Ne dorim relații satisfăcătoare, dar ce suntem dispuși să facem pentru a ajunge la acea stare de mulțumire, de comuniune, de bine? Suntem, oare, dispuși să acordăm atenție lucrurilor care se întâmplă în viața partenerului nostru? Îi ascultăm respectuos perspectiva, în cazul unui conflict?
În primul rând, aș vrea să subliniez că întotdeauna este mai ușor să observăm ce face greșit partenerul, iar când greșim noi să minimizăm acea situație sau să ne găsim scuze. Primul pas spre îndreptare este să conștientizăm care este partea noastră de vină. Să acceptăm că am greșit și să avem curajul de a ne asuma că suntem imperfecți.
Iată 3 dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem în cuplu, deși ne iubim.
1. Uităm de modul în care am construit relația. Uităm de NOI.
Fie că vorbim despre timp petrecut împreună, cuvinte de încurajare, un mesaj dat de drag, un compliment, serviciile pe care ni le facem unul altuia, toate aceste elemente hrănesc relația de cuplu și contribuie semnificativ la o viață intimă emoțională satisfăcătoare.
Soluția. Nu este de ajuns să ne cucerim partenerul. Partea cea mai importantă începe după ce trece perioada de îndrăgosteala și constă în a menține gesturile de iubire, în a ne exprima în continuare afecțiunea. Relația de cuplu este un proiect fără termen de finalizare, care necesită implicare, cooperare, în care fiecare partener trebuie să simtă că el contează, că este valoros, iubit, apreciat.
2. Criticăm. Mult.
În spatele criticii se află frustrarea și furia. Criticăm când simțim că nu contăm. Am spus, în repetate rânduri, care sunt nevoile noastre, iar partenerul nu ține cont de ele. De multe ori, în spatele criticii se ascunde o rană de nedreptate formată în copilăria mică și dorința ca totul să fie corect, acum. Și cum nimeni nu știe mai bine decât mine cum este corect, în momentul în care partenerul vine cu o opinie diferită, îl pedepsesc, criticându-l. Tot repetend acest tipar de comportament, îl determin pe partener să ia distanță, chiar dacă intenția a fost cea de a produce o schimbare în privința unui comportament care nu era pe placul meu.
Soluția. Cel mai bun lucru pe care îl putem face într-o astfel de situație este să-i transmitem partenerului cum ne simțim când nu ține cont de nevoile noastre. Să-i spunem ce ne dorim, mai degrabă decât ce nu ne dorim și să-i mulțumim atunci când se străduiește. Dorința de a avea mereu dreptate îl poate face pe celălalt să se simtă într-o poziție de inferioritate: nimeni nu își dorește să fie parte dintr-un cuplu în care principalul mod de a comunica este critica și dorința de putere. Complimentele, vorba bună și recunoștința sunt cele care întăresc comportamentul pozitiv.
3. Credem că partenerul trebuie să ne ghicească gândurile.
Oricât de mult ne-ar plăcea ca partenerul să anticipeze ce ne dorim, realitatea stă așa: dacă nu comunicăm deschis, oamenii nu știu ce se ascunde în lumea noastră interioară, ce ne dorim sau ce gândim.
Soluția. Comunicarea este cheia care ne ajută să găsim soluții, să facem față provocărilor, să avem o relație în care fiecare partener pune preț pe binele celuilalt. Oricât de drăguț ar fi să ne completăm unul altuia frazele, să anticipăm care sunt dorințele partenerului, vorbiți cât de des puteți despre ce este important pentru voi și pentru o viață de cuplu armonioasă.
În concluzie
În orice relație de cuplu apar factori care perturbă buna înțelegere și felul în care am fost obișnuiți să funcționeze lucrurile, dar viață este prea scurtă pentru a rămâne blocați în provocările cu care ne confruntăm. Fiecare alegere are un impact asupra relației de cuplu. Nu ne putem aștepta ca atunci când ne tratăm partenerul cu dispreț, cu critică, cu emoții negative, acesta să răspundă pozitiv dorințelor, nevoilor, așteptărilor noastre.
Așa că fiți voi așa cum v-ați dori să fie partenerul vostru.
Acceptați faptul că sunteți diferiți, iar asta nu reprezintă un pericol pentru relație.
Faceți în fiecare zi un lucru mic, care știți că-i va aduce bucurie partenerului.
Trăiți cu iubire fiecare zi!