Cristina Turnagiu Dragna, om de comunicare specializat în etichetă, protocol și ceremonial vorbește despre arta de a alege cadoul perfect. Cadourile vorbesc atât despre cel care le primește, cât și despre cel care le oferă, iar din punct de vedere social, ar trebui să reprezinte o manifestare a unui sentiment: respect, dragoste sau apreciere.
Când știm ce cadouri sunt cele mai potrivite în funcție de context, ne simțim siguri pe noi, nu pierdem timpul prin magazine, orbecăind după ceva incert, ci transformăm cadoul oferit într-un mesaj potrivit. Cristina ne oferă un ghid al bunelor maniere când alegem obiecte pe care le oferim cadou și ne spune când se cuvine să deschidem cadoul imediat ce l-am primit și când e mai elegant să așteptăm să fim singuri.
Cadoul trebuie să producă un sentiment plăcut în celălalt, se alege în funcție de contextul în care va fi oferit și ținem cont de cultura celui care îl primește. De exemplu, în Japonia nu se oferă obiecte în număr de patru deoarece această cifră se pronunță similar cuvântului „moarte”, iar în Italia nu se oferă niciodată cadouri guvernate de cifra 17 (de exemplu, 17 flori), deoarece 17 are, pentru italieni, o încărcătură negativă.
Revenind pe meleagurile noastre, dacă știm că bunicii sau șefii vor fi prezenți când se deschide cadoul, ne abținem de la apropouri indecente sau care pot stânjeni, oricât de amuzant ni s-ar părea să aducem umorul în scenă.
Persoanelor care au tot ce le trebuie, le oferim cadou obiecte la care nu s-ar fi gândit că le pot plăcea, iar în cazul unui Secret Santa la birou, cele mai potrivite sunt cadourile de sezon.
Ascultă podcastul Magic People și descoperă cum să faci mereu cadoul potrivit!