Make Life Magic

Cum te ajută florile să faci față stresului

Ioana Marinescu, designer floral, vorbește despre puterea florilor de a ne vindeca și liniști în perioadele marcate de anxietate sau stres.

Știm deja că florile ne susțin faptele, atunci când cuvintele nu o pot face. Un îndrăgostit va spune mai ușor „te iubesc” printr-un trandafir roșu, iar scuzele vor fi mai ușor acceptate dacă le pitim, strategic, în mijlocul unui buchet colorat. De când lumea, oamenii s-au exprimat cu ajutorul florilor, atât în momente fericite, cât și în cele dureroase. Așadar, de ce nu am face din flori partenerul nostru de nădejde în călătoria prin viață?

Ce este coaching-ul floral

„Ce-o să se întâmple?” „O să fac față?” „O să fiu în stare?”. Cu siguranță, frazele astea- și multe altele- îți sună familiar. Sunt parte din dialogul nostru intern de zi cu zi, accentuat de vremurile dificile pe care le trăim. Cum ar fi să pui puțin pe pauză toate gândurile toxice care îți rulează în minte și îți afectează încrederea în tine, echilibrul și liniștea? Să te relaxezi, să te bucuri și să găsești ceva care să te ajute să te eliberezi de anxietate, să fii în momentul prezent și să privești lucrurile dintr-o perspectivă mai optimistă? Poți obține acest lucru într-un proces de terapie sau cu ajutorul coachingului. Există, însă, încă un lucru care poate face călătoria ta spre pace surprinzător de plăcută: un proces blând, reconfortant, la finalul căruia să te simți mult mai bine, mai eliberat. Despre asta este vorba în coaching-ul floral: sunt ședințe individuale și în atelierele de creație florală pentru copii și adulți. Plecăm de la ideea că florile au energie, iar persoana care lucrează cu ele o polarizează în funcție de nevoile sale. Fiecare specie de floare acționează la nivel fizic, dar mai ales emoțional. Știm deja că lavanda ne calmează, dar cred că e mai puțin cunoscut faptul că și liliacul are acest efect sau că trandafirul roșu aduce, pe lângă energia iubirii, și pe cea a vindecării. Energia florilor lucrează subtil, iar fiecare om alege florile care se potrivesc cu starea și nevoile sale de moment. De exemplu, dacă ne pierdem energia sau pofta de joacă, este posibil să ne simțim atrași brusc de petunii, flori jucăușe, ce poartă în ele energia bucuriei și care, odată plantate pe lângă casă sau în jardiniere, pe balcon, aduc cu ele ușurință și chef de viață.

Așadar, în procesul de coaching cu flori pornim de la energia florilor alese intuitiv și vedem ce lipsește în acel moment în viața persoanei cu care lucrăm, apoi ghidăm sesiunea spre găsirea de răspunsuri, exact ca în coachingul clasic. În cazul în care alegem să lucrăm fizic cu florile, aranjarea lor va ajuta mintea să iasă din starea de alertă și va permite o stare de prezență conștientă și de relaxare. În cadrul atelierelor de creație florală, la energia vindecătoare a florilor și a lucrului cu mâinile se adaugă și energia grupului, care face minuni și îi ajută pe participanți să plece eliberați și mulți mai optimiști, cu o viziune mai clară asupra lucrurilor pe care le au de făcut.