Timpul de calitate cu copilul – benefic și pentru copil, și pentru părinte

Timpul de calitate cu copilul nostru este acel timp în care se răstoarnă realitatea și copilul face regulile iar noi, adulții, le ascultăm.

Ar trebui să ne gândim la timpul de calitate cu copilul ca la acel timp petrecut împreună în care îi acordăm celui mic toată atenția noastră, reușind astfel să ne conectăm profund. Cei mici au nevoie de acest timp doar pentru ei pentru a se simți importanți și valoroși, iar părinții pentru a-și vindeca acel copil interior de care, poate, au uitat.

Ce este timpul de calitate cu copilul?

Copiii au nevoie de noi, părinții lor, să fim alături de ei. Și nu doar să fim în preajma lor, ci de momente în care să le oferim toată atenția noastră. Adică să nu facem altceva în timp ce suntem cu ei: nici să răspundem la un mail urgent, nici să lucrăm la un proiect, nici să ne uităm la TV sau să butonăm telefonul în timp ce răspundem monosilabic la întrebările lor curioase. Nici în timp ce facem curățenie sau mâncare. Asta dacă nu hotărâm să gătim împreună cu copilul și să-i oferim o experiență senzorială interesantă în care să-i fim pe deplin alături. 

Cred că știți și că, în afară de nevoia de siguranță și de a fi alinat în momente percepute ca fiind amenințătoare, copilul are și nevoia de a se simți „văzut” de părintele lui. Adică important, valoros, să simtă că merită să fie o prioritate pentru cel care i-a dat viață. Cel puțin asta spune Daniel J. Siegel, neurocercetător, psihiatru și autor care susține că timpul în care reușim să realizăm o conexiune profundă cu copilul nostru îi hrănește convingerea că este valoros, dar îi crește și încrederea în el, în noi și în relații. Prin această conexiune autentică, profundă, adică acel timp de calitate petrecut împreună setăm, de fapt, matrița unor relații pozitive, ajutându-i pe copii să se integreze social, să-și clădească prietenii profunde, să știe să se poarte în relații.

Cum petrecem timp de calitate cu copilul?

Timpul de calitate cu copiii este acel timp petrecut împreună în care, prin joc, ascultare sau orice activitate își dorește copilul, reușim să ne conectăm profund cu el. Or, asta înseamnă să îl ascultăm, să fim acolo pentru el, să nu ne gândim la proiectul pe care ar trebui să-l prezentăm mâine la birou. Să intrăm în jocul lui, să ne punem imaginația și creativitatea „la treabă” și să intrăm în povestea creată de copilul nostru.

Pentru că, da, a doua regulă importantă pentru ca timpul petrecut cu copilul să se transforme în timp de calitate ( în afară de cea în care îi oferim atenție exclusivă), este să-l lăsăm pe copil să facă regulile jocului, să creeze el povestea, să facem ce vrea el și, mai ales, cum vrea el. Este atât de important să nu încercăm să intervenim sau să îi rescriem noi regulile! Ci să ne lăsăm „conduși” de cel care e nevoit, în cea mai mare parte a vieții sale, să respecte regulile create de noi, adulții.

Timpul de calitate cu copilul nostru este acel timp în care se răstoarnă realitatea și copilul face regulile iar noi, adulții, le ascultăm.

E important pentru echilibrul emoțional al copilului nostru să poată avea din când în când ocazia să creeze el povestea, cadrul, jocul și, mai ales, regulile acestora. Astfel, este împlinită nevoia lui de a fi văzut, de a se simți important și valoros în familia sa.

E foarte dificil să realizăm asta, mai ales dacă noi, atunci când am fost copii, nu am petrecut timp de calitate cu părinții noștri, n-am reușit să avem o relație profundă și semnificativă cu cei care ne-au dat viață. Însă nu e imposibil. 

Dragostea puternică ce i-o purtăm copilului ne poate ajuta să intrăm în povestea creată de cel mic și, astfel, să consolidăm o conexiune puternică între noi și cel căruia i-am dat viață. Unde mai pui că putem să ne (re)descoperim pofta de joacă, abilități creative de care am uitat de multă vreme. Mai mult decât atât, timpul de calitate alături de copilul nostru va fi o bucurie și pentru copilul nostru interior, atât de dornic de joacă și de conexiune profundă. 

Practic,  timpul de calitate părinte – copil este benefic copilului pentru creșterea valorii și stimei de sine și vindecător pentru copilul interior al părintelui. 

Foto: Pexels