În timp ce unii dintre noi îşi fac griji pentru ceea ce se întâmplă din cauza pandemiei, alţii îşi fac griji pentru ceea ce se va întâmpla din punct de vedere financiar după această perioadă.
“Criza este un fenomen ciclic. Cei care suntem educaţi financiar ne luăm înainte măsuri şi ne facem acele rezerve de 3-6 luni Una e să fie o criză punctuală, şi alta e să fie un risc care ne-a lovit pe toţi. E normal să fie această îngrijorare.”, a spus Anamaria Ciuhuţă.
Oamenii trăiesc de la un salariu la altul, sunt multe industrii afectate, business-uri care nu se vor mai deschide.
“Suntem ca într-o furtună Ne adăpostim, ne facem nişte reserve.”, spune Anamaria Ciuhuţă. Sfatul specialistului este să ne facem o listă cu toate cheltuielile lunare şi o reducem la minimum. “Vedem ce nevoi avem.”
Dacă avem datorii, vorbim cu banca pentru a obţine o perioadă de graţie. Banca va înţelege situaţia şi va calcula acel grafic de rambursare. Altfel, rişti să ajungi în Biroul de credit ca rău-platnic. În aceasta perioada, bancile sunt dispuse la negocieri, există deja bănci care au anunţat unele măsuri.
Cei care au alte datorii trebuie să meargă să vorbească cu oamenii de la care au împrumutat bani. “Banii se recuperează, onoarea şi cuvântul nu se recuperează”.
Dacă avem mici economii, depozite, nu ne atingem de acei bani, care sunt asiguraţi. Poţi retrage o sumă mica. Nu e momentul să vinzi pe bursă, dar poţi să cumperi. “În criză cumperi ieftin”.
Sfaturi financiare pentru criză:
- Faceţi o listă de cheltuieli şi reduceţi-o la minimum
- Nu mai confundaţi nevoile cu dorinţele
- Negociaţi tot şi cu cei dragi
Anamaria Ciuhuţă a declarat că putem vedea şi partea pozitivă a acestei perioade. Este momentul introspecţiilor, al dezvoltării, există cursuri online pe care le putem face. Ne putem gândi ce putem face după criză, ce posibilităţi avem să ne adaptăm la alte job-uri. Putem lua nişte măsuri acum care să ne fie de folos şi pentru perioada următoare.