Ghidul premenopauzei

Este o etapă care sperie multe femei, însă chiar nu ar trebui privită ca un „baubau”!

Te înfiori numai când auzi cuvântul „menopauză“? Te înțeleg. Lipsa de informare a dus la perpetuarea unor mituri, cum ar fi acela că menopauza vine cu simptome foarte neplăcute pe care nu poți decât să le accepți. Că o să-ți dispară libidoul, o să te îngrași, nu o să poți face nimic în privința bufeurilor și tot așa. Privește acest articol ca pe o călătorie în timp.

Îți propun să începem cu câțiva ani înainte de menopauză, din perioada numită premenopauză sau perimenopauză. Ca și cum te-ai întoarce în momentul de dinainte să apară simptomele neplăcute sau să ajungi să nu-ți mai recunoști corpul. Este perioada în care poți lucra la prevenție. Gestionarea simptomelor asociate premenopauzei și menopauzei începe din momentul în care îți dai seama că citești acest articol nu din întâmplare, ci pentru că vrei să faci o schimbare.

Spre final, vei găsi o serie de recomandări. Te vor ajuta să te simți mai bine imediat, dar vreau să îți spun adevărul. Nu te aștepta la rezultate radicale peste noapte. Corpul tău are nevoie de grijă și răbdare pentru a intra în echilibru, pentru a trece lin prin premenopauză și pentru a intra într-o nouă etapă din viața ta cu brațele deschise. Acest lucru este posibil când te pregătești corespunzător.

Ce este premenopauza?

Premenopauza este o perioada absolut firească din viață oricărei femei și reprezintă perioada premergătoare terminării fazei reproducătoare. Asta nu înseamnă că viața ta sexuală s-a terminat, ci că pur și simplu nu mai faci copii. Premenopauza poate să apară cu până la 10 ani înainte de a intră la menopauză. De regulă, începe în jurul vârstei de 45 de ani sau mai devreme (30, 35 de ani), când corpul este extenuat, stresat și nu are nutrienții necesari pentru a susține ovulația. 

Simptome asociate cu premenopauza

  • cicluri neregulate, fie o dată la 45 de zile sau la 15 zile, fie o lună da, o lună nu
  • kilograme în plus, deși nu ți-ai schimbat stilul de viață
  • bufeuri noaptea, când nu ai suficient estrogen și corpul nu ajunge să matureze foliculul ovarian
  • oboseală mai mare ca de obicei
  • anxietate mai pronunțată
  • libido scăzut

Deși aceste simptome sunt considerate normale, nu înseamnă că trebuie să trăiești cu ele.

Dacă te interesează să afli mai multe despre cum să îți susții hormonii și libidoul în premenopauză, te invit să accesezi mini cursul gratuit din care afli pe larg ce transformări se produc în corpul tău în această perioada și câteva soluții de reechilibrare.

Ce contribuie la exacerbarea simptomelor?

Stresul duce la dereglări hormonale accentuate sau la premenopauză precoce, uneori chiar la 30 de ani. Un nivel ridicat de hormoni de stres, cum este cortizolul, duce la diverse probleme și simptome care sunt și ele asociate cu premenopauza:

  • insomnie
  • nivel scăzut de energie
  • infecții și răceli frecvente
  • pofte alimentare
  • probleme digestive
  • libido scăzut
  • stare de spirit scăzută
  • kilograme în plus, mai ales în zona abdominală

Asta pentru că un cortizol ridicat îți influențează glicemia, progesteronul și hormonii tiroidieni, iar corpul devine mai vulnerabil.  

Fie că vorbim despre stres prelungit sau de scurtă durata, dar intens, stres care crezi că a trecut, dar pe care încă îl trăiești zi de zi pentru că sistemul tău a rămas pe freeze, trebuie să știi că stresul poate afecta orice aspect al vieții tale.

Deconectarea de sine

Ca mamă de 3 copii, înțeleg cum este să nu dormi profund sau să ai un somn întrerupt. Înțeleg că deprioritizarea de sine în favoarea copiilor este reală și că uneori poate fi greu să facem lucrurile altfel. 

În același timp, îmi doresc că tu să descoperi că prioritizarea ta nu este echivalentă cu deprioritizarea celor pe care îi iubeșți. Corpul tău e puternic, dar tot ceea ce faci acum se adună, ducând foarte ușor la epuizare.

Când este ultima oară când ai petrecut timp cu tine?

Când ți-ai ascultat nevoile corpului,  nevoile emoționale și ai făcut ceea ce era bine pentru tine?

Somnul neodihnitor

Un somn ineficient nu îi permite corpului să se refacă. Mitocondria, uzina energetică a celulei nu se poate repara. Efectele nopților pierdute se fac resimțite după ani de zile, când încep să iasă la suprafață semnele dezechilibrelor din corp. Când nu te odihnești destul, nivelul tău de stres crește, hormonii o iau razna și corpul nu mai produce suficienți neurotransmițători, atât de importanți pentru a te simți bine, fericită și energică.

