Ea este şi invitata de astăzi a emisunii “Spune pe bune” de pe Magic TV, un concept Thrive Global România pentru Magic FM.
Cristina Tunegaru a declarat în Magic Morning că este îngrijorată pentru ceea ce urmează. “Nu ne-am pregătit aşa cum trebuie de începutul acesta de an şcolar.”
Aceasta a subliniat faptul că factorii de decizie au avut 6 luni la dispoziţie pentru ca reîntoarcerea la şcoală să se facă în condiţii de siguranţă. În multe şcoli, inclusiv în Bucureşti, şcoala va începe în sistem hibrid, cu jumătate de copii în clasă şi jumătate acasă, conectaţi online, iar Cristina Tunegaru spune că acest sistem nu a fost pregătit aşa cum trebuie.
Profesoara de limba română a susţinut ore online din martie până în iunie şi s-a lovit de o serie de provocări. “Sunt multe provocări tehnice… Sunt şcoli în care abia există un laptop în cancelarie.”
“Profesorul va avea tendinţa să se ocupe şi să construiasă ora cu cei 15 copii din faţa lui, iar cei de acasă vor avea rolul de spectatori. Copiii de acasă vor învăţa mai puţin eficient, calitatea învăţării pentru ei va fi mult redusă”, a declarat Cristina Tunegaru.
Va fi foarte dificil ca profesorul să lucreze cu cele doouă grupe de elevi în mod eficient.
Cristina Tunegaru a declarat că nu este adepta învăţării online, pentru că aceasta are nişte limite şi îi afectează grav pe copiii din mediul rural. Soluţia ar fi fost ca în cele 6 luni să fi fost angajaţi profesori, să fi fost împărţite clasele, iar primăriile să fi căutat spaţii pentru amenajarea unor şcoli noi.
“În sistem hibrid, elevii de acasă vor învăţa mult mai puţin decât cei din clasă şi atunci când se vor întoarce la şcoală va fi nevoie ca acele conţinuturi să fie repetate”, spune Cristina Tunegaru. În plus, profesorii vor trebui să reia materia din semestrul 2.
Profesoara crede că va fi greu pentru profesori şi pentru copii din cauza normelor de igienă, însă acest lucru este necesar.
Părinţii pot cere învăţarea la distanţă dacă în familie există persoane vulnerabile, persoane în vârstă, cu risc.
Cristina Tunegaru a declarat în Magic Morning că sunt multe lucruri care trebuie schimbate în sistemul românesc de învăţământ. “Ar trebui să schimbăm felul în care ne raportăm unii la alţii. Sistemul românesc de învăţământ funcţionează pe bază de frică. Profesorului îi este frică de director, directorului de inspectorat şi nu există o responsabilizare reală. Profesorul, şcoala nu răspund pentru rezultatele elevului. Daca acesta greşeşte, elevul este vinovat. Copiii învaţă prin frică, profesorul predă prin frică. Copilul ar trebui privit ca un proiect, ca un om în devenire, însă e privit ca un roboţel.”