3 posibile reacții ale bărbaților când aud „Trebuie să vorbim”

„Trebuie”: cuvântul care sună ca o alarmă RO - ALERT într-o sală de teatru.

De ce ne blochează și ne panichează cuvântul „trebuie”? Pentru că vine ca o poruncă, o obligație și pare că nu îți mai dă voie să alegi. În mod natural, simțim respingere față de ceea ce urmează după acest cuvânt, iar comunicarea noastră și spațiul de manevră devin limitate. 

În activitatea mea, am întâlnit mulți bărbați care mărturisesc că nu rămân indiferenți la auzul lui „trebuie”. 

Am clasificat reacțiile lor în trei categorii:


Bărbații pe care expresia îi sperie, imediat cum a fost rostită.

Acești bărbați îngheață, efectiv, când o aud. Nu suportă această abordare, preferă ca partenera să înceapă cu sfârșitul conversației. Este o adevărată tortură tot ce urmează după „trebuie”. Iar dacă conversația este amânată din orice motiv, își creează mental toate scenariile pesimiste posibile.

Bărbații care au învățat stilul partenerei.

Aceștia susțin că s-au adaptat și sunt luați prin surprindere de foarte puține ori. Tratează situația mai relaxați.

Un client mi-a povestit că interpretează semnificația expresiei în funcție de momentul zilei. Se uită la ceas și știe ce-l așteaptă:

dimineața: este clar vorba despre planificare, idei noi apărute peste noapte. Nimic complicat.

la prânz: este vorba, aproape întotdeauna, despre provocări apărute în business, proiecte în derulare sau bani. Aici e puțin mai complex.

seara: este despre copii sau despre relația lor. Uneori necesită multă atenție.

Îmi spune, zâmbind, că de mult apreciază la soția lui faptul că îi permite să termine de mâncat înainte să dea verdictul lui „trebuie”, pentru că astfel nu-i piere pofta de mâncare. 😊

Bărbați care cred că „trebuie” are întotdeauna legătură cu nevoia partenerei lor. 

Mai exact, „trebuie” este, fără excepție, acel început de conversație duce la satisfacerea unei dorințe, pentru ea. Și el deja își face un plan. Ce să ceară la schimb?

Am întâlnit și bărbați fericiți

Partenerele lor încep direct cu ceea ce au de spus, fără vreo atenționare prealabilă. Nu există acestă expresie în conversațiile lor.

De unde toate aceste diferențe? În primul rând este important să înțelegem că femeile și bărbații sunt diferiți, au interese și percepții diferite. 

Creierul bărbatului este mai simplu, în comparație cu cel al femeii, care este multifuncțional.

S-a demonstrat științific că femeile pot face între 2 și 4 activități diferite în același timp, în schimb bărbații pot face un singur lucru. Atât. Creierul bărbatului este organizat, vorbește sau ascultă, nu le poate face pe amândouă în același timp. 

Vă invit să urmăriți discuțiile bărbaților, ei vorbesc pe rând, nu unul peste altul, își dau timp să proceseze.

Cum abordăm această expresie pentru a trăi în armonie?

Din punctul meu de vedere, acest „trebuie” ar fi bine să fie înlocuit cu „vreau”, „mi-ar plăcea”, „mi-aș dori” sau orice altceva este potrivit pentru voi în acel moment.

Te invit să faci un test. 

Spune cu voce taree „trebuie să vorbim.” Fă o pauză de 30 de secunde, apoi spune „Aș vrea să vorbim.” Ce observi? S-a schimbat ceva?

Trebuie vs. Aleg

De asemenea, cred că este foarte important să-i dăm partenerului posibilitatea de a alege când avem această conversație.

O invitație la dialog sub forma: „Dragul meu, vreau să vorbim. Când ești disponibil 30 de minute?” face ca discuția să capete o altă direcție.

Creați un cadru potrivit, îndepărtați orice sursă de distragere (televizor, telefon, etc.). Amintiți-vă bărbații pot fi atenți la un singur lucru odată.

Nu presupune

Draga mea, nu intra în multe detalii dacă nu este necesar, pentru că el se va plictisi și, la final,  nu va ști ce este esențial. Dacă ai mai multe subiecte de abordat, spune-le pe rând, structurat. 

Asigură-te că el a înțeles 

Nu-l întreba doar „Ai înțeles?” Pentru că sigur va spune „Da”, însă doar ca să nu te supere sau să nu mai audă încă odată același lucru.

Întrebările potrivite ar putea fi: “Ce ai reținut din ceea ce eu am spus?” sau „Ce ai înțeles din ce am spus mai devreme?”, „Care este părerea ta despre acest subiect?”. 

Magic People: Miruna Ioani

Make Life Magic, 00:52:23

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Mihai Constantin Marinescu, medic endocrinolog. Despre menopauză, tratament hormonal și mirajul medicamentelor de slăbit.

Make Life Magic, 00:45:37

Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Make Life Magic, 00:30:23

Una dintre variantele comunicării armonioase

Sunt multe articole și cărți scrise pe subiectul comunicării în cuplu. Vă recomand să încercați „Dialogul Imago”, de Harville Hendrix, menționat în cartea „Primește iubirea pe care o dorești”. Face minuni în relația de cuplu.

Puterea aprecierilor

La final, vă propun să experimentați puterea aprecierilor. Exersați cel puțin 21 de zile, pentru a se crea o nouă rețea neuronală.

În fiecare zi adresați-vă unul altuia minimum 5 cuvinte de laudă, de apreciere sau de recunoștință. La început, poate vor suna forțat, nenatural, însă vă garantez că devine ușor și foarte plăcut, după câteva zile.

Iată câteva exemple:

Apreciez la tine că ai dus astăzi copilul la școală.

Mulțumesc că ai pregătit cina!

Apreciez la tine că ai spălat rufele.

Sunt recunoscătoare că mi-ai spălat mașina.

Ești un soț și un tată iubitor!

Apreciez la tine că depui mult efort ca nouă să ne fie bine.

Apreciez la tine că ai grijă de copii.

Și așa mai departe. Închei spunându-ți că eu apreciez la tine dorința ta de a comunica eficient.

Pentru o viață în bucurie, așa să fie!