Procesul deficitar de detox

Când corpul nu se detoxifică așa cum ar trebui, încep să apară probleme precum:

  • dominantă estrogenică
  • extenuare
  • probleme de digestie
  • probleme de piele 

Toxinele la care ne expunem (din alimentație, din produsele cosmetice pe care le folosim, din mediul înconjurător) contribuie la adâncirea dezechilibrelor hormonale și a simptomelor premenopauzei.

Acestea nu sunt singurele cauze ale dezechilibrelor hormonale. De exemplu, deconectarea de ritmul circadian sau o formă nepotrivită de mișcare produc stres în exces și schimbări la care corpul trebuie să se adapteze, pe lângă schimbările normale care se produc la premenopauza. Dă-i corpului tău o pauză, alegând să ai grijă de el.

Ce să faci?

Recomandările pe care le vei descoperi în continuare se influențează reciproc. Dacă lucrezi la una dintre zone, vei observa schimbări și în celelalte. Iar când lucrezi la toate, treptat, fără a pune presiune pe tine, vei ajunge la o stare de echilibru interior care se va reflecta în exterior prin zâmbet, voie bună și dorința de a te bucura de această perioadă din viața ta de femeie.

1. Gestionează stresul

Sunt multe de spus aici, dar e important să începi ușor, cu pași mici. Orice schimbare majoră, chiar dacă e spre binele tău, poate crește stresul. 

2. Spune „da” unei alimentații sănătoase

Asigura-te că ai o alimentație curată, cu cât mai puține alimente procesate, coloranți sau produse cu 5-7 rânduri de ingrediente pe etichetă. Alege alimente cât mai apropiate de forma lor naturală. Pune accent pe varietate. O alimentație echilibrată îți furnizează toți nutrienții de care ai nevoie. Mesele echilibrate, suficiente, dense nutritiv reduc poftele alimentare. Aceste pofte alimentare duc la alegeri nepotrivite, care la rândul lor accentuează dezechilibrele și aduc kilograme în plus. 

Una dintre cauzele poftelor alimentare este ronțăitul frecvent între mese. Corpul are nevoie de timp și spațiu pentru a procesa nutrienții din alimente. Dacă nu îi acordăm momente de respiro, nu poate folosi nutrienții și apare acea senzație de foame continuă, care e acolo chiar și după ce ai mâncat suficient.

3. Redu toxinele

 Alimentația curată se află la baza susținerii procesului natural de detoxifiere, care se întâmplă de la sine, însă are nevoie de ajutor din partea noastră. Nu numai pentru că expunerea la toxine este mare, dar și pentru că alimentația nu mai este la fel de bogată în nutrienți. Există lucruri pe care le poți face zi de zi pentru a schimba modul în care te simți, cum ar fi să elimini toxinele asupra cărora deții controlul:

  •  toxine din alimente (alimente procesate, prăjite, coloranți, conservanți)
  • cosmetice și alte produse de îngrijire sau de make-up care conțin xenoestrogeni și alte ingrediente care suprasolicită sistemul natural de detox
  • absorbante care nu sunt bio
  • produse de curățenie bazate pe chimicale

 4. Citește ingredientele

Informează-te înainte de a alege produsele cu care intri în contact, care sunt apoi absorbite în corp.

 5. Ai grijă de flora ta intestinală 

 Flora intestinală are un rol extrem de important în absorbția nutrienților, susținerea sistemului imunitar și în procesul de detox. Primii pași ar fi să:

  • îți îndrepți atenția către o alimentație curată
  • incluzi tehnici în viață ta care te ajută să reduci stresul
  • reduci medicamentele pe care le iei, mai ales antibioticele și anti-inflamatoarele (consultă medicul înainte de a lua o decizie în acest sens)
  • elimini alimentele pe care nu le tolerezi

 Probioticele și prebioticele sunt esențiale când vine vorba de sănătatea florei intestinale. Descarcă gratuit Ghidul pentru Flora Intestinală care include mai multe detalii despre probiotice, precum și 3 rețete de probiotice pe care le poți pregăti acasă. 

 6. Invită mișcarea echilibrată în viață ta

 Mișcarea intensă crește nivelul de stres din corp, la fel și adăugarea unui tip de antrenament care nu îți place sau care nu este în linie cu ceea ce poate corpul tău acum. Începe ușor, chiar și dacă te miști 10 minute în fiecare zi. 

 Alte recomandări legate de activitatea fizică la premenopauza:

  • Crește treptat nivelul de activitate fizică 
  • Alege antrenamente și activități care îți plac.
  • Combină mișcarea cu plimbările în aer liber pentru a te expune și la lumina naturală

Pentru alte soluții de reechilibrare, îți recomand să urmărești acest episod al podcast-ului Poftă de viață, unde îți ofer o imagine de ansamblu.

Hormonii se echilibrează prin schimbările de stil de viață. Nu aștepta până când apar simptome pe care nu le mai poți ignora. Pregătește-ți corpul și mintea din timp, pentru a te bucura de fiecare moment, chiar dacă te afli la premenopauză. 

Poți să fii bine în pielea ta, să ai energie și poftă de viață, indiferent de etapă în care te afli!