvoltat programul Voluntar În Spital în cadrul Asociației de Medicină pentru Sănătate Publică al cărei președinte este.
A început proiectul cu activități structurate de voluntariat cu copiii internați la Spitalul Marie Curie, în câteva luni adunând 40 de voluntari. În 5 ani de zile de atunci, prin proiectul său, a desenat peste 70.000 de zâmbete pe fețele copiilor bolnavi, a amenajat spații de joacă, spații dedicate părinților, chiar și un parc dedicat pacienților, iar activitatea s-a extins și în Centrul de Recuperare N. Robănescu din București.
Din decembrie 2017 și-a îndeplinit un alt vis: a deschis charity shop-ul „La Taica Lazăr”, menit să susțină munca voluntarilor în spital.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Silvia Asandi
Ca „șefă a îngerilor” de la Romanian Angel Appeal, face durerea mai suportabilă pentru mulți copii și adulți ce suferă de boli cronice.
De meserie medic, Silvia Asandi conduce Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) de aproape douăzeci de ani, dedicându-se îmbunătățirii vieții copiilor și adulților afectați de boli și afecțiuni grave (în cifre: 4500 de copii și tineri cu HIV/SIDA, peste 2000 de copii cu tulburare de spectru autist, peste 2000 de pacienți cu tuberculoză), cu risc de discriminare și excludere socială.
De activitatea echipei sale formată din 25 de angajați și 150 de voluntari au beneficiat peste 200 de profesioniști în domeniul sănătății și educației și peste 50 de unități medicale care au fost dotate cu echipamente și au primit sprijin pentru organizare de servicii de asistență multidisciplinară.
Reginele Neștiute ale Societății Civile - Simona Voicescu
Face auzite vocile a nenumărate victime ale violenței în familie prin Asociația Necuvinte.
Simona Voicescu a terminat Facultatea de Drept și a lucrat atât în mediul privat, cât și de stat.
După ce a făcut voluntariat în mai multe ONG-uri în care a lucrat la proiecte și programe pentru incluziunea socială a populației de etnie romă și a participat la scrierea unor politici publice, în 2013 a înființat proiectul său de suflet, Asociația Necuvinte, cu misiunea de a deschide ochii publicului în legătură cu fenomenul violenței în familie și de a oferi ajutorul necesar victimelor.
În cei patru ani și jumătate, cu 70 de voluntari și 7 angajați, rezultatele sunt: peste 4.128.820 de beneficiari direcți și indirecți, 2 proiecte legislative propuse, o campanie națională, ordine de protecție în maxim 72 de ore, toate cu 0 finanțare de la stat.
Foto credit: Alex Gâlmeanu