Totodată, au fost dezvoltate servicii de asistență psiho-emoțională pentru copiii nevoiți să își abandoneze casa. Specialiștii avertizează asupra vulnerabilităților situației copiilor refugiați, printre care riscul traficului de persoane.
Echipele Salvați Copiii aflate pe teren, la punctele de frontieră și în centrele de refugiați, numără 45 specialiști (coordonatori, psihologi, educatori, asistenți sociali) și 56 de voluntari (unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană).
Nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.
În cele două tabere pentru refugiați din Siret și Rădăuți, Salvați Copiii este singura organizație neguvernamentală care are acces, desfășurând cu prioritate activități pentru copii. .
Intervenția Organizației Salvați Copiii la punctele de frontieră
Copiii care s-au refugiat din Ucraina au primit alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebeuri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor. Mamele au primit cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoțional, traducere și consiliere informațională - materiale de informare în limba ucraineană (informații despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta și adresele centrelor pentru solicitanții de azil etc.).