Chiar dacă o glumă autohtonă spune că „orice carte citită e un grătar pierdut”, iar rețelele de streaming ne ademenesc cu filme și seriale grozave, cititul rămâne o îndeletnicire care ne face atât de mult bine, încât e păcat să nu ne bucurăm de ea.
Pare că în aceste vremuri digitale, cititul migrează tot mai mult spre digital: cărțile electronice pot conține biblioteci întregi, sunt simplu de dus în vacanță, iar tehnologia pe care o folosesc ne protejează ochii de lumina albastră a ecranelor și ne apropie de experiența lecturii clasice.
Indiferent ce suport ai alege pentru lectură, vei câștiga o relaxare aparte, iar mintea ta va avea libertatea totală de a imagina lumi și vieți pe care, altfel, nu le-ar putea accesa.
Dacă ți-e greu să te (re)apuci de citit, iată câteva sfaturi care te pot ajuta:
- Fă-ți cadou câteva titluri noi, cumpără-le direct din librărie pentru ca să te bucuri de experiență (ah, acel miros de cerneală tipografică și de hârtie nouă din librării!)
- Pregătește un cadru care te face să te simți bine. Eventual, folosește câteva picături de ulei esențial de lavandă. Calmează și crește capacitatea de concentrare.
- Stabilește un interval de timp în care citești - e timpul tău cu tine, nu te întrerupe dacă nu e musai.
- Citește în tihnă. Nimeni și nimic nu te grăbește, nu trebuie să termini cartea într-un timp dat. Unele cărți se citesc pe nerăsuflate, altele au nevoie să fie citite pe îndelete.
- Dă-ți un timp, după ce ai terminat de citit, să te gândești la lucrurile care te-au intrigat, impresionat, uimit.
- Vorbește cu prieteni sau colegi care citesc și faceți schimb de cărți.