Valentin Uritescu suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima vreme boala se agravase. Din această cauză avea zile în care nu putea vorbi. Se pare că primele simptome ale bolii degenerative au apărut când avea 33 de ani, scrie Digi24.
“A plecat spre stele şi dragul nostru maestru şi coleg, Nea Vali Uritescu! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!", a scris pe Facebook actorul Valentin Teodosiu.
Valentin Uritescu va rămâne în amintirea cinefilor datorită unor roluri precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV "Lumini şi umbre" semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în "Noi, cei din linia întâi" în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din "Concurs" (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în "Cel mai iubit dintre pământeni" (regia Şerban Marinescu).
Actorul s-a născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1963). A fost angajat la Teatrul "M. Filotti" din Brăila (1963-1968) şi a mai jucat, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), iar la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), a fost distribuit în piesele: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière.
La TNB a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”.
Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.